Buiten is het 3 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 100.838 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
4reacties

Het monumentale pand van Bloemsierkunst Valentijn staat te koop. Vader en zoon Theo en Tim van Leipsig willen het rijksmonument kwijt. De bijna 78-jarige vader om zijn pensioen te verzilveren, zoonlief om in een kleiner pand elders de winkel voort te zetten. Daarover is contact met de eigenaar van een pand aan de Steenweg, om de hoek dus. De vader houdt nog voor zich om welk gebouw dat gaat. Eerst moet namelijk de verkoop van het huidige pand aan de Kanaaldijk Noord-West rond zijn.
De uit Tegelen afkomstige Theo van Leipsig is zoon van een tuinarchitect en verhuisde begin jaren 60 naar Helmond. Na 5 jaar in de Kasteellaan en 15 jaar in de Veestraat, kocht hij in de jaren 80 zijn huidige winkel. Daar zat op dat moment nog de textielfabriek Raymakers. “Toen de Veestraat voetgangersgebied werd, ging ik op zoek naar een ander pand,” vertelt Theo van Leipsig. “Ik wilde wel op een plek zitten waar ik bereikbaar ben voor auto’s. Mijn oog viel op dit gebouw, waar toen nog velours gemaakt werd. ‘Kom over een jaar maar eens terug’ zeiden ze daar. Dat deed ik en zo heb ik de oude fabriek gekocht.”
Het gebouw met 3 bouwlagen met een zolder is sinds 1977 een beschermd rijksmonument. Oorspronkelijk gebouwd in 1840 door fabrikant J.A. Bots, waarschijnlijk origineel als pakhuis, later in gebruik genomen als textielfabriek en sinds 1862 als blauwververij van Raymakers. En sinds Valentijn daarin trok dus als bloemenwinkel.
Dat het pand een monument is, heeft Van Leipsig nooit last bezorgd: “Toen we hierin trokken, heb ik alles piekfijn in orde gebracht. De buitenkant moet in de oude staat blijven maar van binnen is al van alles veranderd en aangepast.”
Misschien wel Helmonds bekendste bloemenwinkel is naar de Valentijn genoemd omdat ze opende op 14 februari 1962, de naamdag van deze heilige. De ‘Valentijns’ hebben zich altijd internationaal georiënteerd en kenden valentijnsdag voordat dat in Nederland opgeld deed uit met name Engeland. Ook nu nog besteedt Tim veel tijd aan het promoten van bloemen in het buitenland en onder meer het bloemencorso in Rijnsburg. Dat is een andere reden om naar een kleiner pand om te zien. Daarmee komt het monumentale fabrieksgebouw aan de Kanaaldijk (1 van een hele rij) te koop. Voor wie belangstelling heeft: de vraagprijs is 555.000 euro. Daarvoor krijg je een rijksmonument met een oppervlak van circa 400 m² per bouwlaag, een winkel- en horecabestemming en een aantal huurders op de verdiepingen. In het verleden waren er al initiatieven om van het pand een horecagelegenheid te maken maar die konden niet doorgaan omdat initiatiefnemer Maas voortijdig overleed.

4 reacties:

Ik las al op twitter dat sommige zich al zich zorgen maakte dat ze gingen sluiten… Ik haal daar altijd bloemen wanneer ik ze nodig heb.

Mooie winkel, maar ben wel benieuwd of de toekomstige winkel dezelfde charme zal behouden als dit markante pand…

Beantwoorden

Fijne winkel is Valentijn!
Ik vind het niet duur die 555.000 euro voor zo’n groot mooi statig pand. Het is geen geld, het is dat ik enkele nullen te kort kom, maar anders… 🙂

Beantwoorden

@Patrick op dinsdag 4 augustus 2015 om 16:02:

ik hoop het voor de zoon !
voor mij zal de naam valentijn altijd blijven bestaan misschien begin ik wel weer onder de naam valentijn als die eventueel niet meer gebruikt zou worden voor de bloemenzaak dan word het VALENTIJN KUNST EN ANTIEK ”
waar is nog niet bekend
Theo

Beantwoorden

Nu is het alweer mei 2017 met de zaak Valentijn op de steenweg gaat het heel goed onder leiding van zoon Tim en Theo is druk met zijn expositie’s van zijn schilderijen waar veel vraag naar is omdat zijn schilderijen altijd iets te vertellen hebben wat er gebeurd of gebeurd is dus het spreekwoord schilderijen die spreken is zeker bij hem van toepassing

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *