Buiten is het 14 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 84.027 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Onderzoek van de dode vogels die vorige week zijn gevonden in de vijverpartij tegenover de Rijpelbaan in Helmond Oost (zie kaartje) heeft botulisme aangetoond. Het gaat om het type C botulisme. Dit type botulisme is gevaarlijk voor huisdieren, zoals honden en katten. Het waterschap raadt ten zeerste aan om ieder contact van mens of dier met water en watervogels in deze vijver te vermijden. Wanneer wijkbewoners dode eenden of andere watervogels in het water zien liggen, wordt hen geadviseerd om ze niet zelf aan te raken maar contact op te nemen met de gemeente of waterschap Aa en Maas. Medewerkers van gemeente of waterschap verwijderen dan de kadavers op een veilige manier. De gemeente heeft waarschuwingsborden geplaatst op de locatie en het waterschap houdt de situatie in de gaten. Omdat kadavers van vogels de belangrijkste verspreidingsbron zijn van botulisme wordt er ook geadviseerd geen vogels in de vijver te voeren, zodat ze niet aangetrokken worden naar de vijver
Botulisme is een voedselvergiftiging veroorzaakt door de gifstoffen van de bacterie “Clostridium Botulinum”. Botulisme komt vaak voor in het voorjaar en de zomer en heeft vaak de sterfte van dieren, zoals eenden en vissen, tot gevolg. Ook honden en andere dieren kunnen er ziek van worden. Botulisme kan in zeldzame gevallen schadelijk zijn voor de mens.
De bacterie komt vaak voor in de grond, de water(bodem), vogels, vissen en andere dieren. Alleen in een warme en zuurstofloze omgeving met dierlijk voedsel (eiwitrijk), bijvoorbeeld kadavers, maakt de bacterie gif aan. Zodra gezonde dieren van deze resten van kadavers eten, krijgen zij dit gif binnen. Verlammings- en verstikkingverschijnselen zijn vaak het gevolg.
Botulisme is een natuurlijk proces dat niet te voorkomen is. Het enige wat waterschap en gemeente kunnen doen om verdere verspreiding van botulisme te voorkomen is het preventief ruimen van kadavers. De bacterie verdwijnt vaak weer als gevolg van minder gunstige overlevingsomstandigheden (zoals het afkoelen van het water).
Botulisme komt vaker voor op plaatsen waar veel watervogels aanwezig zijn. Geadviseerd wordt om de eenden en andere watervogels niet te voeren. Sportvissers kunnen beter niet vissen in water waar botulisme is geconstateerd.
Gisteren werd bekend gemaakt dat in de Hortensiavijver in dezelfde wijk blauwalg was ontdekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *