Buiten is het 12 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.175 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Een 18-jarige man uit Helmond is zojuist door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld voor mensenhandel. De man krijgt 280 dagen jeugddetentie en wordt in een jeugdinrichting geplaatst. Een 19-jarige medeverdachte uit Helmond krijgt voor zijn aandeel een gevangenisstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk.
De jongste verdachte ging zogenaamd een liefdesrelatie aan met een vrouw en bood haar van mei tot en met juli vorig jaar onderdak. Hij wist dat zij kwetsbaar was vanwege haar moeilijke jeugd en haar overige persoonlijke omstandigheden. Ze was emotioneel van hem afhankelijk. Door misbruik te maken van haar situatie en door te doen alsof hij verliefd op haar was, misleidde de verdachte het slachtoffer. De vrouw mocht weliswaar gaan en staan waar zij wilde, maar de verdachten wisten dat zij nergens anders terecht kon.
Volgens de rechtbank maakt het niet uit dat de vrouw instemde met de prostitutiewerkzaamheden. Het slachtoffer werd door de mannen veelvuldig en op dwingende wijze kenbaar gemaakt dat zij klanten moest afwerken en haar verdiensten moest afstaan. Daarom is er sprake van gedwongen prostitutie. De verdachten toonden geen respect voor het zelfbeschikkingsrecht van het slachtoffer en maakten een ernstige inbreuk op haar vrijheid. Ze wilden alleen gemakkelijk geld verdienen.
Uit onderzoek van een psychiater en psycholoog blijkt dat de 18-jarige verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. Daarom wordt hem een PIJ-maatregel opgelegd. Ook moet hij nog 125 dagen jeugddetentie uitzitten van een veroordeling in februari 2013.
Twee andere mannen (28 en 33 jaar) uit Helmond werden vrijgesproken van betrokkenheid bij het uitbuiten van de vrouw.
Alle 4 werden op dinsdagochtend 23 juli 2013 door de politie aangehouden omdat zij verdacht werden van betrokkenheid bij gedwongen prostitutie. Het slachtoffer was een jonge vrouw van toen net 18 jaar. Het openbaar Ministerie eiste 2 weken geleden celstraffen van 12 maanden (3 maal) en 27 maanden tegen hen.
De volledige uitspraken van de rechtbank: ECLI:NL:RBOBR:2014:2227, ECLI:NL:RBOBR:2014:2228, ECLI:NL:RBOBR:2014:2229, ECLI:NL:RBOBR:2014:2230 en ECLI:NL:RBOBR:2014:2232

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *