Buiten is het 12 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.184 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Waterschap Aa en Maas heeft blauwalgen aangetroffen in de Goorloop ter hoogte van de Jonker Karellaan in Aarle-Rixtel. Blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom adviseert het waterschap om contact met het water te vermijden. Omdat deze locatie op slechts honderd meter van Helmond ligt en deze beek dwars door onze stad loopt, is naast de gemeente Laarbeek ook de gemeente Helmond op de hoogte gebracht.
Als blauwalgen zich explosief vermenigvuldigen, spreken we van ‘blauwalgenbloei’. De aangetroffen blauwalgen kunnen dan giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden.
De belangrijkste oorzaak van blauwalgen is een teveel aan voedingsstoffen (fosfaat en stikstof) in het water. Deze voedingsstoffen zitten onder meer in afgevallen bladeren. Als de zon minder fel schijnt en het water afkoelt door bijvoorbeeld regen, wordt de hoeveelheid blauwalg minder.
Dat er blauwalgen in de Goorloop voorkomen is bijzonder, aangezien blauwalgen voornamelijk voorkomen in stilstaand water. Vanwege de droogte en daardoor het gebrek aan stroomsnelheid heeft de blauwalg zich nu kunnen manifesteren in de Goorloop. Naar verwachting zullen de blauwlagen verdwijnen als het gaat regenen en de wateraanvoer weer toeneemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *