Buiten is het 19 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.465 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

De gemeente heeft nieuwe contracten afgesloten met de 5 huidige zorgaanbieders die persoonlijke ondersteuning leveren. Dat betekent dat Helmonders die gebruikmaken van persoonlijke ondersteuning in 2014 de zorgaanbieder houden die zij gewend zijn. Het gaat om de Stichting Zorgboog, Stichting Zuidzorg, Rinette Zorg, Stichting Savant en Tzorg.
Inwoners kunnen vanuit de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) in aanmerking komen voor persoonlijke ondersteuning als zij vanwege medische of psychische problemen niet in staat zijn om zelf, of met hulp van hun omgeving, hun huishouding te voeren. Het gaat daarbij vooral om huishoudelijk werk en praktische hulp bij het organiseren van het dagelijks leven.
Op 1 januari 2015 gaat de WMO stevig veranderen. Het nieuwe wetsvoorstel gaat dit najaar naar de Tweede Kamer. Wethouder Margreet de Leeuw van Zorg & Welzijn: “Er gaat veel veranderen in de zorg. Gemeenten krijgen nieuwe taken die nu nog door het Rijk worden uitgevoerd. Bovendien krijgen gemeenten straks fors minder geld voor de zorg. Daar zijn we ons al volop op aan het voorbereiden. Ik kan inwoners niet garanderen dat er niets gaat veranderen vanaf 2015. Maar wel dat we er alles aan doen om goede zorg te blijven leveren voor mensen die het echt nodig hebben.”
Vanaf 1 januari 2015 gaat de gemeente Helmond de zorgtaken gezamenlijk inkopen met de 6 Peelgemeenten. Daarvoor start komend jaar een aanbestedingsprocedure. Helmond is de enige gemeente in de Peel waar de lopende contracten met de zorgaanbieders al aflopen op 31 december 2013. Het college van B en W heeft ervoor gekozen geen nieuwe aanbesteding voor 2014 te starten, maar nieuwe contracten voor de duur van een jaar af te sluiten met de huidige zorgaanbieders. Wethouder De Leeuw: “Het is goed dat we in 2014 nog kunnen doorgaan op de vertrouwde voet. Dat is prettig voor de inwoners, zodat we hen niet twee keer hoeven te confronteren met mogelijke veranderingen. Maar het neemt ook onrust weg bij zorgaanbieders en hun personeel, die je op sommige plaatsen in het land wel ziet ontstaan. Die energie steken we liever gezamenlijk in de voorbereidingen op goede en passende zorg, ook na 2015.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *