Buiten is het 4 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 92.415 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
5reacties

Denk aan een wandbeugel in de douche of een verhoogde toiletpot. Met simpele en goedkope bouwkundige ingrepen kunnen mensen op leeftijd langer in het eigen huis blijven wonen. De gemeente Helmond juicht dit van harte toe en draagt 400 euro bij als mensen hun woning hiervoor laten aanpassen. Er zijn in totaal 50 van deze Opplus-subsidies te vergeven. Senioren moeten er dus snel bij zijn, want ‘Op=Op’.
De trend is dat mensen ouder worden en ook het liefst zo lang mogelijk in de eigen woning blijven wonen. Ze vinden deze zelfstandigheid vaak prettig en er hoeft ook een minder groot beroep op zorg te worden gedaan. Maar regelmatig zijn er praktische problemen als mensen slechter ter been raken. Kleine aanpassingen zijn vaak al voldoende. Denk aan een opklapbaar douchezitje, antislipvloer of een drempelhulp.
De subsidie geldt voor mensen van 55 jaar en ouder die in Helmond wonen; voor zowel mensen met een eigen woning als voor huurders van een woningcorporatie. Het gaat om een eenmalige bijdrage van 400 euro. Als de woningcorporatie de aanpassingen aanbrengt, ontvangt zij de bijdrage van de gemeente. Mensen met een koopwoning krijgen het geld op hun bankrekening gestort. Het werk dient door een erkende installateur of aannemer te worden uitgevoerd. De regeling gaat op 1 november in. Er geldt ‘wie het eerste komt die het eerste maalt’. Kijk voor de overige voorwaarden en het aanvragen van de bijdrage op www.helmond.nl/woonsubsidies of bel met 14 0492. Deze opplus-subsidie past in een hele reeks maatregelen, zoals onder meer de starterslening en korting op bouwkavels, die de gemeente toepast om de woningmarkt te stimuleren en het woongenot van de Helmonders te verbeteren.
De opplus-subsidie kan worden aangevraagd voor de volgende verbeteringen in de woningen: seniorenslot bij de hoofdingang, drempelhulp voor- en achterdeur, bediening bovenraampjes, tweede trapleuning, opklapbaar douchezitje met rugleuning, douchekop met glijstang, antislipvloer, verhoogde toiletpot 6+ en 10+, wandbeugel toilet en douche, toiletverhoger, éénhendel mengkraan wastafel/keuken en thermostatische mengkraan douche.

5 reacties:

Ik kan de subsidieregeling nog niet vinden. Kan het betekenen dat deze pas vanaf 1 november online staan?

Groeten

Beantwoorden

Vanaf je 55 kun je dus aangepast wonen, maar je moet wel tot je 67 normaal doorwerken.
Beetje krom natuurlijk.

Beantwoorden

@Anke op dinsdag 29 oktober 2013 om 14:14:

We hebben vanmiddag naar de gemeente gebeld en die zouden iets laten weten.

Beantwoorden

Oke, de subsidie staat op de website van de gemeente! Let wel, je moet voor minimaal € 800,- besteden om voor € 400,- in aanmerking te komen.

Groeten

Beantwoorden

‘Opplus’-subsidies al binnen een week vergeven
Deze ‘Opplus’-regeling (die 55-plussers stimuleert om hun woning aan te passen zodat ze langer zelfstandig kunnen wonen) blijkt een groot succes. Dat laat de gemeente zojuist weten. Een week na de start zijn de eerste 50 aanvraagformulieren uitgegeven. De telefoon stond roodgloeiend bij de gemeente.
Voor de vijftig subsidies van 400 euro geldt ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’. Nieuwe verzoeken komen vanaf vandaag op een wachtlijst. Mocht een aanvraag niet aan de voorwaarden voldoen dan komen mensen op de wachtlijst in aanmerking.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *