Buiten is het 9 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 91.486 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
6reacties

In zowel Helmond, de andere 5 gemeenten binnen de Peel 6.1 samenwerking als de Peel-organisatie zelf is een nieuwe account nodig. De contracten met hun respectievelijke huidige accountants.lopen op 1 januari en dus moeten alle 7 een nieuwe accountant contracteren voor het opstellen van de jaarrekeningen.
Het idee is nu opgevat om gezamenlijk (dus zowel de gemeenten Helmond, Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Laarbeek en Someren én de gemeenschappelijke regeling) hetzelfde accountantskantoor te kiezen en wel om de volgende redenen:
• aantrekkelijk volume waardoor een betere aanbieding wordt verwacht
• eenduidige afspraken en simpeler contractbeheer
• eenvoudiger afstemming
• betere borging van kennis mogelijk
• efficiëntere bedrijfsvoering
• makkelijker bij verdere samenwerking binnen de bedrijfsvoeringsprocessen.
De Helmondse gemeenteraad benoemt de accountant voor de gemeente Helmond. Zij moeten nog instemmen met deze wens van B&W.

6 reacties:

Lopen alle contracten tegelijkertijd af?
Dat geloof ik niet.

Beantwoorden
M. Betgem/ van der Spuij

Volgens mij is het gezond om verschillende accountants te hebben. Dat verkleint de kans op malversaties.

Beantwoorden

Elke ondernemer weet dat de relatie met zijn accountant belangrijk is. Men moet op een lijn zitten en er moet een vertrouwensband zijn.
Dat is bij een gemeente niet anders.

Waarom één accountantskantoor voor de hele regio?
Wellicht kan men een iets gunstigere prijs bedingen maar of dit nou van doorslaggevend belang is? Daarbij zal elk ander accountantsbureau met groeiambities zich ook serieus buigen over de prijs als hij meedingt naar deze aanbestedingen. Dat heet marktwerking. Kwaliteit dient voorop te staan.

Met één accountant treedt monopolisme op dat bij calamiteiten een probleem kan worden. Goedkoop kan dan zo maar opeens duurkoop blijken.
Ik verwijs naar het conflict met een afval verwerker die ook een monopolie positie verwierf dat nu ruim 3,2 miljoen extra als “onvoorziene uitgaven” kan gaan kosten. Dit draagt zeker niet bij aan de huidige bezuinigingsideologie.

http://www.ed.nl/algemeen/binnenland/gemeenten-krijgen-rekening-voor-weinig-afval-1.4374166

Waarom geen lokale accountants contracteren en deze in een (indien nodig verplicht) samenwerkingsverband laten werken met andere bureaus binnen de overige Peelgemeenten? Daarmee geeft men het lokale bedrijfsleven een boost en kunnen ‘regionale’ aankomende jonge accountants middels stage en werkervaringsplekken hun weg vinden naar regionaal werk.

Men kan ook denken aan deeltijd werkervaringsplekken waarbij gemeenten in combinatie met dienstverleners afspraken maken waarmee men de instroom jonge regionale professionele gemeente medewerkers bevordert. Eerder is beslist dat lokale ondernemingen de voorkeur genieten bij aanbestedingen. Dit kan ook mogelijkheden bieden in het kader van social return.

In het kader van nieuwe wetgeving per 1 januari 2015 waarbij elke Nederlandse gemeente enorme taken op zich af ziet komen en veel meer voor eigen parochie moet gaan werken zou dit een juiste keuze kunnen zijn. Het bevordert het lokale bedrijfsleven, draagt bij aan de afbouw van het aantal uitkeringen maar levert ook bezuiniging.

Waarom haal ik “regionaal” telkens weer aan? Omdat dit oplossingen biedt voor diverse regionale problematiek en deze strategie in elk segment van het bedrijfsleven kan worden toegepast. Ons regionale bedrijfsleven is er mee gebaad en daarmee ook vele burgers.

Beantwoorden
Jean Pierre Poppeliers

Gebaad moet natuurlijk gebaat zijn…

Beantwoorden
Jean Pierre Poppeliers

ik stel voor Puts en Baeten, altijd goed

Beantwoorden
Jean Pierre Poppeliers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *