Buiten is het 10 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 97.390 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

De rechtbank Oost-Brabant in Den Bosch heeft 2 mannen uit die stad (22 en 24 jaar) veroordeeld tot gevangenisstraffen van jaar. De mannen pleegden in april 2013 een gewapende ripdeal in ’t Haagje en schoten de leverancier neer.
1 Van die 2 verdachten benaderden een aantal mannen om een partij hennep te kopen. Hij maakte onder een schuilnaam een afspraak en ging samen met de medeverdachte en met een derde, onbekend gebleven dader naar een woning in Helmond waar de drugsdeal zou plaatsvinden. Eenmaal in de woning, trok één van de verdachten een vuurwapen en eiste geld en de drugs. Terwijl één van de aanwezigen uit de woning wist te vluchten, ontstond binnen een worsteling tussen de daders en een leverancier. Hierbij werd een kogel afgevuurd die de leverancier in zijn buik raakte. De daders namen een zaak hennep mee en liepen vervolgens naar hun auto. Daar zagen ze de gevluchte man. 1 Van de verdachten loste een schot in de richting van hem.
Na hun aanhouding beriepen de 2 verdachten zich op hun zwijgrecht. Volgens de rechtbank is er echter voldoende bewijs dat de mannen betrokken waren bij de ripdeal. In de woning waar het delict plaatsvond, werd een petje gevonden met daarop een DNA-profiel van de 24-jarige man. Ook op sigarettenpeuken die in de vluchtauto werden gevonden, zaten DNA-profielen die overeenkomen met dat van beide mannen. Bovendien lagen er in de auto hennepresten afkomstig uit de gestolen partij en een kogelhuls en patroon van hetzelfde soort als gebruikt bij de ripdeal. Verder kunnen de mannen door verkeers- en telefoongegevens en getuigenverklaringen worden gelinkt aan de locatie van de ripdeal.
De 22-jarige verdachte maakte zich ook schuldig aan bezit van softdrugs. Toen de politie de man aanhield, werd in zijn slaapkamer ruim een kilo hennep gevonden.
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de mannen er niet voor zijn teruggeschrokken ernstig geweld te gebruiken. De rechtbank rekent het de mannen bovendien in ernstige mate aan dat zij niet alleen in de woning, maar ook op klaarlichte dag in een woonwijk hebben geschoten. Dat er niet meer slachtoffers zijn gevallen is dan ook niet aan de mannen te danken.
Ondanks dat de 22-jarige man ook veroordeeld wordt voor het bezit van hennep, legt de rechtbank beide mannen dezelfde straf op. De rechtbank komt tot dit oordeel vanwege de forse justitiële documentatie van de 24-jarige man. Hij is al verschillende keren voor onder meer vermogens- en geweldsdelicten veroordeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *