Buiten is het 16 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 94.815 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
5reacties

Fietsers tellen en laten zien dat de fietser meetelt. Dat is de dubbele doelstelling van de nieuwe fiets-telpaal die sinds vorige week op de Kasteel Traverse staat. Ter hoogte van de ING worden alle langskomende fietsers worden door de paal geteld, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Die aantallen worden real time en duidelijk leesbaar weergegeven op de paal en binnenkort ook online.
Op deze wijze wil het platform Ons Brabant Fietst het fietsen promoten. “Daarbij proberen we de telpalen op plekken te zetten waar ook de automobilist en/of de treinreiziger ziet om hoeveel fietsers het gaat” aldus het platform dat het gebruik van de fiets hoog in het vaandel heeft staan.
De palen leveren ook bruikbare input op voor verkeersmodellen want meten is weten. “We kunnen straks de gegevens vanuit onze werkplek uitlezen waarbij zelfs gegevens over het weer gekoppeld worden aan de cijfers” aldus een woordvoerder van de gemeente.
Er wordt niet geteld via de traditionele rubberslangen of inductielussen, maar via een nieuwe innovatieve telmethode met glasvezelstrips. De teller constateert zelf of er sprake is van een fiets of van bijvoorbeeld een bromfiets. Via een draadloos modem worden de data doorgestuurd en wordt de goede werking van de installatie gemonitord.
Gelijktijdig met Helmond, kregen ook de gemeente Deurne en Eindhoven van SRE ieder 1 fietstelpaal. Maar die buurgemeenten hebben de pech dat ze daar nog niet werken. In de rest van Europa en Amerika komen dergelijke fietstelpalen in allerlei varianten overigens al enkele jaren voor.
De gemeente wil graag een zo goed mogelijk inzicht krijgen in het fietsgebruik in Helmond. De woordvoerder: “het is daarom niet ondenkbaar dat we op meer punten fietsers gaan tellen gedurende het hele jaar (naast tellingen die nu incidenteel plaatsvinden). Of bij sommige van deze punten ook telpalen worden geplaatst, is nog maar de vraag.”

5 reacties:

Benieuwd wanneer we de eerste vernieling zien. Geef het geen maand helaas.

Beantwoorden

Al 8,9 miljoen fietsers in een week tijd, dat gaat heel erg goed. 🙂

Beantwoorden

Ja Frank en MEER dan 4500 in iets meer dan 80 minuten hoezo dubbeltellingen of is er sprake van wish-full thinken

Beantwoorden

Inderdaad simpel …
0123-4567-8901234 ….

Beantwoorden

Wie kan mij helpen aan leveranciers van de fietstelpalen? Alvast mijn dank!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *