Buiten is het 6 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 100.969 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
7reacties

Bij een grote brand vanmiddag bij het voormalige Munsters Staalbouw aan de Houtse Parallelweg (bij het spoor) is volgens de brandweer asbest vrijgekomen. De politie meldt dat zojuist het sein ‘brand meester’ werd gegeven, het nablussen en de meting zijn begonnen.
Omstanders worden vanwege de asbest op afstand gehouden en omwonenden krijgen het advies om deuren en ramen gesloten te houden. Er was aanvankelijk sprake van grote rookontwikkeling.
In het gebouw stonden diverse oldtimers waarvan de meesten verloren gingen. Hoe de brand is ontstaan, is nog niet bekend. Het pand was verder niet in gebruik.

Filmpje van de brand, Vico Hoozenmans maakte onderstaande foto.

Harrie Fotografie maakte onderstaande 3 foto’s:

7 reacties:

Update 1 door de gemeente om 19.00 uur:
Bij bovenstaande brand aan de Houtse Parallelweg 100 is asbest vrijgekomen, zo bevestigde de gemeente zojuist. Er is een gebied afgezet. Dit gebied mag niet worden betreden. Als je binnen het afgezette gebied woont, wordt je geadviseerd om binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden.
Een gespecialiseerd bedrijf doet onderzoek naar het asbest. De resultaten van dit onderzoek worden in de loop van vanavond verwacht. Betreffende bewoners krijgen persoonlijk een brief met meer informatie.

Beantwoorden

Update 2 door de gemeente om 19.30 uur:
Het gedeelte van de Houtse Parallelweg ter hoogte van Munsters Staalbouw is afgesloten omdat daar asbest terecht is gekomen. Iets verderop vinden er wegwerkzaamheden plaats. De weg is daarom nu aan 2 kanten afgesloten. De gemeente wil ervoor zorgen dat het asbest op de weg zo snel mogelijk wordt opgeruimd, zodat de weg weer kan worden vrijgegeven.
Een gespecialiseerd bedrijf gaat onderzoeken hoe groot het gebied is waar het asbest terecht is gekomen. Zo snel mogelijk daarna gaat een ander gespecialiseerd bedrijf starten met het opruimen van het asbest op de rijbaan van de Houtse Parallelweg. Op die manier kan die weg zo snel mogelijk weer worden vrijgemaakt, zodat de woningen die aan deze weg liggen weer bereikbaar zijn. Tot die tijd mag er niemand door het gebied lopen of rijden.

Beantwoorden

Harrie Fotografie maakte ook de onderstaande foto’s.

Beantwoorden

Update 3 door de gemeente om 21.45 uur:
De direct omwonenden van Houtse Parallelweg 100 ontvangen vanavond nog een bewonersbrief met informatie. Inmiddels is vast komen staan dat het om witte asbest gaat. Dit is een minder schadelijke variant. Morgen (dinsdag 30 juni) wordt bekend waar het asbest precies ligt en hoe het opgeruimd moet gaan worden. Dit is de laatste update van vandaag. Als u vragen heeft, kun je vanaf morgenochtend 08.30 uur contact opnemen met het Klant Contact Centrum van de gemeente via telefoonnummer 14 0492 of via dit contactformulier.

Beantwoorden

En de gemeente Helmond heeft zijn zin weer…. Al het zoveelste pand wat in de hens vliegt de afgelopen!

Beantwoorden

Update 4 door de gemeente vandaag om 9.15 uur:
Een gespecialiseerd en gecertificeerd bedrijf gaat vandaag verder met het onderzoek naar het asbest. Dit bedrijf gaat onderzoeken hoe groot het gebied is waar het asbest terecht is gekomen. Zodra de resultaten van het onderzoek bekend zijn, worden de betreffende bewoners daarover geïnformeerd. Vervolgens wordt bekeken hoe het opgeruimd moet gaan worden.

Beantwoorden

Update 5 door de gemeente om 19.30 uur: Opruimen asbest is gestart
De bedrijven ERVE en OCT zijn, in opdracht van de verzekeringsmaatschappij van Munsters Staalbouw, sinds vanochtend aan de slag met het opruimen van het asbest. Zij maken als eerste de openbare wegen schoon, zodat de woonwijk weer bereikbaar is. Daarna gaan de genoemde bedrijven aan de slag met de voorpaden, zodat bewoners hun woning aan de voorkant in en uit kunnen lopen. Deze werkzaamheden worden met prioriteit uitgevoerd. Zeker gezien de hittegolf van de komende dagen vindt de gemeente het van belang dat bewoners hun huis kunnen verlaten wanneer zij dat willen. Daarna worden daken, goten, voor- en achtertuinen en het afgebrande pand zelf aangepakt.
De bewoners van de percelen waar asbest is aangetroffen, worden hierover vanavond met een brief geïnformeerd. In die brief staat een telefoonnummer van een contactpersoon van het bedrijf ERVE, waarmee zij contact kunnen opnemen als ze vragen hebben. Enkele andere bewoners ontvangen ook een informatiebrief, maar zij wonen buiten het gebied waar asbest is aangetroffen. Als u vanavond geen brief ontvangt, betekent dit dat u buiten het gebied woont. Voor u zijn er dan geen belemmeringen, u kunt gewoon naar buiten en mag van uw tuin gebruik maken. De plekken in de wijk waar asbest is aangetroffen en het nog niet is opgeruimd, zijn afgezet. Daar mag u niet doorheen lopen of rijden.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *