Buiten is het 13 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.129 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
1reactie

Een 57-jarige vrouw uit Helmond bood gelegenheid aan anderen om hennep in haar woning te kweken. Hiervoor legde de rechtbank in Den Bosch haar vandaag een taakstraf op van 80 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 week. De rechtbank spreekt haar vrij van schuld aan een brand in haar woning en diefstal elektriciteit.
De politie trof in de toenmalige woning van de vrouw in Eindhoven een hennepkwekerij aan met 234 planten. De vrouw stelde haar woning tussen oktober 2015 en januari 2016 beschikbaar aan anderen om hennep te kweken.
Volgens de officier van justitie kon de vrouw de brand die op 29 januari 2016 in de woning ontstond verweten worden. In de woning was namelijk een onveilig aangelegde illegale elektrische installatie die gebruikt werd om illegaal stroom te tappen voor de hennepkwekerij. De rechtbank constateert dat de officier van justitie geen forensisch onderzoek liet uitvoeren naar de oorzaak van de brand. Volgens een voorlopige conclusie van een deskundige ontstond de brand zeer waarschijnlijk door een zeer heet geworden transformator in de trapkast. In het latere rapport van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, waaraan ook de deskundige meeschreef, staat dat de precieze oorzaak van de brand niet kan worden vastgesteld. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat er een causaal verband is tussen de aanwezige hennepkwekerij of de daarvoor aangelegde elektrische installatie en de brand. Er is daarom onvoldoende bewijs dat de brand aan de eigenaresse van de woning kan worden verweten. De rechtbank spreekt de vrouw dan ook vrij van dit feit.
De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straf onder meer rekening mee dat de vrouw toestond dat er een hennepkwekerij in haar woning aanwezig was. Daarnaast ontstond er (brand)gevaar voor de omgeving en omwonenden door de kwekerij met ondeskundig aangelegde elektriciteitsinstallatie. Dit is in dit geval des te kwalijker nu de kwekerij in een tussenwoning was opgezet en er ook daadwerkelijk brand is uitgebroken. Er is weliswaar onvoldoende bewijs dat de brand is veroorzaakt door de kwekerij, maar een verband lijkt zeker niet uitgesloten.
De rechtbank legt de celstraf voorwaardelijk op om de vrouw ervan te weerhouden opnieuw de fout in te gaan. Aan deze straf koppelt de rechtbank als bijzondere voorwaarden dat ze zich moet laten begeleiden door de reclassering en moet melden bij de verslavingszorg.

1 reactie:

Fijn, moet je die foto eens bekijken. Het vuur likt al aan de dakpannen van de buren. Daar zal dan wel een behoorlijke straf of boete op staan! Welnee, de Nederlandse wetgever geeft een taakstraf van 80uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 week.Ter info: Een ‘voorwaardelijke straf’ houdt in dat de straf wel wordt uitgesproken maar dat deze niet ten uitvoer wordt gebracht.

Misschien dat de rechter ook nog de zwaarste straf van Nederland tegen de verdachte heeft ingezet: het uitspreken van de woorden ‘Foei, niet meer doen’. Nederland Bananenrepubliek. Of misschien beter: Wietgebied.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *