Buiten is het 11 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.708 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
1reactie

Op de zolderverdieping van kasteel Helmond is asbest gevonden. Een vleugel van de zolder was in gebruik als ‘geheime zolder’ bij Gemeentemuseum Helmond. Hier vonden onder begeleiding rondleidingen plaats. Bezoekers die op de zolder zijn geweest, kunnen in aanraking zijn geweest met asbestdeeltjes. De GGD geeft aan dat het gezondheidsrisico verwaarloosbaar klein is, omdat bezoekers slechts korte tijd op de zolder waren. Alle ruimten onder de zolder zijn vrij van asbest. De zolder is volledig afgesloten, zodat er geen verspreiding kan plaatsvinden. Het museum is normaal geopend.
De asbestvezels zijn waarschijnlijk afkomstig uit de zoldervloer. De asbest werd ontdekt toen er een doorvoer door de vloer moest worden gemaakt. De Arbodienst inventariseert of medewerkers en vrijwilligers die vanwege werkzaamheden op de zolder waren, risico’s hebben gelopen. Het gezondheidsrisico hangt af van de blootstellingsduur en de concentratie van asbestvezels in de lucht. De verwachting van de Arbodienst is dat ook voor medewerkers die meerdere uren op de zolder hebben gewerkt, de gezondheidsrisico’s klein zijn.
Het Gemeentemuseum Helmond is (met uitzondering van de geheime zolder) normaal geopend. Trouwerijen en andere activiteiten kunnen gewoon doorgaan. De lift in het kasteel is gesloten om verspreiding van de asbestvezels via de liftschacht te voorkomen. Dat betekent dat momenteel niet alle ruimten goed toegankelijk zijn voor bezoekers die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten. De gemeente werkt aan een oplossing om zo snel mogelijk alle ruimtes weer goed toegankelijk te maken.
In het verleden is ook asbest op de zolder aangetroffen. Een cv-leiding die langs de muur liep was met asbest geïsoleerd. De zolder is in 2009 gesaneerd. Er zijn toen ook steekproeven in de vloer gedaan. Daaruit bleek dat de vloer niet verdacht was als bron van asbestbesmetting. Er was dus geen aanleiding om de volledige vloer open te breken bij die sanering.
Om het asbest nu te verwijderen moet de vloer volledig worden opengebroken, gereinigd en deels vervangen. Daarvoor wordt een plan van aanpak en een begroting gemaakt. Het streven is om de sanering in 2015 uit te voeren, tegelijkertijd met een herinrichting van de exposities in het museum. Tijdens de herinrichting gaat het museum tijdelijk dicht. De zolder blijft afgesloten voor publiek en medewerkers totdat het asbest is opgeruimd.
Bezoekers van de zolder van het kasteel die vragen hebben of zich zorgen maken om hun gezondheid kunnen contact opnemen met de GGD, Bureau Gezondheid & Milieu & Veiligheid, via telefoonnummer 0900 – 368 68 68. Ook kunnen zij de veelgestelde vragen raadplegen op de website van de gemeente Helmond.

1 reactie:

Klinkt allemaal niet zo erg, tot ik helemaal onderaan die laatste alinea lees. Dat klinkt minder lekker.
Ik ben blij dat ik er nog nooit was in ieder geval.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *