Buiten is het 13 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.230 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
23reacties

Het Werkplein Regio Helmond start deze maand een onderzoek naar bijverdiensten van mensen die een bijstandsuitkering ontvangen. Het onderzoek richt zich op alleenstaande ouders die ouder zijn dan 21, parttime werken en de maximale toeslag ontvangen. Het gaat om klanten uit alle aangesloten gemeenten, dus Helmond, Deurne, Asten, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel en Laarbeek.
Mensen die een bijstandsuitkering ontvangen en inkomsten hebben, krijgen tot een bepaald bedrag een aanvulling (normbedrag). Hoe hoger de eigen inkomsten, hoe lager de uitkering. Sommige mensen hebben daarom minder of soms zelfs geen recht meer op een uitkering.
Om misbruik van uitkeringen te voorkomen en te bestrijden neemt het Werkplein diverse maatregelen die passen binnen het handhavingsbeleid. Van die maatregelen is de themacontrole er 1. Die wordt 2 keer per jaar gehouden, dit is de eerste van dit jaar.
Inwoners die vermoeden dat iemand bijstandsfraude pleegt, kunnen dit vanaf nu ook (anoniem) melden via internet. Eerder was het al mogelijk om een melding via mail, brief of telefonisch door te geven. Meer informatie over het melden van fraude staat hier.

23 reacties:

Wat een ontzettend goed nieuws.

Beantwoorden

Wat een lachertje! waarom geven jullie deze mensen niet eerst even een belletje voordat je langs komt? of een briefje met de datum haha.
Kunnen ze nog even de goederen wegbrengen die ze eigenlijk niet mogen bezitten.
Geef deze mensen nou eens ongelijk, er wordt toch zelf de ruimte gegeven om bij te verdienen en allerlei voorzieningen gegeven.
Laat deze mensen toch met rust, jullie weten al lang waar jullie moeten zijn maar gedogen het allemaal toch maar.
Zou zeggen bespaar je de moeite!

Moet hier gewoon om lachen sorry! succes

Beantwoorden

Beantwoorden

Met 2 man een heel fraudenetwerk uitroeien, laat ons werkende nederlander niet lachen.
Het is allemaal zo simpel, ga punt 1 eens bij alle uitkeringstrekkers onverwachts op bezoek!
Kijk eens wat ze binnen hebben staan, vaak zie je het ook al aan uiterlijk en vragen mensen zich af?? waar doen ze het toch van.
Elke dag haar in de plooi, mooiste auto’s, kunstnagels,borstvergrotingen, de mannen hebben een spierwitte lach, dure kleding en vette horloge’s zoals ook de vrouwen. (maar hiervan is natuurlijk SOMS ook wel iemand die werkt).
Veel brigadiers weten echt wel waar de fraude zit, dus vind ik HET achterlijk om aan de burger te vragen werkelijk het toppunt van gemeenheid.
Laat hun lekker zelf hun werk doen en ook melding maken, van bijstandsfraude
of welke uitkeringsfraude dan ook maar dat durven ze niet!
Ook adresfraude wordt gevraagd, zoeken jullie dit ook lekker zelf uit.
Wat me opvalt als ik iemand naar de voedselbank breng, dat er de mooiste auto’s geparkeerd staan, ze al rokend naar buiten komen en ga zo maar door.

Wat een mooi helmond toch,

Beantwoorden

Waar blijven de reactie? dat zegt waarschijnlijk al genoeg!
Welke helmondse idioot zal jullie helpen met opsporen van?
Maak melding enz enz, nou wie dat doet is een flinke vent.
kan ook anoniem zeggen ze, als je het doet doe het dan met je naam erbij.
De mensen die dit doen bellen elkaar denk ik op haha, ze komen eraan.
Maar goed weer een idioot onderwerp waar je in helmond niks mee bereikt.
Gewoon netjes blijven betalen die uitkeringen, en misschien zelfs even verhogen.
Je gaat deze mensen toch niet alle privilege’s afpakken, dit zijn ze al jaren gewent.
Mooi verbouwd huurhuisje, huursubsidie,kwijtschelding dit en dat, zorgtoeslag misschien wel een bonusje als ze wat vrijwillig doen.
Laat deze mensen toch met rust, of veeg de boel goed schoon en allemaal aanpakken plantsoenen genoeg, of vuil ruimen heb nog wel 1000 tips.
O, mag ik misschien ook een uitkering? maakt niet uit welke alles wordt toch wel aangevuld door de gemeente. (wil ook graag een klikgebit, kan dat?).
En mijn wasmachine is bijna kapot, krijg ik dan een nieuwe?

groeten!

succes!

Beantwoorden

Inwoners die vermoeden dat iemand bijstandsfraude pleegt, kunnen dit vanaf nu ook (anoniem) melden via internet.

misschien iets voor minister Plasterk?

Beantwoorden

Ongelooflijk, burgers oproepen tot het aanbrengen van medeburgers !

Zorg dat overheidstaken goed uitgevoerd kunnen worden.

Volgens mij is dat een taak van bestuurders.

Beantwoorden

@Leny van muijen op vrijdag 7 februari 2014 om 11:06:

Citeer bovenstaand artikel.
Mensen die een bijstandsuitkering ontvangen en inkomsten hebben, krijgen tot een bepaald bedrag een aanvulling (normbedrag). Hoe hoger de eigen inkomsten, hoe lager de uitkering. Sommige mensen hebben daarom minder of soms zelfs geen recht meer op een uitkering.

Waarom zou je meer werken dan? zou juist minder werken!
Hoe meer je (wit) werkt hoe meer je ze korten, dan noemt men stimuleren whaaaaa.
Wat een dommerts daar in den haag, gewoon lekker bijklussen of ergens anders inschrijven levert allemaal extra privilege’s op.
ZONDER TE WERKEN!

De mensen die een ander naait, is gewoon jaloers!

Beantwoorden

Hoe kun je als burger nu zeker zijn van fraude?
Je beschikt als burger niet over de geschikte middelen.

Waarom zou je, in je, toch al beperkte vrije tijd, investeren in het aangeven van een andere burger op basis van flinterdun bewijs?
Persoonlijk kan ik géén enkel argument bedenken, waardoor ik hier een beter mens van zou worden.

De kans dat je iemand onterecht aangeeft, is aanwezig. Ik zou me niet verantwoordelijk willen voelen voor de stress en mogelijke bijkomende problemen die de persoon in kwestie zou moeten doorstaan, gebaseerd op een vermoeden.

Houd het professioneel en neem als instantie zelf de volledige verantwoordelijkheid voor het opsporen van fraude.

Beantwoorden

Dit soort onzin is dus de voornaamste reden waarom ik voor een tegenprestatie naar vermogen ben voor uitkeringsgerechtigden. We hebben met zijn allen een enorm geldverslindend controleapparaat opgezet om een paar fraudeurs te pakken. Het wordt tijd dat de hele boel eens grondig op de schop gaat.

Het kan ook anders. Geef hulpbehoevenden en organisaties die actief zijn in de wijk een budget (in punten, niet in geld) en laat vervolgens uitkeringsgerechtigden punten bij elkaar sprokkelen door zich in te zetten voor de maatschappij. Controle overbodig, alles via zelforganisatie. Voor de bulk die echt wel bereid is iets te doen werkt dit perfect. Degenen die over blijven kunnen dan intensief begeleid worden.

Beantwoorden

@ Sjef en @ Michiel van Geel, goed verwoordt en ik ben het volkomen met jullie eens.

Blijft er toch wat hangen in mijn herinnering, een kennis die jarenlang ( ….. ) hulp verleende bij een hoog geplaatste inwoner van onze gemeente raad.

Wie is er dus fout geweest in die tijd, en geloof maar in deze tijd ook nog hoor !

Niet alleen die hulp maar ook de aanvrager, tóch ? Maar het gaat altijd over de persoon die ervan profiteert in geld, niet de andere kant, die het aanbiedt en ook
weet dat het foute boel is op deze manier.
En wat te denken als deze zwarte economie niet meer uitgevoerd wordt ? Stort het hele werk klimaat van Nederland in elkaar, net als in de rest van de wereld.

Ik keur het niet goed, maar niet iedereen ( en dát is de grote groep ) doet dit om zich te behangen en omringen met mooie dingen, maar om te overleven in hun dagelijkse leven, dus zó iemand aangeven ? Nev ver nooit !
Als iemand 1000 x gaat solliciteren en na jaren nog geen vaste aanstelling krijgt maar steeds flexibele tijden, zou je ook de handdoek in de ring gooien, tóch ? Het is wel heel makkelijk om te oordelen in een eigen gezonde situatie.

Dan liever een uitvoering zoals Michiel van Geel beschrijft.

Beantwoorden

@ R. de Peel @Michel van Geel

Ik kan me helemaal vinden in je analyse en mening

Beantwoorden

laten jullie ook aan ons weten wanneer jullie er een paar hebben gevangen?
Och ze betalen wel met max E25 terug met behoud van uitkering.
De grote fraudeurs, pak je echt niet alles af, tenslotte wonen ze nog steeds in een prachtig huis, rijden ze een mooie auto (waarschijnlijk op buurman z’n naam).
Maar aanbrengen nooit! zijn jullie zelf niet slim genoeg?
De buurtbrigadiers gaan toch ook lekker op de koffie, en zien genoeg en weten zat.
Maar ja ook hier een keer de bezem door begin hoog en zo naar beneden!
Ja geld blijft toch verleidelijk blijkbaar ook bij het corps politie zelf.

Beantwoorden

Sportboten,jetskies,dure auto’s,sierraden ach eigenlijk ziet iedereen wel dat vaak leeftijd,afkomst en of opleidingen niet echt passen bij al die bezittingen maar toch is en blijft opsporing iets van de overheid omdat anders de maatschappij zou verworden tot een soort van groot nsb bolwerk en daar willen we niet naar toe.

Beantwoorden

@mopperkontje op zaterdag 15 februari 2014 om 19:49:

Ja en die kijkt gewoon toe! (de overheid)
Je ziet al aan de weinige reacties dat het de helmonders weinig interesseert of iemand ja/nee fraudeert op welke manier ook!
Wij betalen wel gewoon netjes belasting voor deze groep, zodat ze gewoon door kunnen blijven leven zoals ze nu gewend zijn.
Volgens mij is het aantal werkelozen in helmond ook niet erg weinig, goh hoe zou dat toch komen? (niet 100% natuurlijk, je hebt er ook nog die gewoon netjes zijn).

Beantwoorden

Laat die mensen maar…. is niet goed maar houden wel de Helmondse winkels
in eren….gewoon.werkende mensen kunnen niet zo veel uitgeven wat alleen maar slecht is voor de economie, Ik liep over de markt straat (toevallig dagje vrij baas buit me gewoon uit mag misschien blijven als ik 200 euro inlever )zag 4 winkels leeg staan binnen 50 meter.
Als de mensen ook in HELMOND geen wiet telen (ik doe niet mee) stort HEEEL de stad in elkaar, is er geen zonnebank studio, dure kleding winkel, kroeg, of autohandelaar meer te vinden alleeeeeen nog de Action……

Beantwoorden

3 Uitkeringen gestopt, 2 boetes en bijna 8 duizend euro teruggevorderd
Er zijn 3 uitkeringen beëindigd omdat zij geen inlichtingen verstrekten. Hierdoor kon geen recht op uitkering worden vastgesteld. Er zijn 2 boetes opgelegd, omdat deze klanten de inlichtingenplicht niet nakwamen. Daarnaast werd bij 1 klant 7.906,78 euro aan teveel betaalde uitkering teruggevorderd. Dat laat de gemeente weten naar aanleiding van een themacontrole door Werkplein Regio Helmond. Deze themacontrole, die 2 keer per jaar wordt gehouden, was van 1 augustus 2013 tot 31 december 2013. In totaal ging het om 55 klanten: 32 uit Helmond, 5 uit Deurne, 1 uit Laarbeek, 2 uit Asten en 15 uit Geldrop-Mierlo.
Het onderzoek richtte zich op uitkeringsgerechtigden die onder de norm alleenstaande vallen, tussen de 35 en 65 jaar oud zijn, een gemeentelijke toeslag ontvangen, inwonend zijn (b.v. kamerhuurder of kostganger) en geen thuiswonende kinderen hebben. Het Werkplein onderzocht in hoeverre er in deze groep mogelijk sprake is van samenwoning/gezamenlijke huishouding met de hoofdbewoner en/of de uitkeringsgerechtigde samenwoont op een ander adres dan het adres waarop hij/zij ingeschreven staat.

In de logtekst bovenaan wordt het eerste themaonderzoek van dit jaar aangekondigd.

Beantwoorden

En wat heeft deze actie gekost? Ten opzichte van bovengenoemde baten?

Beantwoorden

Ik vrrag me af of het echt de prioriteit moet hebben dat er meer binnenkomt dan eraan is uitgegeven. Er wordt er duidelijk signaal afgegeven dat je de boel niet moet belazeren. De maatschappij gunt je een inkomen omdat je verder niets hebt en dan nog de boel flessen. Die aso’s zouden zich diep moeten schamen. Gelukkig worden ze in ieder geval aangepakt.

Beantwoorden

Je kan als maatschappij wel overal je ogen voor sluiten of een andere kant opkijken maar uiteindelijk moet er dan toch eens iemand opstaan en zich voorneemt om iets aan de scheve verhoudingen te gaan doen en dan doel ik niet op het huidige legertje bestuurders want die hebben het of veroorzaakt maar toch minsten in standgehouden. Nieuwe bezems vegen schoon luidt het gezegde en daar moeten we dan maar op hopen

Beantwoorden

@mopperkontje op donderdag 6 maart 2014 om 00:24: Uit het ED van vandaag:

HELMOND – Bij het Werkplein regio Helmond was de afgelopen jaren sprake van belangenverstrengeling, zelfverrijking door dubbele petten van ingehuurde, tijdelijke
ambtenaren en oneigenlijke toepassing van regels door ambtenaren.

Interne meldingen over vermoedens van integriteitsschendingen en fraude liepen vast in het management. Dit verklaren diverse ambtenaren van het Werkplein, de instantie die uitkeringen verstrekt en mensen naar een baan helpt, aan het ED.

De Helmondse gemeentesecretaris Ad Marneffe laat naar aanleiding van de recente ‘risico-analyse’ door bureau Governance & Integrity nu 27 dossiers alsnog onderzoeken. Van één dossier werd op 28 februari aangifte gedaan maar justitie heeft laten weten dat er ‘onvoldoende aanleiding’ is voor een verder strafrechtelijk onderzoek.

Het zal voorlopig wel bij hopen blijven, als ik vandaag het ED weer lees. Zoals ik een tijd geleden al gezegd heb, al zijn er misstanden, dan wordt van hogerhand nog niet ingegrepen, sterker nog, het wordt onder de mantel der liefde verborgen!

Beantwoorden

Niet vreemd het artikel in het ED.
Al eerder was bekend dat de vertrouwenspersonen Bethlehem en Ferwerda niet Verwerda niet onafhankelijk genoeg waren.
Ook over de rol van de heer Marneffe hierin valt wel wat te zeggen.
Met de verantwoordelijke wethouder samen heeft hij ook hier weer wat steken laten vallen.
Vreemd dat hij dan toch weer is aangesteld voor de onderzoeksommisie.
Het blijft in Helmond blijkbaar nog altijd ons kent ons, ondanks het streven van mevr. Blanksma naar bestuurlijke integriteit!

Beantwoorden

Sorry, maar verwerda en niet twee keer was niet de bedoeling.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *