Buiten is het 10 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 111.465 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

9reacties

Een tuinhuis op het volkstuinencomplex aan de Varenschut staat volledig in brand en zorgde vanmiddag ruim een kwartier voor flinke rookwolken. Het houten gebouw heeft een oppervlakte van zo’n 10 x 10 meter. Voor zover bekend zijn er geen gewonden, zo laat de woordvoering zojuist weten.
Een vijftal schuurtjes in de volkstuinen blijken door de brand verloren gegaan te zijn. De brandweer is met 2 blusvoertuig aanwezig. Er zijn diverse gasflessen uit de schuurtjes gehaald.
Om 16.24 uur vanmiddag werd de brandweer gealarmeerd voor deze uitslaande brand op het industrieterrein. Na 4 minuten werd de brand opgeschaald tot een middelbrand en werd om assistentie gevraagd.
Harrie Fotografie maakte de bijgaande foto’s.

In de reacties hieronder staan (zoals altijd de) updates.

9 reacties:

Update 1:
Door het inzetten van 2 blusvoertuigen is de brand inmiddels onder controle. Het nablussen gaat nog enige tijd in beslag nemen, waarbij de nodige rook zal blijven vrijkomen. Dat liet de woordvoering van de brandweer zojuist weten.

Beantwoorden

Vanaf het winkelcentrum Brouwhorst maakte Dirk Smeets deze foto:

Beantwoorden

Het zit die volkstuinders ook niet me zeg, eerst die PFAS en nu dit. 🙁

Beantwoorden

Is wel toevallig, zou binnenkort afgegraven worden

Beantwoorden

Update 2:
Harrie Fotografie maakte vanmiddag ook nog deze 3 foto’s:

Beantwoorden

Update 3:
Na de bluswerkzaamheden kwamen 2 brandweervoertuigen vast te zitten in de drassige grond. Nadat het ene voertuig vast kwam te zitten, wilde het tweede helpen maar raakte vervolgens ook in de modder vast. Collega’s vanaf de kazerne werden rond 18.15 uur opgeroepen en moesten de 2 met een derde brandweerwagen bevrijden.
Harrie Fotografie maakte wederom de foto’s.

Beantwoorden

Wel triest voor die ijverige oudjes. Mijn oudjes kennende zullen die wel angstig worden dat zels daar brand kan uitbreken. Kan natuurlijk overal, maar in “je eigen speciale tuintje” is toch anders.

Beantwoorden

Update 4:
Geen brandstichting op het volkstuincomplex dat morgen op slot gaat
De brand in de volkstuinen gisteren is volgens de politie vermoedelijk ontstaan door een houtkachel. “Wij gaan niet uit van brandstichting en doen dus ook geen verder onderzoek” zo liet de politiewoordvoerder vanochtend aan de weblog weten. Een tuinder die graag anoniem wil blijven meldde: “Ik zou er niks verbaasd van zijn als het door brandstichting komt want in dat eerste tuinhuisje dat ging branden kwam al weken niemand. Door de sanering is er gewoon veel gedoe onder de leden de laatste maanden.”
Zoals meerdere reageerders hierboven al aangaven, gaat de gemeente de bodem van het complex saneren vanwege de door PFAS-vervuilde grond. Die sanering gaat een week of 7 duren, de start staat gepland voor morgen. Het volkstuincomplex gaat dan op slot. Dat kondigde B&W in januari aan, zie update 2 van https://www.deweblogvanhelmond.nl/afgevoerd_van_de_voorpagina/verhoogde-hoeveelheden-pfas-in-moestuingewassen-van-volkstuin/.
Het dagelijkse actualiteitenprogramma EenVandaag op NPO Radio 1 besteedde vrijdagmiddag aandacht aan deze sanering van het volkstuincomplex. “Wij hebben onze hele ziel en zaligheid erin gegooid tot de laatste cent, en nu wordt dat afgebroken”, zegt Jos Henraat met verdriet in zijn stem. Hij is de voorzitter van de in 1976 opgerichte Stichting 1e Helmondse Volkstuinen Complex. Henraat vertelt er over de strijd vanwege de komende tijdelijk sluiting van het complex tussen het bestuur, de tuinders en de gemeente. Dat kan hier teruggeluisterd worden.

Beantwoorden

Omroep Brabant ging vandaag een kijkje nemen.
“Het is misschien niet veel geld waard, zo’n zelfgetimmerd huisje,” besluit Jos geëmotioneerd. “Maar het heeft veel emotionele waarde. Dit doet echt pijn.”
Imke van de Laar maakte onderstaande foto.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *