Buiten is het 13 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.703 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
38reacties

Vanochtend om 07.15 uur legde de Helmondse ijsvogel haar eerste ei van dit jaar. Dat was te zien op 1 van de webcams van Natuurkanaal.nl.
Deze ijsvogel nestelt in Helmond in een oeverwand van de Aa naar verluidt in het natuurgebied Stipdonk. Voor wie dat vanochtend gemist hebben, hierbij het filmpje van 69 seconden van dat proces.

In 2013 vereeuwigde Natuurkanaal de geboorte van een Helmondse ijsvogel:

38 reacties:

De Helmondse ijsvogel heeft inmiddels 3 eitjes gelegd.

Gisterochtend om 08.01 uur legde de ijsvogel haar tweede ei:

Beantwoorden

Morgen tussen 7.15 en 8.15 uur wordt het 4de eitje verwacht. Er zit steeds ongeveer 24 uur tussen. En we zijn benieuwd of het ook weer 7 eitjes worden zoals bij de 6 broedsels van 2013 en 2014, die ook live zijn te volgen geweest in het nest. In 2013 zijn er 21 en in 2014 zijn er 18 jonge ijsvogeltjes uitgevlogen op deze locatie. Helmond heeft hier een unieke locatie, die uitermate geschikt is voor o.a. deze prachtige vogels. Natuurlijk live te volgen op http://www.natuurkanaal.nl

Beantwoorden

@Lambert op woensdag 1 april 2015 om 21:47:

Je voorspelling kwam vanochtend kort voor half 8 uit. Altijd fijn om de deskundige op de weblog aan het woord te hebben. 🙂
Hieronder het filmpje waarop het nest te zien is net nadat het vierde ei werd gelegd en het vrouwtje even naar buiten gaat.

Beantwoorden

Het vrouwtje legde vanochtend haar vijfde eitje.Terwijl ze zit na te puffen, hoort ze haar mannetje buiten die een visje voor haar heeft. Ze krijgt haar visje. Helaas is hij daarna iets minder ‘camera-bewust’ als zijn vrouwtje de vis verorbert.

Beantwoorden

Ook vanmorgen heeft de ijsvogel zich keurig aan de tijd gehouden. Het 6de ei werd gelegd om 7.35 uur. Waarschijnlijk komt er morgenvroeg tussen 7 en 8 uur het 7de (paas) ei. Vandaag zal het broeden beginnen en 18 tot 21 dagen later komen de eitjes uit als alles goed gaat. Het broeden is de rustigste tijd. Daarna komt de mooiste tijd van het voeren. Hierbij kunnen wel tot ruim 100 visjes per dag gebracht moeten worden om de jonge ijsvogeltjes voldoende te voederen.

Beantwoorden

Vanochtend om 8.31 uur werd het zevende ei gelegd. Dit paasei kwam wat later dan gebruikelijk omdat haar mannetje (zonder vis) steeds kwam storen.
“We nemen aan dat de leg nu compleet is” zo laat de Ineke Slort van Stichting Natuurkanaal weten. Omdat de ijsvogel daarna haar holletje verliet, kun je hieronder de 7 eitjes zien.

Beantwoorden

Mooi deze uitzonderlijke en prachtige vogeltjes in onze omgeving te hebben

Beantwoorden
Jean Pierre Poppeliers

Erg goed, dat De weblog van Helmond ook aandacht besteed aan deze prachtige vogels.Het broeden is begonnen. Over ongeveer 18 dagen zullen de jonge ijsvogeltjes uit het ei komen, als alles goed gaat.

Beantwoorden

@Lambert op maandag 6 april 2015 om 21:38:

En fijn dat jij de informatie hier aanvult en hopelijk ook blijft aanvullen!

Beantwoorden

Op donderdagmiddag hebben de wethouders De Vries en Smeulders samen met 2 ambtenaren en Harry Kuypers (die ook al jarenlang opkomt voor dit bijzondere natuurgebied ontstaan na de kanaalomlegging) en Ik een bezoek gebracht aan dit natuurgebied Stipdonk. Dit was al 2 maanden eerder gepland. Het heeft helaas nog steeds geen officiële status, hoewel het in het coalitieakkoord als aparte bijlage is vermeld. Ze hebben de positieve kanten en negatieve kanten (oa.grof vuil stortingen) kunnen zien. De vraag onderweg van wethouder Smeulders om toch een ijsvogeltje te zien ( tijdens het broeden nu was de kans zeer gering) werd volop naar tevredenheid van allen beantwoord. Ze hebben niet alleen de ijsvogel van afstand kunnen bewonderen door de verrekijker waarbij deze zich van alle kanten liet zien in prachtig zonlicht. Ook hebben ze 3 reeën gezien, die ook verwondert waren door het hoog bezoek. Hiermee hebben zij bevestigd gezien dat dit absoluut niet verloren mag gaan. Het is 25 jaar onaangetast gebleven en de natuur heeft zichtzelf waardevol ontwikkeld. Waarbij de omlegging van de Aa ook een grote rol heeft gespeeld.
Helmond moet erg dankbaar zijn voor dit gebied, wat je verder met rust moet laten.
Het was een zeer geslaagd bezoek.
Harry had nog een prachtige foto gemaakt van de 3 reeën, die ik er graag bij geplaatst had, maar weet niet hoe dat moet.

Beantwoorden

Lambert mailde ons (de gisteren genoemde) foto van de 3 reeën die Harry Kuypers maakte. Daaronder de foto die wethouder Erik de Vries maakte toen hij en wethouder Paul Smeulders donderdag natuurgebied Stipdonk bezochten.

Beantwoorden

Het ijsvogelnest is beschoten
Er is gisteren geschoten op het bovenstaande nest van het Helmondse ijsvogeltje. Dat meldt de dierenpolitie Oost-Brabant zojuist. Het onderzoek naar dit misdrijf op deze beschermde vogel is gaande. De ijsvogels zijn niet geraakt.
De dierenpolitie vraag diegene die tips heeft, te bellen naar 0900 – 8844.

Beantwoorden

Hoe ziek ben je in je hoofd om een vogeltje te belagen!

Beantwoorden
Marja van der Heijden

Hoe ziek is deze maatschappij tegenwoordig.

Beantwoorden

Aanvulling van Dierenpolitie Oost Brabant: Een bewoond nest in Helmond is beschoten (dus niet persé DIT nest). Dus tips vanuit heel Helmond zijn welkom, waarvoor dank.

Beantwoorden

Dan ben je echt een lowlife figuur. Get a life! (Liefst op een andere planeet dan of zo) Als iemand mij zoiets zou vertellen dat ie dat gedaan had, had ie gelijk een rechtse te pakken gehad! Als de dader dit leest, je bent een KNEUS jonge!

Beantwoorden

Opknopen dit soort tuig. Walgelijk.

Beantwoorden

Snelbeton aan de voetjes en proberen t kanaal over te zwemmen !!

Beantwoorden

Update beschieting ijsvogel (aanvullend op bovenstaand bericht gistermiddag):
Het nest van de ijsvogel en de webcam werd beschoten, waarschijnlijk door een luchtbuks. Helaas kwam de schutter niet in beeld op de webcan. Deze beschieting werd zondagavond gemeld bij de politie. De verontwaardiging bij Stichting Natuurkanaal is groot, want wie doet nu zoiets en waarom?
Er is hier sprake van een overtreding van artikel 9 van de Flora- en Faunawet, alsmede artikel 11 van die wet. Met opzet gepleegd dus een misdrijf!
De politie vraagt nogmaals iedereen die iets weet of iets gezien heeft zich te melden op 0900 – 8844. Vermeld daarbij het registratienummer van de politie: 2015080757.

Beantwoorden

Omroep Brabant maakte vandaag het onderstaande item over de beschieting:

Beantwoorden

Vroeger, katten, nu ijsvogels.
Niks veranderd in dat gat.

Beantwoorden

Helaas zijn de daders nog niet opgespoord. Gelukkig is het met dit ijsvogelpaartje verder goed gegaan. Er wordt volop gebroeid en rond 22 april verwachten we dat de eieren uitkomen. Dit is live te volgen via http://www.natuurkanaal.nl onder (broedwandcam) en in het nest via (ijsvogelnest).
Op een andere locatie in Helmond hebben we nog een ijsvogelpaartje.
Hier hebben we alleen een camera aan de buitenzijde (Boscam4) Vanmorgen zagen we de ijsvogel met eischaal naar buiten komen en ook worden er al kleine visjes gevoerd. Dus daar zijn al (?) jonge ijsvogeltjes.
Als ze over ongeveer 26 dagen zullen uitvliegen zullen we weten hoeveel er uit het ei zijn gekomen. Ook de spreeuwen hebben al 3 eieren gelegd in een bosuilenkast.(Boscam2)

Beantwoorden

Correctie op bovenstaande bericht. De site is http://www.natuurkanaal.nl

Beantwoorden

Vrouwtje probeert de eitjes ‘n visje te voederen. Het is dus bijna zover!

Vanavond kwam het vrouwtje het nest binnen met een klein visje in haar snavel. Ze probeert haar eitjes te voederen en zwaait met het visje boven de 7 eitjes. Er is er niet 1 die toehapt. Ze moet nog even geduld hebben aldus Ineke Slort die alle video’s maakt.
Want eerdaags komen de eitjes uit, zoals Lambert hierboven al aangaf. “Het broeden is de rustigste tijd. Daarna komt de mooiste tijd van het voeren. Hierbij kunnen wel tot ruim 100 visjes per dag gebracht moeten worden om de jonge ijsvogeltjes voldoende te voederen.”

Beantwoorden

Het was heel bijzonder, dat het vrouwtje al met visje kwam voordat er jonge waren. Dit hebben bij de 6 eerdere broedsels nog niet meegemaakt.
Om 21.08 uur werd er eierschaal gezien en even later het eerste jonge ijsvogeltje. Vannacht en morgen zullen er enkele volgen .Hopelijk komen de eieren allemaal uit.

Nu komt de mooiste tijd en hebben beide ijsvogels het erg druk met visjes vangen en de jonge voeren.

Beantwoorden

Vanochtend om 06.43 uur:
Terwijl de ijsvogel haar gisteravond geboren jong (zie hierboven) probeert te voeren, gaat het tweede eitje open. Ondanks luidruchtig blazen, mislukt het voederen hopeloos zoals je op het eerste filmpje ziet. Wellicht omdat de aangeboden vis bijna de grootte van haar jong heeft.
Op het tweede filmpje het tweede jong dat zich 5 minuten later na een worsteling met de eierdoppen weet te bevrijden. Op het laatste filmpje zie je hoe het mannetje de oudste van de 2 jong wel kan voederen. De truc blijkt een veel kleiner visje.

Beantwoorden

Echt! Wat bijzonder om dat zo eens te zien! Normaal maak je dar natuurlijk niet mee.

Beantwoorden
Marijke Verstraeten

En dat is nummer 3:

Beantwoorden

En ook het vierde en vijfde kuiken zijn geboren

Op het eerste filmpje hieronder zie je de wisseling van de wacht. De vader neemt de taak van de moeder over. Vrij snel verlaat hij het nest om de eierdop van kuiken nummer 4 te verwijderen (tweede filmpje) om 3 minuten later terug te komen met een levend visje (derde filmpje). Als hij eenmaal weer aan het broeden is, breekt in het laatste filmpje het vijfde ei en wordt nummer 5 geboren.

Wil je trouwens live meekijken, ga dan naar http://www.natuurkanaal.nl/

Beantwoorden

Gisteren werd de zesde geboren. Op onderstaande filmpje zie je het hele gezin bij elkaar en het laatste (zevende) ei dat nog steeds niet is uitgekomen.

Beantwoorden

Vanmorgen tussen 5.40 en 6.10 uur zijn de 6 jonge ijsvogeltjes uitgevlogen en de wijde wereld in. Deze keer was in een recordtijd het hele nest leeg. Pooh, die alles opneemt heeft er al filmpjes van geplaatst op ons forum. De eerste dagen zullen ze zich wel in een straal van 300 meter rond het nest begeven.
Ik ben er vanmorgen gaan kijken en filmen en er kwam er een op 5 meter van me vandaan voor de camera zitten. In het begin zitten ze veel te huppen en kennen ze nog geen mogelijk gevaar. Ze worden door de ouders met visje gelokt om naar rustiger plek te vliegen. Ook vind nu het leerproces buiten het nest plaats. Ze worden de eerste dagen nog gevoerd en moeten dan leren om te duiken, poetsen van verenpakket en zelf vis te vangen. De ouders kunnen weer aan een volgend nest beginnen. Hopelijk weer op dezelfde broed locatie.

Beantwoorden

Het zesde ei van de tweede leg
De ijsvogel legde vandaag haar zesde ei van de tweede leg. Haar 6 jongen uit de eerste leg zijn inmiddels allemaal uitgevlogen.
Zondagochtend begon die tweede leg met haar eerste eitje, morgen wordt nummer 7 verwacht. De ijsvogel broedt meestal 2 of 3 keer per jaar. Bij zeer gunstig weer of verlies van een legsel kunnen tot 4 legsels per jaar worden geproduceerd.
“Eindelijk een keer een ei dat voor de camera gelegd wordt” aldus Ineke Slort van Stichting Natuurkanaal vanochtend. Zij legt steeds alle hoogtepunten vast, zoals ook de onderstaande opnames.
Als derde filpje zie je de visoverdracht buiten. Die lukte na een paar pogingen van het mannetje om op tak te landen.

Beantwoorden

Onze fotograaf legde deze 2 ijsvogels in Helmond op de gevoelige plaat vast.

Beantwoorden

Heel mooie foto van de 2 ijsvogeltjes.Het linkse ijsvogeltje is er een van dit jaar. Dat zie je aan de donkere pootjes en donkere borst en kortere snavel. Het rechtse ijsvogeltje is het mannetje.
Gelukkig gaat het wat beter met de ijsvogels. Bij het 2de broedsel op deze locatie zijn deze keer alle 7 eieren uitgekomen. De jonge ijsvogeltjes zijn nu 17 dagen oud en over 8 tot 10 dagen zullen deze ook uitvliegen. Op een andere locatie in Helmond is het 2de broedsel al uitgevlogen. Daar zijn van dit broedsel minimaal 5 ijsvogeltjes uitgevlogen.
Gisteren en vanmorgen heb ik bij de opnieuw meanderende Bakelse Aa ook diverse zitstokken geplaatst voor de ijsvogels. We hopen, dat ze zich ook daar vaak laten zien.

Beantwoorden

Vanmorgen zijn de 7 ijsvogeltjes van het 2de broedsel uitgevlogen. Dit is eerder dan bij de andere broedsels.Ze waren pas 24 dagen uit het ei. Meestal vliegen ze rond de 26 tot 28 dagen uit. De warme weer zal ook daar wel invloed op hebben gehad. Ze hadden minder energie nodig om zich op temperatuur te houden. En zijn eerder volgroeid. Het leerproces buiten het nest begint nu. Er zijn dit jaar op deze locatie al 13 ijsvogeltjes uitgevlogen.
Mogelijk komt er een derde broedsel. Het is afwachten.

Beantwoorden

Vanmorgen is het eerste ei gelegd van het derde broedsel dit jaar.
Het vrouwtje van het 2de broedsel werd al enkele dagen voor het uitvliegen van het de 7 jongen ijsvogeltjes niet meer gezien. Vorige week vrijdag werd er een nieuw vrouwtje gezien en het mannetje sloofde zich erg uit om dit vrouwtje het naar haar zin te maken. De nodige visoverdrachten en paringen werden gezien en met als resultaat vanmorgen het eerste ei.

Bij de Bakelse Beemden en ook in Goorlooppark-Noord heb ik ook al ijsvogels waargenomen op de zitstokken bij de nieuwe meanderende gedeelten hiervan.
Het gaat gelukkig een stuk beter met de ijsvogels.

Beantwoorden

En een stuk slechter met de stekelbaars stand…

GuldenAa zit ook nieuw nest.

Beantwoorden

@Lambert op woensdag 29 juli 2015 om 11:41:

Wat zijn het toch geweldig mooie vogeltjes die we in Helmond hebben! Wat geweldig dat jij je daar zo voor inzet! Een Groene Punt voor jou. 😉

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *