Buiten is het 8 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.269 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
6reacties

Team FAST opende vorige maand een nieuwe werkplaats op de Automotive Campus in Helmond. Daar gaan zij verder werken aan een door mierenzuur aangedreven stadsbus. Busfabrikant VDL ziet brood in een dergelijke innovatieve en duurzame oplossing. Onder meer met dat bedrijf wordt samengewerkt aan de ontwikkeling van eerste bus ter wereld op mierenzuur.
Een groot deel van 30 mensen tellende studententeam is nu verhuisd van het TU/e-terrein naar de werkplaats in onze stad. Die werkplaats is een bouw- en testruimte voor de ontwikkeling van de bus. De bus zal worden voorzien van elektrische energie door een externe aanhanger met daarin het door Team FAST ontworpen systeem.
Mierenzuur is een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffenbussen en heeft eigenlijk niets met mieren te maken. Er komt dus geen grote mierenkolonie in Helmond. 😉 De naam mierenzuur is ooit ontstaan omdat mieren (maar bv ook wespen en brandnetels) dat zuur gebruiken als middel voor aanval en verdediging. Door het vloeibare karakter en de hoge energiedichtheid biedt dat zuur volgens het team een goed alternatief voor hoge druktanks met waterstof of grote batterijpakketten. Grootste uitdaging voor FAST is het optimaliseren van het scheidingsproces waarmee het vloeibaar mierenzuur wordt gesplitst in waterstof en CO2.
Sinds september 2015 is het team bezig met het bouwen van de aanhanger die de bus gaat aandrijven. Een schaalmodel van 1 meter werd in januari gepresenteerd, medio 2017 willen zij de stadsbus rijdend hebben en daarmee een wereldprimeur scoren.

6 reacties:

Mierenzuur?

😉

Beantwoorden

Mooi initiatief, hoor. Altijd goed om alternatieven voor fossiele brandstoffen te beoordelen en te testen.
Denken ze er wel aan om ook een brandstoflaadpunt in de buurt te bouwen? Niet dat we dezelfde belachelijke toestanden krijgen als met die waterstofbus in Arnhem, die hier in Helmond moet komen tanken en daarmee de helft van z’n actieradius verspeelt…..

Beantwoorden

Krijg er spontaan zuuroprispingen van

Beantwoorden

Logisch dat die primeur hier is.
Er wordt in Helmond altijd erg veel gemierd om niets. Mooi dat ze nu een doel hebben gevonden voor het overschot gemier.

Beantwoorden

Om te beginnen deze “stadsbus” medio 2017 in Helmond rond laten rijden op de zondagen, want dan rijden er sowieso geen stadsbussen. En dan later in de rest van de week ook buiten een aanbestedingsprocedure om, buiten de provincie om en buiten Hermes om. Dat is pas marktwerking! Dat is pas innovatief! Dat is pas een primeur van wereldklasse!

Beantwoorden

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *