8reacties

Aantal buurtbeheerders van 6 naar 8

De gemeente krijgt 2 extra buurtbeheerders zodat alle 11 Helmondse wijken een (deeltijd)buurtbeheerder krijgen. Dat is de uitwerking van een motie van Lokaal sterk. Die partij had gevraagd om in elke wijk een buurtbeheerder aan te stellen.
Sinds een jaar of 10 hebben Woonpartners Volksbelang en woCom 6 buurtbeheerders in dienst. Deels worden die door de gemeente betaald en grotendeels door de woningbouwcorporaties. Ze worden ingezet in de 6 wijken waar dat het hardst nodig is: Binnenstad, Rijpelberg, Brouwhuis, Helmond Noord, Oost en West.
Als in de andere 5 wijken ook een fulltime buurtbeheerder wordt aangesteld kost dat (inclusief alle bijkomende kosten) 5 keer 75.000 euro per jaar extra. Omdat de ene wijk meer uren buurtbeheer vraagt dan de andere wijk wordt er nu een poule van 8 buurtbeheerders gemaakt. Die poule gaat een kwalitatief dekkend netwerk vormen, zo laat B&W in een brief aan de raadsleden weten. De bedoeling is dat er per wijk 1 vast gezicht komt.
Dat betekent dus dat er 2 buurtbeheerders bijkomen die 150.000 euro extra kosten. Omdat de bijdrage van de woningbouwcorporaties al fors hoger is dan die van de gemeente, betaalt de gemeente dit bedrag mits de gemeenteraad daarmee instemt.
Namens de gemeente en corporaties zijn buurtbeheerders zowel in de openbare als in de private ruimte zichtbaar aanwezig. Zij zijn aanspreekbaar en spreken mensen (gevraagd en ongevraagd) aan op zaken en brengen buurtbewoners met elkaar in verbinding. Zij vervullen aldus B&W daarmee een belangrijke signaalfunctie richting organisaties en dragen ertoe bij dat kleine ergernissen opgepakt worden. De gemeente en de corporatie krijgen minder vragen, omdat die in de wijk al zijn opgepakt. Alle partijen zijn overtuigd van het belang van de buurtbeheerders.