Buiten is het 20 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.804 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
9reacties

Garrelt de Graaf wordt voorgedragen als nieuwe griffier van de gemeenteraad, Dat wordt op 19 juli door de raad besloten. Hij start in zijn nieuwe functie op 1 oktober. Een raadsgriffier is de eerste adviseur van de gemeenteraad. Hij staat met raad en daad de volksvertegenwoordigers bij.
De nieuwe griffier is 43 jaar oud en woont sinds begin 2021 in Helmond. De Graaf is op dit moment nog de griffier van de gemeente Maashorst. Daarvoor was hij werkzaam in onder meer Heerhugowaard en Bloemendaal.
“De mooiste baan die er is, uitvoeren in je eigen gemeente voor je eigen gemeenteraad, hoe fantastisch is dat? Ik kijk er naar uit om samen met de raad de lokale democratie te versterken”, aldus Garrelt. 
Garrelt de Graaf volgt de 65-jarige Jan Jaspers op. Jan was 20 jaar de raadsgriffier. Hij gaat tot zijn pensionering volgend jaar het Juridisch Team van de gemeente versterken.
Jan Jaspers maakte 5 raadsperiodes mee en diende onder 2 burgemeesters. Voordat hij griffier werd, was hij directiesecretaris van het Elkerliek ziekenhuis. 

.
In de reacties hieronder staan updates.

9 reacties:

Wat een plofkip is die Garrelt de Graaf zeg.

Beantwoorden

Gefeliciteerd met de nieuwe baan, heel veel succes.

Beantwoorden

Update 1:
Na welgeteld 261 gemeenteraadsvergaderingen nam de gemeenteraad gisteravond formeel afscheid van raadsgriffier Jan Jaspers. Vanaf 3:36:00 kun je hier zien hoe vice-voorzitter van de gemeenteraad Anja Spierings en een jolige burgemeester Elly Blanksma mooie woorden over hem spraken. Daarna nam Jaspers zelf het woord. Kort voor 23 uur werd zijn laatste vergadering afgesloten met applaus van alle aanwezigen. Tijdens een receptie morgen in Het Speelhuis kan Helmond uitgebreid afscheid van hem nemen.

Beantwoorden

Update 2:
Jan Jaspers kreeg de 43ste Stadspenning van de gemeente Helmond
Tijdens zijn afscheidsreceptie gisteren in Het Speelhuis ontving Jan Jaspers de Stadspenning met bijbehorende oorkonde van de gemeente. “De Stadspenning van de gemeente Helmond kan worden toegekend als blijk van waardering voor een activiteit of een reeks van activiteiten, waarmee de lokale gemeenschap opmerkelijk werd gediend.” Naar oordeel van B&W verdiende hij die. “De heer Jaspers heeft een grote bijdrage geleverd aan de nieuwe bestuurlijke structuur van onze gemeente en de positie van de gemeenteraad. Hij gaf een geheel nieuw ambtelijk onderdeel, de griffie, in belangrijke mate vorm.” Daarmee kreeg de oud-griffier de (sinds de invoering in 1998) 43ste Helmondse Stadspenning.
Enige toelichting bij het bovenstaande: in 2002 (toen Jaspers begon als raadgriffier) werd de Wet Dualisering gemeentebestuur doorgevoerd. Een kleine revolutie in de Nederlandse gemeentepolitiek. Zo mochten bijvoorbeeld wethouders niet langer tegelijkertijd raadslid zijn. De rollen, taken en posities van de gemeenteraad en B&W werden gescheiden. De gemeenteraad is sindsdien vergelijkbaar met die van de landelijke Tweede Kamer en B&W met het kabinet. Beiden kregen voortaan een eigen ambtelijke organisatie ter ondersteuning. Elke gemeenteraad in Nederland kreeg een griffier als adviseur die samen met de ambtenaren van de griffie de gemeenteraadsleden waar nodig helpen. Jaspers werd dat jaar de eerste griffier van Helmond en moest die nieuwe functie vanaf nul inhoud gaan geven.

Het Helmonds Muziek Corps bracht tijdens de receptie gisteren een aubade aan Jan Jaspers. Raadslid Jeanette Hendriks was erbij en maakte daarvan de onderstaande foto.

Beantwoorden

Het is net een staatsbezoek. En dat terwijl de beste man gewoon zijn werk deed.

Beantwoorden

Het hoort bij de cultuur. Als je in het bedrijfsleven vertrekt gebeurt dat meestal met stille trom.

Beantwoorden

ik neem toch wel aan dat er een helmonder te vinden was voor deze functie maar het lijkt er steeds meer op dat de gemeente die de burgers moet vertegenwoordigen steeds meer import wordt die eigenlijk geen binding met de stad hebben lang leve de vriendjespolitiek

Beantwoorden

Update 3:
Garrelt de Graaf werd vanavond beëdigd. Vanaf 1 oktober begint hij als nieuwe griffier van de gemeenteraad.

Beantwoorden

Triest dat er zo’n plucheplakker moet komen die nul binding heeft met de stad.

En wat is dat met dat vertrek van Jaspers, heeft hij de Olympische Spelen gewonnen?
Ik ben benieuwd of ik ook met zoveel bombarie word uitgezwaaid en gelauwerd als ik gewoon mijn werk heb gedaan en er mee ophoud. En dat is nog wel een grotere prestatie dan bij de overheid waar je niet hoeft te presteren en niet ontslagen kan worden.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *