Buiten is het 3 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 93.288 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
7reacties

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank Oost-Brabant een straf van 21 maanden waarvan 7 voorwaardelijk geëist tegen een 76-jarige man uit Den Bosch. Het onderzoek naar de fraude met gas- en elektrameters begon nadat er bij de politie informatie binnenkwam dat de man tegen betaling bij mensen thuis de meters terug draaide. Op 25 februari 2016 werd de verdachte op heterdaad betrapt en aangehouden nadat hij de meters had teruggedraaid bij een horecagelegenheid in Helmond.
Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de verdachte vermoedelijk bij 12 panden in onder meer Helmond, Den Bosch en Rosmalen gefraudeerd heeft met de energiemeters. Door het telwerk van de analoge meters handmatig terug te draaien werden er verkeerde meterstanden doorgegeven aan de energieleveranciers. Om de meter terug te draaien werd de verzegeling verbroken door met een zelfgemaakte priem ruimte te maken nabij de draad in de zegel. Op deze manier trok verdachte dan de draad uit de loden zegel.
Na het terugdraaien van de meter plaatste hij de draad weer terug in het zegel, als het nodig was met lijm. Om de zegels dicht te knijpen, gebruikte hij een waterpomptang waar de ribbels van af waren gesleten, om zo min mogelijk sporen achter te laten.
De 76-jarige verdiende zwart geld met het aanbrengen van valse zegels op elektriciteits- en gasmeters. De verdachte heeft zich volgens het Openbaar Ministerie op een professionele en berekende manier schuldig gemaakt aan een ernstige vorm van ondermijnende criminaliteit. Ondermijning brengt schade toe aan de maatschappij, de gewone burger moet extra geld gaan betalen omdat verdachten de energiemaatschappij oplicht.
De 12 opdrachtgevers van de verdachte zijn eerder dit jaar op een taakstrafzitting van het Openbaar Ministerie verschenen. 9 Van de 12 verdachten hebben hun straf geaccepteerd.

In een reactie hieronder staat een update.

7 reacties:

Update:
Taakstraf van 240 uur voor 5 jaar elektriciteitsmeters manipuleren
De 76-jarige man uit Vinkel krijgt een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. Volgens de rechtbank Oost-Brabant heeft de man Enexis opgelicht door op 9 verschillende adressen elektriciteitsmeters te manipuleren. Voor 3 andere adressen komt de rechtbank tot een vrijspraak.
De verdachte verklaarde dat hij door de bewoners werd gevraagd tegen betaling op adressen in Helmond Den Bosch, Rosmalen en Helvoirt de elektriciteitsmeter terug te draaien. Dit deed hij telkens kort voordat de opdrachtgevers hun meterstand voor de jaarafrekening aan Enexis moesten doorgeven. Hierdoor liep Enexis tussen februari 2011 en februari 2016 inkomsten mis.
De rechtbank rekent het de verdachte zeer aan dat hij over een periode van 5 jaar elektriciteitsmeters manipuleerde. Hij liet zich daarbij uitsluitend leiden door eigen financieel gewin. In het voordeel van verdachte houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte vanaf het begin van het politieonderzoek openheid van zaken gaf en meewerkte aan het onderzoek. Hierdoor werd dit onderzoek in aanzienlijke mate vergemakkelijkt. Ook heeft de rechtbank bij de afdoening gekeken naar de straffen die de officier van justitie heeft aangeboden aan de bewoners van de betreffende panden. De meeste bewoners hebben deze voorstellen op een zogenaamde TOM-zitting (buiten de rechter om) geaccepteerd: taakstraffen tussen de 40 en 50 uur. Alles bij elkaar acht de rechtbank voor de Vinkelnaar een maximale taakstraf passend. Daarnaast krijgt hij een geheel voorwaardelijke celstraf, enerzijds om de ernst van het delict tot uitdrukking te brengen en anderzijds om te voorkomen dat de verdachte opnieuw de fout ingaat.

Beantwoorden

240 taakstraf , niet veel om 5 jaar stroom gratis te krijgen , wat een aanrader zullen een hoop mensen denken

Beantwoorden

AOW een beetje aanvullen, wie moet er tegenwoordig niet wat bij sprokkelen 😉

Tegenwoordig gebruiken ze ook kunststof zegels, is beter bestand tegen manipulatie.

Beantwoorden

Laat me raden hij gaat zijn taakstraf uitvoeren bij Eneco of electricien

Beantwoorden

Dat is geen straf maar een aanmoedigingspremie!

Beantwoorden

Ohja.. goede foto.. dat is de gasmeter

Beantwoorden

Is dat Franske die voor 50 euro je meters terugdraaide? Wist niet dat die al zo oud was.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *