Buiten is het 19 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.607 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
4reacties

De gemeente bestrijdt al jaren de overlast die door eikenprocessierupsen wordt veroorzaakt. Begin van het voorjaar doen ze dit door eikenbomen op verschillende locaties preventief in te spuiten. Dit gebeurt met een biologisch bestrijdingsmiddel, dat alleen schadelijk is voor de rupsen. Maar ook met andere maatregelen wordt de eikenprocessierups bestreden. Denk aan het ophangen van vlinderfilterkasten en (later deze maand) de start van de repressieve bestrijding van deze rups. Op basis van meldingen worden de nesten dan geplukt of weggezogen.
Naast de preventieve bestrijding worden er ook andere maatregelen in Helmond genomen om de rupsen preventief te bestrijden. Zo worden er sinds 2019 verschillende bermen en graslanden in de buurt van eikenbomen ecologisch beheerd. Dit houdt in dat er bewust minder gemaaid wordt en tijdens iedere maaibeurt een deel, circa 15 tot 20%, van de begroeiing blijft staan. Hiermee vergroot de biodiversiteit en daarmee ook het aantal natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.
Daarnaast zijn er vorige week op verschillende locaties vlinderfilterkasten geplaatst. Deze kasten zorgen ervoor dat de parasieten van de eikenprocessierups, sluipwespen en -vliegen, zich kunnen nestelen en voortplanten. Zodat de sluipwespen en -vliegen kunnen leven van (nieuwe generaties van) eikenprocessierupsen. Meer info over de vlinderfilterkasten lees je op storix.nl/beheer-eikenprocessierups.
Later deze maand gaat een gespecialiseerd bedrijf weer van start met de repressieve bestrijding van de eikenprocessierups; door nesten te plukken of weg te zuigen. Zie je een nest met eikenprocessierupsen, dan kun je dit melden bij de gemeente via telefoonnummer 14 0492 of via www.helmond.nl/meldpunt. Meldingen van eikenprocessierupsen bij speelplekken en scholen worden daarbij met spoed behandeld. De nesten zelf uit de boom halen is niet verstandig volgens de gemeente. Op de webpagina www.helmond.nl/meldpunt kun je voortaan ook een kaart zien waarop je de status kunt zien van álle meldingen die de gemeente al eerder heeft ontvangen.
Voor wie het nog niet wist: de eikenprocessierups komt alleen voor in eikenbomen. Voordat ze volgroeid zijn, ondergaan ze 5 vervellingen. Vanaf de derde vervelling krijgen de rupsen de eerste (voor mens en dier vervelende) brandharen. De nesten zijn herkenbaar aan het grijze spinsel dat eromheen gebouwd wordt. Hierin zitten de resten van de vervelling met de brandharen.

4 reacties:

Een biologisch bestrijdingsmiddel dat alleen schadelijk is voor de rupsen !?!?

Ook een biologisch bestrijdingsmiddel kan giftig zijn voor de mens.

https://www.gemeente.nu/ruimte-milieu/biologische-bestrijding-eikenprocessierups-schadelijk/

Beantwoorden

Heb gelezen dat de Dennenboom processierups ook naar ons land komt of er al is (wordt nog wat met kerst 😉 ).
En die gekke gemeente gaat gewoon stug door met het planten van nieuwe Eikenbomen, echt het verstand van een fruitvlieg.

Beantwoorden

Inderdaad is het planten van eikebomen niet slim geweest; langs hele routes kan de processie zich zo verspreiden.
Er is inderdaad ook een dennen-variant.
Ik dien hierbij een MOTIE in om fruitbomen te gaan plaatsen op bekende plaatsen waar men zich kan ophouden. Denk aan appel ,peer maar vooral ook kers.
Ik zou zelf namelijk gaan voor een kersenboom voor elke inwoner van Helmond

dit als verbinding
ook levert het veel en langdurig lekkere vruchten
en Helmond zal er,nationaal en internationaal, bekendheid mee verwerven.

Wie steunt mijn notie?

Beantwoorden

Motie zul je bedoelen. Nee, ik steun niet.

Waar heeft de gemeente eikenbomen geplaatst?

De eikenbomen zijn het probleem niet. De mens is het probleem. De natuur voorkomt zelf problemen, maar als wij met onze bestrijdingsmiddelen (boeren voorop) het natuurlijk proces verstoren…….

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *