Buiten is het 3 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.278 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
7reacties

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 57-jarige man die in België woont, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar voor zijn leidersrol in een criminele organisatie die tientallen woninginbraken onder meer in Helmond pleegde en de buit vervolgens witwaste. Zijn 57-jarige partner krijgt een celstraf van 3,5 jaar voor haar aandeel binnen de organisatie. Hun 29-jarige dochter moet een taakstraf van 50 uur verrichten voor schuldwitwassen. Een 66-jarige vrouw uit Waalwijk, die de man van en naar de woningen vervoerde, krijgt 2,5 jaar cel.
Volgens de officier van justitie zou de man tussen 2015 en 2017 in totaal 25 woninginbraken hebben gepleegd en deed hij 3 pogingen daartoe. Hij had daarbij een vaste werkwijze. De 66-jarige vrouw bracht de verdachte met haar auto naar woonwijken in onder meer Helmond, Empel, Deurne, Asten, Uden en Oirschot. Hiervoor kreeg zij per rit 100 tot 150 euro. In de wijk ging de man vroeg in de avond, als het donker was, aan de slag. Hij klom in korte tijd een aantal woningen binnen via de eerste of tweede etage en nam meestal contact geld, horloges en sieraden mee. Vervolgens reed hij met de vrouw terug naar huis. Van de opbrengsten kochten de man en zijn 57-jarige partner onder meer auto’s, woningen en betaalden zij verbouwingen. Daarmee maakten zij zich schuldig aan witwassen.
De man bekende 17 inbraken en 1 poging daartoe. De rechtbank vindt dat er ook voldoende bewijs is dat hij verantwoordelijk is voor de overige inbraken en pogingen. De dochter is schuldig aan zogeheten schuldwitwassen; zij had volgens de rechtbank moeten weten dat de inkomsten van haar ouders illegaal waren. Desondanks maakte zij gebruik van alle luxe.
Bij het bepalen van de straffen weegt de rechtbank mee dat de inbraken op uiterst brutale en professionele wijze werden uitgevoerd. De rechtbank kwalificeert de man als beroepsinbreker. Dit blijkt onder meer uit de door de politie heimelijk opgenomen gesprekken die hij met de Waalwijkse voerde tijdens de autoritten naar de diverse woninginbraken. Hij vertelde ronduit over de vele inbraken die hij pleegde, wat de beste dagen en tijdstippen zijn om in te breken, hoe hij daarbij gekleed gaat, waar meestal de waardevolle spullen liggen en hoe je kunt voorkomen dat je herkend wordt.
De verdachten toonden geen enkel respect voor andermans eigendommen en veroorzaakten veel schade en overlast. Bovendien maakten zij vaak persoonlijke spullen buit die voor de benadeelden emotionele waarde hadden en die onvervangbaar zijn. Ze hadden alleen oog voor eigen financieel gewin en het faciliteren van een luxueuze levensstijl. In het nadeel van de man weegt verder mee dat hij in 2009 en 2013 tot forse celstraffen is veroordeeld voor diefstallen/inbraken. Hij is kennelijk niet bereid zijn criminele gedrag te veranderen.
De man en de chauffeur moeten de schade van een groot aantal benadeelden vergoeden. Dit komt erop neer dat zij hen in totaal ruim 100.000 euro moeten betalen. Daarnaast moeten de man en zijn partner ieder ruim 300.000 euro illegaal verkregen geld aan de Staat betalen. Ook krijgen ze 2 woningen en 2 auto’s die in beslag waren genomen niet meer terug.
In de uitgebreide uitspraak van de rechtbank lees je de details over al deze inbraken.

7 reacties:

Ach, zodra ze weer vrij zijn geen ze er gewoon mee doorrrrrr!
Wel luxe hoor, inbreker met chauffeur.

Beantwoorden

Zo zo, die hebben heel wat bij elkaar gejat

Beantwoorden

25 woninginbraken ? in 2 jaar tijd ? En daar 2 huizen en 2 auto s en verbouwingen ?? Die heeft veel meer op z n kerfstok ! Hij zal hier niet van leren in de bajes zit hij nest van criminelen en daar worden plannen gesmeed voor als ze weer op vrije voeten komen zijn hardleers!

Beantwoorden

Dat is juist het probleem , want wanneer iemand vrij komt staat zo iemand met lege handen. En ook geen woonruimte. Niemand staat ze op te wachten en dan is het makkelijker om het oude vertrouwde pad op te gaan.. het boevenpad.. ik praat nils goed absoluut niet. Maar het kan ook anders ren ik kan het weten.

Beantwoorden

@Theo . K op maandag 20 januari 2020 om 17:29:

De veroordeelde heeft tijdens de zitting al aangegeven dat de kans op recidive groot is. De rechtbank had enige waardering voor zijn eerlijke openheid daarover. Dit is al zijn 3e zware veroordeling voor soortgelijke feiten. Hardleers persoon.

Beantwoorden

Ja, zielig he “niemand staat voor hem klaar…” alleen is dat natuurlijk allerminst de waarheid. Er is geen land waar zoveel regelingen zijn als NL.
Voor iedereen staan uitkeringen en toeslagen klaar en hulp.
En we lezen hoezeer deze “familie” elkaar hielp en bijstond .
Dat doen ze vaak in kleiner en groter verband.(criminele gesloten gemeenschappen)
Deze mensen verdienen allen veel langer vrijheidsstraffen.

Beantwoorden

Tja…wie zal dat betalen…er valt toch niks te halen…en al die mensen die ze hebben gedupeerd. Eenmaal weer buiten begint het opnieuw…want ze worden uitgekotst in onze maatschappij ….dus moeten ze wel weer aan de slag om te leven.Diep triest zo n volk.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *