Buiten is het 4 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.267 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
4reacties

Pluto, Revolver, Werkwinkel, Senter Soos, Roadhouse, qua (culturele) jongerencentra heeft onze stad een rijk verleden. Zo traden daar namen als Herman Brood, Claw Boys Claw en The Scene op. Maar de periode van de florerende jongerencentra, de jaren 70, 80 en 90, ligt al weer ver achter ons. Nu is de tijd om daar even met enige weemoed bij stil te staan in de vorm van een expositie in de Cacaofabriek. In feite (via Plato en Lakei) de opvolger van de hierboven genoemde jongerencentra.
Op die expositie zie je onder meer alle posters uit de jaren 80. Die werden gemaakt in de drukstudio die verbonden was aan de Werkwinkel en evenals de Senter Soos gevestigd in de voormalige Gerardusschool aan de Heistraat. De posters geven je een beeld van de periode waarin massawerkloosheid, kernwapens, The Iron Lady, Ruud Lubbers, burgemeester Geukers, MTV en Rubiks Cube de boventoon voerden. Maar ook de tijd dat Helmondse jongeren zelf zorgden voor een bloeiende jongerencultuur.
De expositie in de Cacaofabriek wordt op zaterdag 24 oktober om 16.00 uur officieel geopend. Daar zijn ook foto’s, video en memorabilia te zien. Iedereen is welkom en met de komst van oud-vrijwilligers en oud-bezoekers van de jongerencentra is er meteen een reünie.
Aan de opening (die sneller is dan destijds gedacht) werken veel Helmonders mee. Zo gaan Jan Vriends, Luc de Graaf en John van der Sanden vanaf 16.30 uur in debat met onder andere oud-wethouder Simon Prinsen (nauw betrokken bij de Helmondse jongerencultuur in de jaren 90), Fons de Graaf (oud-voorzitter van Roadhouse, een naam die Jan Vriends destijds bedacht) en met de Helmondse stadshistoricus Giel van Hooff. Vanaf 18.00 uur is er een afterparty.
De expositie is gratis te bezichtigen tot en met zondag 1 november. De volledige  organisatie is in handen van Lucien van der Voort, Frans van der Zanden, Hans Vermeeren, Wim Strijbosch, Biek van Bree en Geert Blenckers.

4 reacties:

De Witte Rakel heette de drukkerij destjds.

Beantwoorden

Volgens mij heeft Walter Haaze daar ook nog veel goed werk verricht!I

Is inmiddels overleden, maar mag toch nog wel genoemd worden denk ik.

Beantwoorden

Ik was gisteren bij de opening. Ik vond vooral die jongen die oud wethouder Simon Prinsen naspeelde erg sterk!

Beantwoorden

Zo zonde dat Helmond helemaal niets meer heeft op dit gebied. Alle cultuur is uit de stad weg. Vroeger hadden we Artimond, leuke plekken om op stap te gaan op de steenweg, roadhouse, impact festival, het jazz festival. En nu: niets meer. Jammer voor de jongeren van nu.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *