Buiten is het 20 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 94.786 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
22reacties

Volgende week donderdag openen burgemeester Elly Blanksma en wethouder Margreet de Leeuw om 15.00 uur de landelijke fototentoonstelling over laaggeletterdheid van Stichting Lezen & Schrijven. De tentoonstelling blijft 4 weken staan in het Havenpark.
Deze reizende tentoonstelling bestaat uit 7 enorme billboards met handgeschreven persoonlijke verhalen van laaggeletterden en van mensen die betrokken zijn bij de aanpak van laaggeletterdheid. Op 1 van de billboards is een brief van onze burgemeester te lezen. De tentoonstelling wil een bijdrage leveren aan de bewustwording van het thema laaggeletterdheid. Het brengt in beeld wat het betekent laaggeletterd te zijn en wat er mogelijk is in de strijd tegen laaggeletterdheid.
Voorafgaand aan de onthulling ondertekenen diverse nieuwe partners het regionaal convenant voor de aanpak van laaggeletterdheid. In het convenant spreken zij af samen op te trekken in de aanpak van laaggeletterdheid in onze arbeidsmarktregio Helmond-De Peel.
Komende maandagavond is er een minisymposium over laaggeletterdheid in de collegezaal van het ROC. JIJWIJ Samen in Geboortezorg in samenwerking met Stichting Lezen&Schrijven en de gemeente Helmond organiseren dat.
In maart 2014 ging deze reizende tentoonstelling in het bijzijn van prinses Laurentien in Rotterdam van start. Vorig jaar mei werd deze tentoonstelling in Amsterdam geopend, zie onderstaande video.

Zie in de reacties hieronder de (foto-)updates.

22 reacties:

Wij wonen toch in de slimste regio dus is het denk ik niet nodig!!!!!!!!!!!!!!

Beantwoorden

Ad, je moest eens weten hoeveel er in onze stad nog rondlopen, die niet of naar behoren kunnen lezen of schrijven. Ik heb er diverse op een school, waar ik ooit werkte, zien rondlopen!

Beantwoorden

Als je niet kan lezen dan schiet dit toch zijn doel voorbij.
Ik zou dan iets met pictogrammen doen of zo.

Beantwoorden
Helmonder in hart en ziel

Beantwoorden

Beantwoorden

In de bieb:

Beantwoorden

Beantwoorden

Ik vraag me toch werkelijk af wie hier nou iets aan heeft, of zie ik iets over het hoofd…

Beantwoorden

Update:
In Nederland heeft 1 op de 9 mensen moeite met lezen en schrijven. In de arbeidsmarktregio Helmond-De Peel gaat dat naar schatting om 27 duizend inwoners.
Onderwijswethouder Margreet de Leeuw is ontzettend blij dat vandaag 16 nieuwe partners het convenant tekenden om laaggeletterdheid in Helmond en omgeving gezamenlijk aan te pakken. Dat zijn er daarmee inmiddels 36. “Want alleen door samenwerking kunnen we het taboe rond laaggeletterdheid doorbreken en zorgen voor voldoende opleidingsmogelijkheden voor laaggeletterden.”
Momenteel worden voorbereiding getroffen om in de bibliotheek een Taalhuis te realiseren. Een Taalhuis is een plek waar laaggeletterden, maar ook de aanbieders en doorverwijzers, elkaar kunnen vinden, informatie kunnen opdoen en uitwisselen en antwoorden vinden op vele vragen. Naast een fysieke plek is het Taalhuis ook vooral een samenwerkingsverband tussen allerlei partijen die aan het thema Laaggeletterdheid werken.
De onderstaande foto’s werden gemaakt door Pressvisuals.com. Op de eerste zie je partners in het samenwerkingsconvenant. Op de tweede foto de onthulling van de tentoonstelling over laaggeletterdheid in het Havenpark.

Beantwoorden

Tegen het IQ van een baksteen valt weinig te doen, daar gaat zo’n suf geldverslindend bordje weinig aan veranderen.
En misschien moeten we landelijk ook is stoppen met importeren van analfabeten uit Afrika en midden oosten, waarvan vrouwen en meisjes vaak niet eens mogen lezen en schrijven dankzij een paar haatbaarden met een sprookjesboek in hun hand.

Beantwoorden

Kunnen we dit ook in de vorm van verkeersborden krijgen?
Want kijk je naar het weggedrag van de gemiddelde Helmonder, zou je denken: “wat een stelletje debielen.”
Terwijl deze mensen allemaal vinden dat ze prima verkeersdeelnemers zijn.

Beantwoorden

Moet onze burgermoeder nou echt zo groot op een billboard staan? Is zij een voorbeeld van laaggeletterdheid of hebben we hier met een extreme vorm van narcisme van doen?

Beantwoorden

@ Twanneman

Wat denk je van taboe doorbreken,van herkennen, van erkennen en een helpende hand kunnen uitsteken daardoor?

Beantwoorden

@mirjam op vrijdag 29 januari 2016 om 00:13:

En dat alles door een billboard met een giga-afbeelding van de burgemeesteres?

Beantwoorden

@Arve Omic op vrijdag 29 januari 2016 om 08:52:

U heeft gelijk.Doet me een beetje denken aan de tijd van Mao.China.

Beantwoorden

Mijn reactie is eigenlijk alleen bedoeld voor wie niet zo goed kunnen lezen.
– Deze reizende tenttentoonstelling heeft zeven billboards.
– In elke stad staat op één billboard een grote foto van de burgemeester.
– Voor sommige reaguurders erg nuttig dat die billboards nu in Helmond staan. 😉

Beantwoorden

@Frank op vrijdag 29 januari 2016 om 10:37:

“Op 1 van de billboards is een brief van onze burgemeester te lezen.”

Is die brief volgens u soms op het voorhoofd van de burgemeester getatoeëerd?

U vindt dat billboard van het burgemeesterhoofd blijkbaar alleen nuttig omdat u dan plaatjes kunt kijken in plaats van zelf te lezen.

Beantwoorden

Hadden ze dat geld nou niet beter in het ‘park’ zélf kunnen steken?

Beantwoorden

@Arve Omic op vrijdag 29 januari 2016 om 13:59:

Misschien moet je ff in het Havenpark zelf gaan kijk, anders geloof je me toch niet. Die brief staat rechts van haar foto.

Beantwoorden

@Frank op zaterdag 30 januari 2016 om 10:10:

Ik kwam er toevallig vanochtend langs op weg naar de markt. Ik snap de opzet nu inderdaad beter en vind in die context de foto van de burgemeester ook niet meer ongepast. Ik was voorbarig en dus bij deze excuses aan de burgemeester en een rectificatie. Sorry El!

Beantwoorden

@Arve Omic op zaterdag 30 januari 2016 om 15:09:

Dat zie je helaas veel te weinig dat mensen op fora of in het ‘echte’ leven iets toegeven en terugkomen op hun eerdere opmerkingen door die te rectificeren. Hulde! Daarom van mij een welgemeende “Vind ik leuk” voor jouw reactie.
Ik was er toevallig vrijdagochtend langs gelopen. Ik vind het wel iets hebben die statige borden in dat park.

Beantwoorden

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *