Buiten is het 7 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 109.652 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

13reacties

Vanochtend werden de hulpdiensten gealarmeerd voor een containerbrand bij de Sita* op de Gerstdijk op het industrieterrein. Die brand (op een voor de fotograaf moeilijk bereikbare plek) gaat gepaard met een flinke rookontwikkeling (zie de foto hieronder) en stank. 
Volgens de brandweer zou het gaan om “een soort van moeilijke en gevaarlijke stof” in de container, maar het is nog onduidelijk wat het  precies is. Een specialist in gevaarlijke stoffen is opgeroepen voor metingen. Hoe deze brand is ontstaan is nog onbekend.
Harrie Fotografie maakte de bijgaande foto’s.

* Vorig jaar juni kreeg de Sita officieel een nieuwe naam: PreZero
In een reactie hieronder staat een update.

13 reacties:

Update:
De brandweer is al enige tijd bezig met het blussen van de brand in een container. Nu is er, door vermoedelijk een chemische reactie, vuur ontstaan. De brandweerlieden in beschermende pakken zijn al uren bezig om dit geblust te krijgen. Het is nog steeds niet bekend om wat voor materiaal het gaat. De woordvoerder van de brandweer liet weten dat er geen giftige stoffen zijn gemeten in de omgeving van het terrein.
Harrie Fotografie maakte ook de onderstaande 3 foto’s:

Beantwoorden

Dat zag ik dus toen ik er langs kwam. Gaat steeds harder roken daar.

Beantwoorden

Moet toch in de administrative vermeld zijn wàt in wèlke container zit,begrijp niet dat dat uren onbekend blijft?

Beantwoorden

@H.Spruijt op vrijdag 16 september 2022 om 14:23:

Dat zou je wel zeggen bij een chemisch bedrijf ja. Maar dat is de Sita toch niet?

Beantwoorden

hoop voor me collega’s en overige mensen rond sita dat het niet kwadere lucht verder gaat zodat omliggende bedrijven voorlopig deuren en ramen dicht moeten houden en me colega’s dus niet naar huis kunnen dat zou ik erg vinden.

Beantwoorden

Ik lees dat Sita een chemisch verwerken bedrijf is.
Dus lijkt me dat Sita een hoge mate van verantwoordelijkheid heeft. Ook voor wat betreft duidelijkheid wat waar in zit.
Vind het vreemd dat altijd zo kortaf aan het publiek gecommuniceerd wordt.
Er is in omgeving gemeten, en zijn geen giftige stoffen waargenomen.
Weet je wat, steek die containers chemische middelen, voortaan allemaal lekker openbaar in de fik, er is nooit iets aan de hand.

Beantwoorden

Kwam er rond 15:00uur langs en nog steeds flinke rookontwikkeling…..

Beantwoorden

Wel goed dat omringende bedrijven hier melding van krijgen……
(Niet dus!)

Beantwoorden
Medewerken Prinsen Berning

Beste weblog. Als jullie iets plaatsen doe dit dan zorgvuldig.
1 het bedrijf waar de brand was is Pre-Zero. Sita is al 10 jaar geleden.
1 Pre-Zero verwerkt in Helmond geen chemisch afval.
3 er was rook ontwikkeling in het afval wat voor de voorzichtigheid in een container geschept is om op de wasplaats gecontroleerd te blussen.
4 Pre-Zero is afhankelijk wat burgers en bedrijven in hun afval gooien. Helaas gebeurt het wel eens dat burgers of bedrijven er spullen ingooien die niet in het afval thuishoren.
5 Pre-Zero gaat zeer zorgvuldig om met hun afval en schaalt bij enige vermoedens groot op, vandaar de aanwezigheid van de brandweer en hun meet units. Dit omdat niet altijd even duidelijk wat bedrijven of burgers, ondanks dat het niet mag, in het afval gooien. Veiligheid voorop.
Nogmaals, als je iets op Facebook zet doe dan eerst een gedegen onderzoek
Groetjes een medewerker. 😀

Beantwoorden

@Steef op vrijdag 16 september 2022 om 18:23:

Dank voor de verbetering en de aanvullende informatie! Inderdaad een fout van de weblog dat we ten onrechte de naam Sita overnam van de alarmeringen. Volgens de Kamer van Koophandel is de naam SITA Recycling Services Zuid B.V. op 1 juni 2021 gewijzigd in PreZero Recycling Services Zuid B.V.

Beantwoorden

@Steef

Is de waterslang bij de wasplaats onderhand gemaakt dan?
Want blussen met de hogedrukreiniger gaat niet.

Groetjes ex medewerker 🙂

Beantwoorden

@Steef op vrijdag 16 september 2022 om 18:23:

Ik ben toch heel blij dat ze jullie Sita noemden. Had in het bericht PreZero gestaan, dan was ik niet gewaarschuwd en had ik het mogelijk veel te laat geweten.

Een collega kwam na de middagpauze namelijk naar me toe dat het bij de Sita in de hens stond. Verbaasd/verschrikt/angstig vroeg ik hoezo dat en hij liet me meteen het bericht lezen. Zelf had ik er niks van gemerkt hoewel ik wel een beetje vreemde lucht had geroken. Maar daar had ik verder niet bij nagedacht.
Meteen nadat ik het bericht gelezen had, ben ik naar buiten gegaan en zag ik de groter wordende rookpluim. Omdat zowat alles bij ons open stond, zijn volgens protocol meteen alle buitenramen en deuren dicht gegaan, is het personeel gewaarschuwd en heb ik de situatie gemonitord.
Gelukkig is alles goed afgelopen. Toch? Maar toch! Wat als? Net wat die van Prinsen zegt: hadden jullie de bedrijven in de buurt niet even kunnen alarmeren? Was wel zo netjes en veilig geweest vind ik.

Waarom hebben jullie eigenlijk die naam veranderd? Wat is er mis met de naam Sita?

Beantwoorden

@Steef op vrijdag 16 september 2022 om 18:23:

Misschien die nieuwe naam ook even doorgeven aan de brandweer. Dadelijk kunnen ze jullie niet vinden. Was er vanochtend nog steeds brand? De brandweer komt niet voor niks. Wat is er toch aan de hand bij jullie?

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *