Buiten is het 5 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 100.806 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
13reacties

De vermoordde 8-jarige Manon Seijkens en 28-jarige Jessica de Roij zijn de 2 Helmonders op de Coldcasekalender (pdf) van de politie. Die kalender met daarop 52 kansrijke coldcasezaken werd uitgereikt uit aan gedetineerden in 5 gevangenissen.
In elk van de 52 zaken is een beloning uitgeloofd, in totaal ruim 800.000 euro. Voor de onopgeloste zaken van het tweetal uit Helmond Noord is dat een bedrag van 15.000 euro. De politie hoopt zodoende gevangenen die meer weten, te overtuigen een verklaring af te leggen. De ervaring leert dat onder gevangenen relatief veel kennis aanwezig is over gepleegde strafbare feiten. Daders gaan na enige tijd namelijk vaak over zijn daad vertellen.

De dood van Manon Seijkens (8 jaar) kwam behoorlijk veel in de media, zie hier  en hier bijvoorbeeld. Zij verdween donderdag 10 augustus 1995 en werd 6 maanden later gevonden in de bosjes bij het kanaal, op een paar honderd meter van haar huis aan de Marslaan. Ze bleek door een misdrijf om het leven te zijn gebracht en is vermoedelijk seksueel misbruikt.
Het levenloze lichaam van Jessica de Roij (28) werd op donderdag 30 juni 1994 in haar flatwoning aan de Jupiterlaan gevonden. Zij was beter bekend als Jekka en gebruikte hard- en softdrugs aldus de politie. Nadat de woningstichting klachten kreeg over stankoverlast uit haar woning, gingen medewerkers erheen en troffen haar dood op de vloer in de hal aan. Jekka kwam door grof geweld om het leven. Ze werd voor het laatst in leven gezien op zondag 19 juni 1994 rond 23.25 uur.
Het idee om een coldcase-kalender uit te delen onder gedetineerden is overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar op veel plaatsen met kaartspellen aandacht wordt gevraagd voor coldcases. In veel gevallen leidde dat tot een oplossing. De Nederlandse Coldcasekalender is een proef.
Wie informatie heeft over 1 van 2 kan die op de volgende manieren delen. Dat kan via het tipformulier bij de betreffende zaak, mail naar [email protected], bel de opsporingstiplijn op 0800-6070, bel vertrouwelijk met Team Nationale Inlichtingen (TNI) op 079-3458999 of meld anoniem aan Meld Misdaad Anoniem, telefonisch via 0800-7000 of via het online meldformulier.

In de reacties hieronder staat een update.

13 reacties:

Laten we hopen dat dit een succesformule is en in iedere gevangenis of instelling deze kalender bekend wordt.
Er is heus wel iemand die info heeft , maar er niet over praat.
Een zeer goed idee!

Beantwoorden

Ik stond versteld van het nieuws dat Jekka dood gevonden was, vermoord dus. Ik kende haar een beetje van jongs af aan. Superlieve meid, en helaas verkeerde (fatale) keuze gemaakt. Zo triest natuurlijk ook van Manon. Zo jong en geen kans gehad op leven.

Beantwoorden

de keuzes die ze maakte waren door andere nare omstandigheden tot haar gekomen en ik vind het jammer dat ze zo wordt neergezet, ze wilde echt stoppen met drugs maar dat valt niet mee en zeker niet als de verkeerde vrienden die alleen maar aan zichzelf dachten haar maar bleven lastig vallen, sterker nog, omdat ze zo aardig kon zijn voor andere en graag wilde helpen, heeft ze dat op het eind met haar leven moeten inruilen.

Beantwoorden

Update:
2 Onopgeloste Helmondse coldcases nu bij 30.000 gevangenen in hun cel
Na een geslaagde proef van een half jaar in 5 gevangenissen wordt de coldcasekalender deze week in alle Nederlandse gevangenissen verspreid. Zodoende krijgen in totaal 30.000 gedetineerden deze kalender met onopgeloste levensdelicten en vermissingen. En zodoende dus extra aandacht voor de 2 ruim 20 jaar oude onopgeloste Helmondse zaken die op die kalender staan: die van de vermoordde 8-jarige Manon Seijkens en van de vermoorde 28-jarige Jessica de Roij. Dat liet de politie vanochtend weten.
Volgens de bedenker van de kalender, recherchekundige Jeroen Hammer, is de kalender positief ontvangen. “Natuurlijk zijn er mensen die de kalender weigerden, omdat ze geen “snitch” willen zijn, maar uit een steekproef blijkt dat bijna tweederde van de gedetineerden de kalender een goed idee vindt.” Het is moeilijk om aan te geven tot hoe veel tips van gedetineerden de kalender heeft geleid, zegt Hammer. We weten lang niet altijd waar een tip vandaan komt. Bovendien is de kalender onderdeel van een breder offensief om aandacht te vragen voor cold cases. “Maar in totaal kwamen de eerste 5 maanden van dit jaar bij de politie 160 tips binnen over cold cases. Dat is evenveel als normaal in een heel jaar. De coldcaseteams van de politie verrichten momenteel in 130 zaken opsporingshandelingen. In 2 zaken die op de kalender staan, vormden tips de directe aanleiding het onderzoek te heropenen.

Beantwoorden

Ik hoop dat ze alsnog opgelost worden .

Beantwoorden

Ik weet hoe zwaar het is voor Gertie, Lieve schat ik ben je nooit vergeten en denk nog vaak aan Manon hopelijk komt de dader nog boven water . Uiteraard geld dit ook voor de nabestaande van jessica

Beantwoorden

Wat is zwaar hoe moet zij dat vertellen met de neus vol

Beantwoorden

ze komen nooit meer terug is heel triest,, maar zo kan het zijn dat de dader zich meld vroeging krijgt,, als hij toevallig de kalender te zien krijgt

Beantwoorden

En marielle markgraaf is die wel opgelost dan??

Beantwoorden

Het gaat in deze om coldcase zaken Mario neemt niet weg dat andere zaken minder ernstig zijn elke zaak mag opgelost worden

Beantwoorden

Jekka na 25 jaar moet ik nog vaak aan je denken en kwaad op mezelf ondanks ik 1 van de laatste was je levend te heb mogen meemaken maar dat ik verder nix kan doen.fragiel n mooi van binnen n buiten………………….Pat

Beantwoorden
patrick van veldhoven

Dat iemand door kan leven , met een moord op zijn geweten, dat begrijp ik niet !!!

Beantwoorden

Och Jekja toch, hopelijk komt er eindelijk ‘n dader uit want meisje toch
Verschrikkelijk wat ze met jouw gedaan hebben
Je was ‘n zacht lief mens ❤️

Beantwoorden
Joke Flohr-Scheffer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *