Buiten is het 14 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.546 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
3reacties

Gisteravond is de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups gestart in Brouwhuis en Rijpelberg. Vanavond gaat de bestrijding verder in Dierdonk en de wijken rondom het Centrum. Daarna wordt verder gewerkt richting het westen van de stad (Brandevoort en Stiphout). Op deze kaart (pdf) kun je zien op welke plekken de eiken preventief bespoten worden.
De gemeente begon in de afgelopen jaren nog nooit zo vroeg met deze jaarlijkse bestrijding. Volgens het Kenniscentrum Eikenprocessierups zijn de overlast veroorzakende diertjes nog nooit zo vroeg geweest. De eerste eikenprocessierupsen kropen in de eerste dagen van april uit hun cocon.
In alle wijken worden de eiken preventief bespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel dat in principe ongevaarlijk voor mensen. Maar om elk risico uit te sluiten wordt er binnen de bebouwde kom ’s avonds en ’s nachts gewerkt, om te voorkomen dat de nevel op mensen terecht komt. Er wordt gewerkt met een grote tractor met spuitcombinatie. De medewerkers van de aannemer lopen in beschermende kleding en de tractor is voorzien van extra licht. Mensen die een gemeentelijke eik bij hun huis hebben staan, wordt voor de zekerheid aangeraden de ramen te sluiten.
Mochten er in het zomerseizoen toch nog eikenprocessierupsen zitten, dan worden deze bestreden door ze te laten plukken of weg te zuigen. Dat gebeurt door een gespecialiseerd bedrijf. Inwoners die nesten zien, kunnen dit melden via het vorige maand geopende online meldpunt of telefonisch op telefoonnummer 14 0492.
Ook nesten in particuliere bomen kunnen worden gemeld. De gemeente probeert de nesten binnen een week te verwijderen. Als de rupsen in de buurt van scholen of speelplekken zitten, wordt de melding met spoed afgehandeld. De gemeente zorgt ervoor dat de rupsen gratis worden verwijderd.
De brandhaartjes van de eikenprocessierups kunnen zorgen voor ademnood, ontstoken ogen, jeukbulten en zelfs koorts en longontsteking. Om dat zo veel mogelijk te vermijden wordt geadviseerd elk direct en indirect contact (via de wind) met de rupsen en de resten ervan te vermijden. En ben je in een gebied waar veel eiken staan, bedek dan je hals, armen en benen.

3 reacties:

Wat een herrie vannacht…

Beantwoorden

Inmiddels is de volledige planning van de bestrijding van de eikenprocessierups bekend:

  • Dinsdagavond 15 april: Brouwhuis, Rijpelberg en Dierdonk. Het is de bedoeling dat het hele gebied ten oosten van de Zuid-Willemsvaart (nieuwe kanaal) woensdagochtend klaar is.
  • Woensdagavond 16 april: gebied tussen het nieuwe en oude kanaal (Binnenstad, Helmond-Noord en Helmond-Oost). Mogelijk wordt dan ook al een gedeelte van Mierlo-Hout meegenomen.
  • Donderdagavond 17 april: Mierlo-Hout, Helmond West, Brandevoort, Stiphout en Warande

Bij gunstige weersomstandigheden zal de bestrijding op vrijdagochtend 18 april (Goede Vrijdag) klaar zijn.

Beantwoorden

@ ach Rob liever een kwartier wakker als een maand krabben, smeren en hoesten.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *