Buiten is het 12 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.557 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
12reacties

Het Kasteeltuinconcert van de tribute-band Queen Forever vrijdagavond 18 augustus wordt een speciaal uitje voor muziekliefhebbers met autisme. (Jong)volwassenen met autisme hebben moeite met enkele aspecten bij dergelijke evenementen. Denk daarbij aan de reis ernaartoe, een plekje voor fiets of auto zoeken, de overdaad aan prikkels en in de rij staan voor drinken of toilet. Door begeleiding, opvang, kennismaken met elkaar, een vaste plaats in de kasteeltuin en een strak tijdschema, wordt het concertbezoek voor hen minder bedreigend en daarmee een fijne ervaring zoals voor iedereen..
Dit bijzondere concertbezoek wordt georganiseerd door de Helmondse stichting Help Us Aut. Zij proberen mensen met autisme verder te helpen. Het aangepaste programma kwam op voorstel van enkele jongvolwassenen met autisme en werd door organisator Geert Blenckers meteen enthousiast omarmd. De rondleiding over het concertterrein en deelname aan de BBQ vooraf kwamen er op zijn voorstel. Ook organisaties als Stadslab Helmond, de Stichting Steun Welzijnszorg Helmond en de Lions Club Gewest Helmond deden een duit in het zakje.
Het programma op vrijdag 18 augustus begint om 17.30 en duurt tot 23.30 uur, Er wordt gestart met de rondleiding en daarna de BBQ in de kasteeltuin. Om 20.30 uur begint dan het Queen-concert met het traditionele vuurwerk als afsluiting. De BBQ is gratis voor de jongvolwassenen met autisme die zich vóór komende maandag aangemeld hebben. Zij hebben volgende week woensdag een kennismaking.
De stichting Help Us Aut is een initiatief van Lianne van de Westerlo, zelf moeder van een volwassen zoon met autisme. De stichting wil meerdere evenementen toegankelijker gaan maken voor jongvolwassenen met autisme. Naar alle waarschijnlijkheid is in november het volgende evenement, zo laat Lianne weten. Door de obstakels te bespreken met organisaties, kunnen hun activiteiten (vaak met een paar kleine aanpassingen) ook geschikt worden gemaakt voor dit deel van hun doelgroep.
Jongvolwassenen met autisme uit Helmond en omgeving kunnen al gratis deelnemen aan de maandelijkse samenkomsten die de stichting Help Us Aut sinds 2009 voor hen organiseert.

12 reacties:

Kei fijn dat jullie dit bekendmaken op jullie weblog. Er zijn al vijf nieuwe aanmeldingen binnen.

Beantwoorden

Krijgen ze ook een apart plekje om van het optreden te genieten, want in die drukte houdt geen enkele autist het lang vol natuurlijk?

Beantwoorden

@Lianne op donderdag 27 juli 2017 om 21:37:

Wat een geweldig initiatief! Ik wens jullie allemaal alvast een hele fijne warme zomeravond in augustus.

Beantwoorden

@Noud op donderdag 27 juli 2017 om 23:16:

Er is een apparte plaats aangewezen speciaal voor de deelnemers waarbij er rekening is gehouden met de autisme diagnose, juist voor deze doelgroep wordt het evenement nu een stuk toegankelijker!

Beantwoorden

Heel fijn voor deze groep natuurlijk, ik vraag me alleen af hoe slim het is om de (waarschijnlijk) drukste avond hiervoor te kiezen.

Beantwoorden

@Irene Otte op vrijdag 28 juli 2017 om 10:23:

Dat vraag ik me ook af, ben erg benieuwd hoe ze het aan gaan pakken. Aan de andere kant, als het op deze avond lukt, dan lukt het op andere avonden/evenementen vast ook.

Beantwoorden

@Irene Otte op vrijdag 28 juli 2017 om 10:23:

De belangrijkste reden voor deze keuze is dat de meeste mensen dan terug zijn van vakantie. Elke avond is het druk. Daarom zorgen we ervoor dat we voor de drukte, bij de bbq en de rondleiding vooraf, aanwezig zijn, we een vaste plaats op het terrein hebben en er voldoende begeleiding aanwezig is. Hierdoor hoeven de jongvolwassenen met autisme niet door de drukte te lopen en in de rijen te wachten bij o.a. de ingang en de bar. De begeleiding is continu aanwezig, haalt drinken en houdt het overzicht. Zij kunnen de hele avond op de begeleiding terugvallen indien nodig.
Tevens vonden de meeste ondervraagden de Queen Tribute het leukste om naar toe te gaan. Hierop hebben wij ingespeeld.

Beantwoorden
Laura van de Westerlo bestuurslid

En dat ze het danspodium goed kunnen bereiken is ook heel belangrijk voor deze groep mensen. Super initiatief chapeau voor de nieuwe organisatie van dit jaarlijkse evenement.

Beantwoorden

Afgelopen woensdag 2 augustus 2017 is de kennismakingsbijeenkomst geweest.
We hebben kennis gemaakt met elkaar en met de begeleiding. We hebben de timetable (draaiboek) voor op 18 augustus doorgenomen en gezellig wat gekletst met elkaar.
Een leuke groep!
De komende dagen volgen interessante weetjes/vragen over het programma binnen de sociale media van de stichting Help Us Aut.

Beantwoorden
Lianne – voorzitter

Autisme vriendelijk,
Prikkels als herrie Kabaal Licht enz dat zijn ook prikkels en overlast voor de niet autisme mensen.
Hoe blij Ik voor hun Ben, word er gekeken hoe de ander het ervaart?

Beantwoorden

@Lianne – voorzitter op vrijdag 4 augustus 2017 om 16:01:

Ze staan in ieder geval droog. Of het regent niet of er komt een grote tent!
Met hoevelen zijn jullie er vrijdag?

Beantwoorden

Gisteravond met de jongvolwassenen met Autisme naar Kasteeltuinconcerten Helmond “Queen Forever” geweest.
Heel veel mooie reacties ontvangen van de deelnemers. Ze hebben genoten en fijn mee kunnen doen. Daar doen we het voor…
Bijna alle nieuwe deelnemers komen ook voortaan naar de maandelijkse samenkomsten van de Aut Of Order groep. Nu weten ze wie en hoe we zijn …
De rondleiding van Geert Blenckers was mooi en duidelijk. Hij legde uit wat de organisatie van de kasteeltuinconcerten allemaal inhoudt. We hebben ook een kijkje echter de schermen gehad. Indrukwekkend.
Met zijn allen genoten van de goedverzorgde BBQ in de kasteeltuin.
Geluisterd naar de band die de muziek van Queen heel goed uitvoerde. Meegezongen en gedanst met de bekende nummers.
Het vuurwerk en de lasershow was een fantastische afsluiting.
Meer informatie en foto’s zijn te vinden op de website http://www.helpusaut.nl

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *