Buiten is het 10 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 111.466 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

12reacties

Voormalige basisschool De Cajuit aan de Wethouder Ebbenlaan 135 in de Binnenstad is verbouwd tot 13 woningen. De vroegere klaslokalen werden 12 appartementen van bijna 50 m² en een 2-verdieping maisonnette van 60 m². Deze gasloze woningen in de Leonardusbuurt zijn geschikt voor 1 of 2 personen. Vorig jaar mei werd met de verbouwing van het schoolgebouw gestart en conform planning zijn de appartementen nu gereed. Dat meldde woningcorporatie Woonbedrijf vanmiddag weten.
Aan de buitenzijde van het gebouw uit 1949 veranderde bijna niets en in het voormalige schoolgebouw bleven de monumentale elementen, zoals de gangen en het trappenhuis, behouden. De vroegere speelplaats achter het gebouw bleef ook hetzelfde. De bewoners kunnen die buitenruimte gezamenlijk gebruiken. Daar zijn de gemeenschappelijke fietsenberging, een containerruimte en 6 parkeerplaatsen. Er komen nog 3 parkeerplaatsen in het openbare gebied die de gemeente zal aanleggen.

Voor de liefhebbers gaf Woonbedrijf dit stukje geschiedenis van De Cajuit. In 1938 vroeg het kerkbestuur van de Leonardusparochie het gemeentebestuur toestemming voor de bouw. Het pand was in 1949 gereed maar bleek al snel te klein. Daarom werd de school 2 jaar later uitgebreid tot 12 en halverwege de jaren zestig tot 16 lokalen.
Daarna loopt het leerlingenaantal snel terug door de bouw van nieuwe scholen als de Paulusschool en De Goede Herder. Het schoolgebouw werd eind jaren zeventig grondig verbouwd en voortaan konden zowel jongens als meisjes in de leeftijd van 4 tot 12 jaar naar deze school. Later werd het schoolgebouw in gebruik genomen door het Jan van Brabant College als vestiging voor anderstaligen. Zij gaven het de naam De Cajuit. Tot eind 2021 gebruikten nog enkele organisaties de ruimtes van het pand.

12 reacties:

Nou woonbedrijf jullie doen je huiswerk niet goed. Is vroeger een meisjes school geweest.

Beantwoorden

Foutje , ik lees t verkeerd, maar de tekst is ook krom.

Beantwoorden

@Diana op woensdag 8 februari 2023 om 17:33:

Daar heb je gelijk in: het was een meisjesschool, de Catharinaschool. En wij maar denken dat Woonbedrijf dat goed beschreef en konden overnemen. We pasten het zojuist aan.

Beantwoorden

Mooi dat dit toch historische gebouw behouden blijft met een nieuwe bestemming. Ik wens de toekomstige bewoners veel woonplezier. Puntje van aandacht is dan wel dat de groepen hangjongeren én hangouderen (en met name die laatsten) die constant op de bankjes bij de Leonarduskerk rondhangen, met bier en sigaretten, een beetje in de hand worden gehouden, want ik kan me niet voorstellen dat je als nieuwe bewoner zit te wachten op een groep zuipende (veelal in scootmobiel zittende, of met rollator gewapende) ouderen zit te wachten voor je deur.

Beantwoorden

De naam De Cajuit is 1979/1980 al aan de school gegeven. Dus niet door het Jan van Brabantcollege zoals de tekst aangeeft..
Beetje check van wat je krijgt aangeleverd kan geen kwaad…

Beantwoorden

Mooi dat dat gebouw hergebruikt wordt. Hoe veel huur zijn die appartementjes eigenlijk, bij Wooniezie kan ik ze niet vinden. 🙁

Beantwoorden

@Laura op donderdag 9 februari 2023 om 09:05:

Kan het zijn dat de appartementjes al vergeven zijn?

Beantwoorden

@Hommeles op donderdag 9 februari 2023 om 18:19:

Oeps, daar had ik niet aan gedacht, daar kun je heel goed gelijk in hebben.

Beantwoorden

@Hommeles,

Hoezo al vergeven? Zoiets moet gewoon op Wooniezie.nl komen.

Beantwoorden

@Mark op zaterdag 11 februari 2023 om 19:46:

Kan toch dat die appartementjes op Wooniezie hebben gestaan en toen ze klaar waren meteen allemaal verhuurd waren?
Maar het kan inderdaad dat ze onderhands al verhuurd werden en dan is het niet eerlijk. Ik ken Wooniezie niet zo goed, maar misschien staat de verhuurhistorie van alle huurwoningen ergens op die site?

Beantwoorden

heb gehoord dat er statis houders komen te wonen . of het klopt weet ik niet maar zou zo maar kunnen . en staan ze dan idd niet op Wooniezie

Beantwoorden

Zullen wel weer statushouders in komen ja. Voor de gewone woningzoekende nederlander is geen plaats meer. Kloteland!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *