Buiten is het 13 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.139 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

In september 2019 is het 75 jaar geleden dat onze stad is bevrijd van de Duitsers. Onze burgemeester en wethouders vinden dat dat uitgebreid gevierd moet worden. Daarom zullen er met hun hulp in de periode van 17 en 29 september vele activiteiten in Helmond plaatsvinden. Onderdeel hiervan is het bevrijdingsvuur dat van evenement tot evenement wordt overgegeven en daarmee alle deelnemende wijken symbolisch met elkaar verbindt.
In eerste instantie was het de bedoeling om de reeks aan activiteiten in het weekend van 28 september af te sluiten met een bevrijdingsfestival. Omdat de stichting H2O Helmond in datzelfde weekend hun festiviteiten organiseren, wordt er met hen samengewerkt. Resultaat is dat Helmond H2O Festival op vrijdag 27 en zaterdag 28 september haar gratis festival H2O ‘Feel Free’ editie volgens plan organiseert. Aanvullend daarop worden diverse activiteiten uitgevoerd zoals:
• Muzikale invulling voor jongvolwassenen;
• Kinderactiviteiten, gericht op aandacht voor de bevrijding;
• Bevrijdingselementen in de aankleding van het evenement;
• Het H2O Festival als eindstation van het bevrijdingsvuur.
Op de website Helmond vrij kun je alvast de nu bekend gemaakte activiteiten terugvinden. Later volgt er nog meer informatie over de voortgang van de organisatie van de festiviteiten. Onder meer de stichting Herdenkingsmonument Mierlo-Hout, stichting Helmond 25 september 1944 en Death Valley de Peel werken samen met de gemeente aan dit uitgebreid programma. En diverse veteranen en Helmondse scholen zijn nadrukkelijk betrokken bij de organisatie van de activiteiten.

Op 25 september 1944 is heel Helmond bevrijd van de Duitsers. Het westen van Helmond werd echter al 3 dagen eerder bevrijd. Dat deel van de stad is in de dagen daarna gescheiden van de rest van Helmond doordat de bruggen en sluizen over het kanaal zijn opgeblazen of onklaar gemaakt. Om deze reden herdenken Stiphout en Mierlo-Hout op 22 september de bevrijding. Meer foto’s van onder meer de enthousiaste dames en paters en extra info staan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *