Buiten is het 6 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.322 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
5reacties

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag de 25-jarige Dylan van K. uit Montfort (Limburg) veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden en een rijontzegging van 9 maanden. Hij schoot eerder dit jaar met een vuurwapen in de enkel van een Helmonder vanwege een ruzie over 100 euro. Ook maakte hij zich onder meer schuldig aan zeer gevaarlijk rijgedrag toen hij aan de politie wilde ontkomen.
Dylan reed in de eerste uren van donderdag 28 februari van dit jaar samen met een bekende van hem naar een woning van een man op de Zeppelinstraat in Helmond Oost. Daar belden zij die nacht aan om geld te eisen. Bij de voordeur ontstond vervolgens een conflict tussen beide partijen, waarbij de bekende van de verdachte een mes trok en de bewoner een samoeraizwaard pakte. Dylan ging intussen naar zijn auto, pakte daaruit een semiautomatisch machinepistool (merk CZ, model VZ62 Skorpion, kaliber 7.65 mm, zie dit filmpje) en nam deze mee naar de woning. Daar aangekomen schoot hij, in de wetenschap dat de bewoner achter de voordeur stond, neerwaarts door die deur. De bewoner kreeg daarbij een kogel in zijn enkel. Volgens sommige buurtbewoners waren er drugs in het spel, de rechtbank benoemde dat niet in haar uitspraak.Hoewel er geen sprake is van zwaar lichamelijk letsel, had de kogel het bot, de zenuwen en/of bloedvaten kunnen raken. De rechtbank kwalificeert het schietincident daarom als een poging tot zware mishandeling. Anders dan de eis van de officier van justitie (die 44 maanden eiste) is er volgens de rechtbank geen sprake van voorbedachte raad. De rechtbank kan namelijk niet uitsluiten dat de verdachte het wapen alleen uit de auto ging halen om de dreigementen kracht bij te zetten en de bewoner te dwingen geld terug te betalen. En dat hij in een gemoedsopwelling besloot toch te schieten.
Dylan ging er direct na het incident vandoor met zijn auto. Hij haalde daarbij hoge snelheden, negeerde rode verkeerslichten en haalde meerdere auto’s op gevaarlijke wijze in. Zie het kaartje met de tijdlijn links.
Zijn passagier sprong op de Energiestraat in Deurne uit de scheurende wagen. Die 32-jarige Helmonder raakte daarbij zwaargewond en overleed later in het ziekenhuis. De achtervolging eindigde in de tuin van een woning in de Zeilbergsestraat in Deurne. Hij vluchtte te voet verder maar werd die ochtend alsnog door de politie opgepakt. Helemaal onderaan staan de 7 foto’s die Pim Verkoelen destijds maakte van de forensische rechercheurs die de achtergelaten auto onderzochten. Die achtergelaten auto werd voor onderzoek in beslag genomen. 
De rechtbank veroordeelt Dylan van K. ook voor dit zeer gevaarlijke rijgedrag en voor vernieling van zaken in die tuin. Daarnaast had hij een vuurwapen met patroonhouders en 67 kogelpatronen in bezit. Daarbij komt dat deze man eerder voor verboden wapenbezit werd veroordeeld. De rechtbank spreekt de verdachte vrij van bezit van een ander vuurwapen dat de politie aantrof in een auto die op de oprit bij zijn woning stond. Er is onvoldoende bewijs dat hij wist dat er een wapen in de auto lag.
De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straf rekening mee dat de verdachte betrokken was bij een schietincident waarbij hij een man in zijn enkel raakte. Dit alles voor een ruzie over de terugbetaling van een uitgeleend geldbedrag van 100 euro. Het oplossen van conflicten met vuurwapengeweld of het opeisen van een geldbedrag door te dreigen met en gebruik van een vuurwapen is gevaarlijk en volstrekt onaanvaardbaar. Zijn straf moet daarom ook anderen afschrikken in vergelijkbare omstandigheden een (vuur)wapen te gebruiken. Verder weegt mee dat in de woning ook de vriendin van het slachtoffer en hun nog zeer jonge zoontje aanwezig waren. De rechtbank vindt een celstraf van 30 maanden daarom op z’n plaats. Daarnaast legt de rechtbank aan de man een rijontzegging van 9 maanden op voor het zeer gevaarlijke rijgedrag tijdens zijn vlucht voor de politie.

De volledige uitspraak van de rechter met alle details.

5 reacties:

Oftewel “foei! Niet meer doen!!”

Beantwoorden

Veel te weinig

Beantwoorden

Net eene film

Beantwoorden

Dat is geen zware straf voor het neerschieten van een Helmonder met een machinepistool. Dat schrikt niet af vind ik, het brengt je juist op een idee waarvan je weet wat het je gaat kosten. 🙁

Beantwoorden

Dat is geen zware straf voor het neerschieten van een MENS met een machinepistool. Dat schrikt niet af vind ik, het brengt je juist op een idee waarvan je weet wat het je gaat kosten. :- En dan ook nog is die rijgedrag om te ontsnappen

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *