Buiten is het 9 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 109.549 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

4reacties

Om ongeveer 700 cultuurhistorische laanbomen in de Warande voor de toekomst te behouden, gaat de gemeente dit najaar onderhoud in dat natuurgebied uitvoeren. B&W laat vandaag aan de gemeenteraad weten de ambitie te hebben om Helmond groener, natuurrijker en duurzamer te maken. “Het toekomstbestendig onderhouden van onze natuur en het cultuurhistorische landschap is daar een onderdeel van.”
De eikenlanen in de Warande bestaan voor een groot deel bestaat uit oude inlandse eiken. De oudste exemplaren (zoals ook deze) dateren uit de 19de eeuw. Deze laanbomen hebben in dat bos concurrentie van aangrenzende bomen. Om die oude bomen nog vele jaren te geven, moeten er daar zo’n 70 bomen worden gekapt. Daarvan zijn er overigens al 13 niet meer in leven. 
De laanbomen zijn volgens B&W een cruciaal onderdeel van de Warande. “Zeker in deze fase van hun leven hebben de eiken voldoende licht nodig om sterk en gezond te blijven. Alleen dan kunnen ze hun kroon in stand houden en is er voldoende ruimte om te groeien. Bij te weinig licht, bijvoorbeeld door concurrentie met andere bomen, kan een boom verzwakken en uiteindelijk dood gaan.”
De ruimte die rondom de te behouden eikenbomen vrij gemaakt wordt, is zorgvuldig bepaald met behulp van een deskundige. B&W: “Er zijn alleen bomen aangewezen die de aangrenzende laanbomen echt hinderen. Het creëren van ruimte voor de laanbomen is ook goed voor de biodiversiteit; in de ruimte die ontstaat kunnen weer andere planten groeien. Hiermee geven wij een kwaliteitsimpuls in het gehele gebied en zorgen wij voor een gezond ecosysteem.”
Ter voorbereiding zijn de te kappen bomen in kaart gebracht en werd een inventarisatie gemaakt van de aanwezige beschermde dieren in het gebied. De kapwerkzaamheden die een paar dagen duren, zijn (afhankelijk van de weersomstandigheden) eind oktober of begin november gepland. De onderhoudsplannen zijn besproken met het Natuurplatform Helmond.
Tijdens de werkzaamheden worden enkele paden afgesloten voor bezoekers. Zij worden geïnformeerd middels informatieposters. Na de werkzaamheden worden de bospaden zo goed mogelijk hersteld. Bezoekers van de Warande kunnen in het najaar enige overlast ervaren.

In de reacties hieronder staat een update.

4 reacties:

Dat is mooi, dan kunnen die paar veel te grote eiken in de Willem prinzenstraat wel om.
En er nieuwe kleine boompjes voor terug in de plaats.

Beantwoorden

Mooi dat die oude bomen in de Wrant behouden blijven. Dan blijft het een prachtig een beetje mystieke bos.

Beantwoorden

Update:
De werkzaamheden in de Warande zijn eind oktober gestart. Een deel van de 70 te kappen bomen legde inmiddels het loodje, zo laat een woordvoerster van de gemeente weten.
Het werk wordt uitgevoerd met behulp van groot materieel. Door met de ‘kraan met sorteerknijper’ te werken, worden de te rooien bomen met de knijper netjes tussen de andere bomen gehaald. Hiermee wordt voorkomen dat er schade ontstaat aan de omliggende bomen die wel blijven staan.
Peter Warmerdam maakte de onderstaande foto’s.

Beantwoorden

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *