Buiten is het 18 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.068 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
14reacties

Aan de Pieter Brueghelstraat in Helmond Noord waaide rond kwart voor 2 vanmiddag een stevige boom om. Daarbij vielen geen gewonden want de boom viel in de ‘goede’ richting. Maar wie die op zijn dak of hoofd had gekregen…
Omdat er regelmatig stevige takken afvallen, hebben omwonenden naar eigen zeggen al een aantal keer het gevaar van die bomen bij de gemeente aangekaart. Naar nu blijkt is de gevallen boom hol van binnen en rot. De boom (een Sophora Japonica ofwel Honingboom volgens de gemeente) is inmiddels van straat gehaald en door de gemeente opgeruimd.
Meggy van Laarhoven mailde ons de onderstaande foto’s.

Dat was overigens niet de enige stormschade in onze stad. Bij het sportpark van Mierlo-Hout maakte arjan deze foto’s:

In de reacties hieronder staat een update.

14 reacties:

Gelukkig net niet op mijn garagebox. Niemand gewond en niet al te veel schade. Weer een gevaarlijke boom minder, nu de rest nog.

Beantwoorden

Dat er beter gekeken moet gaan worden naar de gesteldheid van grote, zware bomen oké, maar men moet er niet in doorslaan. We moeten blij zijn dat we zoveel groen in/tussen onze woonwijken hebben!
Ik moet er niet aan denken om in zo’n betonnen bak, a la Rotterdam te wonen.

Beantwoorden

Gelukkig geen gewonden.

Beantwoorden

En de gemeente maar bezuinigen op onderhoud aan het “groen” ; zo staan er wel meer) !

Beantwoorden

Hopelijk is de rest van de bomen in die straat niet rot. Want deze keer is er dan wel geen gewonde of erger, maar dat geluk heb je niet elke keer bij zo’n omgevallen knoest.

Beantwoorden

Vandaag was het weer zover in de Pieter Breughelstraat. Nadat in september na de laatste storm die grote boom omwaaide, waaide er vandaag weer enkele dikke takken van de boom die naast de al omgewaaide boom staat. Het wordt echt gevaarlijk, ik durf bijna mijn auto niet meer in de garage te zetten als het hard waait, ik ben bang dat er een tak of boom op mijn auto of mezelf valt. Het wordt tijd dat de gemeente iets onderneemt voordat er iemand zwaar gewond raakt of nog erger. Er spelen hier altijd kleine kinderen, moet er niet aan denken dat als die dan daar aan het spelen zijn er weer een tak of boom afbreekt. Beter voorkomen dan genezen, denk ik dan maar.

..

Beantwoorden
Meggy van Laarhoven

dat soort hoort niet in woonwijk, daar is een bos toch voor bedoeld!

Beantwoorden

@Meggy van Laarhoven op donderdag 5 oktober 2017 om 17:19:

Ik las het net op Facebook en hoewel nog erg vroeg, wil ik graag reageren want dit is echt levensgevaarlijk inderdaad! ????
De echte najaarsstormen moeten nog beginnen, dus dit is gewoon wachten op de volgende tak of boom die daar weer op straat valt en dan maar hopen dat er weer niemand gewond raakt. ☹️ Maar pas als het kalf verdronken is, dempt men de put. Dat oude spreekwoord geldt te vaak bij zulke situaties en dat kost dan veel leed bij betrokkenen en veel extra geld voor de gemeente door de rechtszaak die dan volgt!
Meer dan steeds maar melden kun je als bewoonster niet doen, heb je het ook bij de gemeente zelf gemeld? Ik weet niet of het laksheid bij de gemeente is of dat het komt door de bezuinigingen dit jaar op het groenonderhoud, maar ik weet wel dat het een hele slechte zaak is dat er nog niks aan gedaan werd! Misschien moet je een raadslid (met Michael Rieter heeft mijn buurman goede ervaringen) of de betreffende wethouder (de Vries?) er op aanspreken.

Beantwoorden

Foto’s zijn niet helemaal duidelijk maar volgens mij zijn het wilgen, wilgen moet je ieder jaar knotten, ze zijn niet geschikt om een hoge boom te worden, er zijn veel wijken waar de bewoners hebben moeten vechten met de gemeente om wilgen te knotten of te vervangen voor echte bomen, soms jaren lang.
Gemeente Helmond plant maar wat, ze kijken totaal niet wat ze planten, welke bomen de minste onderhoudskosten hebben, het minste schade aanrichten met wortels, overlast door bladeren, grootte, hoe dicht bij een huis etc. etc. Voor elke situatie bestaat er een perfecte boom, maar ja, maak dat de gemeente maar eens wijs, ze weten toch altijd alles beter.

Beantwoorden

Ja waarom zulke grote bomen in een wijk ,en als er een ziek is ,of hol van binnen ,dan toch kijken of er meerdere zijn die dat ook hebben ,gelukkig niemand gewond !!!#

Beantwoorden

Er hangen ook veel dode takken, dus er moet echt iets gebeuren voor er ongelukken gebeuren.

Beantwoorden

Laatst met hond uitlaten moest ik een spurt maken om en omlaag vallende tak te ontwijken ????

Beantwoorden

Ook de bomen in de Jupiterlaan zijn te groot en onbetrouwbaar met de stormen….

Beantwoorden

Update:
Extra controle van de bomen in Pieter Bruegelstraat na de stormschade
Deze week krijgen de bomen in de Pieter Bruegelstraat een extra inspectieronde. Dat liet wethouder Erik de Vries weten naar aanleiding van de omgewaaide boom en dikke takken die daarna vielen. “Mochten er gebreken geconstateerd worden, dan nemen we uiteraard maatregelen. Regulier controleren we bomen van 50 jaar en ouder (dat was de omgevallen boom) eens per 3 jaar. De laatste controle dateert van eind 2015. Op dat moment zijn er geen gebreken geconstateerd.”
Bij het opruimen van de omgewaaide boom na de storm op woensdag 13 september is naar de aangrenzende boom gekeken en werden er geen losse takken gezien. Mogelijk heeft uitbreken van de takken op donderdag 5 oktober iets met de eerdere storm te maken. “Wellicht zijn die takken toch beschadigd door de omvallende boom of is deze meer in de wind komen te staan toen de aangrenzende boom weg was,” aldus deze wethouder met het groenbeheer in zijn portefeuille.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *