Buiten is het 16 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 97.486 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
1reactie

Vanmiddag zal burgemeester Elly Blanksma en Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland BV, een futuristische dome op de Automotive Campus openen. Schoolklassen met hun docenten en ouders gaan daar doordeweeks 2 weken spelenderwijs kennismaken met wetenschap en technologie.
Deze zogenoemde Bright Ideas Hub is een offline onderdeel van een door Shell ontwikkelde online bright ideas challenge. Kinderen van groep 7 worden daarmee uitgedaagd zelf na te denken over eigen slimme ideeën oplossingen op het gebied van energie, water en voedsel. Zodoende komen zij op een interactieve manier in aanraking met wetenschap en technologie.
Dit tijdelijke paviljoen stond vorige maand in Rotterdam en reist na Helmond door naar Amsterdam, Enschede en Emmen. Uit de oplossingen van die 5 regio’s selecteert een jury de 3 beste oplossingen die in oktober gepresenteerd worden op het Generation Discover Festival waar ook de landelijke winnaar zal worden gekozen.
Burgemeester Blanksma: “Toptalent komt hier op de Automotive Campus samen en houdt zich dagelijks bezig met uitdagingen op het gebied van mobiliteit, energie en veiligheid. Dat toptalent hebben we ook in de toekomst nodig! Dus het is heel goed dat we hen al op de basisschool interesseren voor techniek. Mooi om te zien dat Shell daar een voorschot op neemt met de bright ideas hub. Dat de president-directeur van Shell Nederland speciaal naar Helmond komt om de hub te openen, is ook weer een erkenning van het belang van onze top-technologische regio Brainport. Waarin Helmond met onder andere de Automotive Campus een belangrijke rol speelt”.
De (in 1965) geboren en getogen Helmondse ir. Marjan van Loon: “Helmond ligt in een zeer innovatieve high tech regio, die van groot belang is voor Shell. Talent trekt hier naartoe, en zet zich iedere dag in voor maatschappelijke uitdagingen van de toekomst. Ik vind het fantastisch om hier als oud-scholiere uit Helmond samen met burgemeester Blanksma basisschoolleerlingen en hun leerkrachten rond te leiden in onze Generation Discover bright ideas hub, mijn eigen passie voor techniek te delen en zo ook persoonlijk mijn steentje bij te dragen om de aanwezige jongeren te inspireren met behulp van techniek hun dromen na te jagen. We hebben als maatschappij de ideeën en denkkracht van deze generatie hard nodig!”
In de Bright Ideas Hub doen bezoekers in anderhalf uur inspiratie op aan 3 interactieve tafels. Ze verkennen wereldproblemen bij een dynamische halve globe, staan oog in oog met een robot-quizmaster en bouwen samen aan de stad van de toekomst. Ben je geen kind maar wel nieuwsgierig naar deze futuristische dome: in het weekend ben je na aanmelding gratis welkom.

In een reactie hieronder staat een update.

1 reactie:

Update:
OBS De Lindt regiowinnaar bij de bright ideas challenge van Shell
OBS De Lindt uit Stiphout is 1 van de 3 winnende basisschoolteams van de Generation Discover bright ideas challenge. Daarvoor dienden zij een creatief idee te bedenken met een focus op efficiënter gebruik van grondstoffen en energiebronnen dat zal worden beoordeeld door onder meer de Nederlandse Nobelprijswinnaar voor Scheikunde.
Het team van de De Lindt bestond uit Jason, Tim, Sanne, Joris en Zoë. Zij bedachten het idee om een windmolen met zonnepanelen te bedekken en een watermolen in een windmolen te verwerken. Daarbij dachten zij aan het milieu door er machines op te plaatsen die CO2 uit de lucht halen. Zie hun ontwerp onderaan.
Uit bijna 200 inzendingen selecteerde de jury 3 regiowinnaars. De andere 2 regiowinnaars zijn de leerlingen van basisschool Slingertouw uit Eindhoven en scholieren van KC Kleinerf uit De Mortel. Deze bright ideas worden gerealiseerd in virtual reality en gepresenteerd tijdens de tweede editie van het Generation Discover festival begin oktober op het Malieveld in Den Haag. Dan worden tevens de landelijke winnaars door de jury bekendgemaakt.
De ideeën worden dan beoordeeld door een zeer indrukwekkende jury bestaande uit Nobelprijswinnaar voor Scheikunde Ben Feringa is de energie-expert. Néné Barry, werkzaam voor internationale delta-projecten, is de water-expert en Atze Jan van der Goot, uitvinder van de plantaardige biefstuk, is de voedsel-expert. Dylan Haegens, YouTube sensatie en Buddy Vedder, acteur, presentator en performer sitten ook in die jury. Zij brachten de afgelopen periode de challenge onder de aandacht bij de jonge doelgroep. Kijk hier voor meer informatie over de juryleden.

René van Luytelaar, de trotse directeur van OBS De Lindt, reageert later vandaag in een reactie hieronder.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *