Buiten is het 19 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.607 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
15reacties

Helmond gaat draaiorgelman Alfons Gehlen niet subsidiëren. Dat liet B&W weten in antwoord op vragen van de gemeenteraadsleden Berry Smits (Helmondse Belangen) en Michael Rieter (Helder Helmond).
Met een jaarlijkse subsidie van 2500 euro zou Gehlen zijn draaiorgelmuziek in de Veestraat ten gehore blijven brengen, zoals hij dat al vele jaren doet. De vragenstellers betreuren zijn aangekondigde vertrek en vroegen daarom om die subsidie. De orgelman zou dan actief blijven in Helmond en daarmee zou een stukje cultuurhistorisch erfgoed en levendigheid voor de stad behouden blijven.
Maar het verzoek staat op gespannen voet met de subsidieregels en honorering zou leiden tot een ongewenste precedentwerking, aldus de gemeente. “Los van de juridische haken en ogen, zijn wij van mening dat wij hiermee een verkeerd signaal afgeven jegens andere straatmuzikanten in het licht van vrije marktwerking. Wij sluiten dan ook niet uit dat er ook andere orgelmannen zijn die wel brood zien in Helmond en graag bereid zijn de heer Gehlen in ons stadscentrum op te volgen.” Voor een uitgebreide toelichting van het oordeel van de gemeente lees je de RaadsInformatieBrief (pdf).

15 reacties:

Natuurlijk want die krijgen een uitkering uit een ander potje omdat ze geen Nederlands praten. Een draaiorgel is geen valse viool met slechts een deuntje bij de Emte voor de deur. Appels met appels vergelijken, dan kun je de vrije marktwerking toelaten.Laat een Battle tussen de beste draaiorgel mannen uitmaken wie het beste is. Prijs van 2500 euro en vergunning om een jaar in Helmond te draaien.

Beantwoorden

Je kunt inderdaad zo’n miserabele, accordeon-spelende figuur – waar dan ook – niet echt een muzikant noemen. Je wordt er doodziek van om dag-in dag-uit hetzelfde deuntje aan te moeten horen, zoals bij de kerk/Jumbo aan de Azalealaan. Echt niet goed voor het humeur en zeker niet ‘s morgens!

En dan een paar duizend euro vrijmaken voor iets wat intussen tot het “Vee-straatbeeld” hoort, dan kan dan niet. Nee B&W, maar wel geld aan allerlei andere idiote dingen besteden. Hebben ze zeker zelf nodig om de taxi’s te betalen, een lekkere borrel te gaan drinken of reservering van geld om straks een jointje te gaan halen aan de Burg.v.Houtlaan/hoek Molenstraat. Hoe kom je op het idee om daar zo’n shop te plannen. Ze hebben zeker niet goed gekeken wat er op de hoek van de Burg.v.Houtlaan/Azalealaan gevestigd is?
Ik zou maar eens gaan kijken wat er op de borden staat. Ik zeg niet dat de aldaar wonende jongeren meteen er naartoe zullen hollen, maar het lijkt me een uiterst slechte keuze, zoals door de Gemeente er wel meer worden gemaakt……..

Beantwoorden

Goed en wijs besluit van gemeente. Ik meed de Veestraat het liefst als ik het gejengel inde verte al hoorde.

Beantwoorden

@Jan op zaterdag 2 november 2013 om 11:07:

Mee eens Jan. Ook zie je nooit eens n draaiorgelvrouw, bovendien zijn ze te lui om zelf te draaien. “Draai zelf eens aan dat orgel man, draaiorgelman”

Beantwoorden

zelfs nog te lui om het zeil er helemaal af te halen.

Beantwoorden

zo kan het wel weer!!

Beantwoorden

Haha beetje overdreven reacties natuurlijk, maar ik ben het er in de kern wel mee eens. Ik loop er indien mogelijk ook met een wijde boog omheen. Voor mij hoeft het niet zo, maar kan me voorstellen dat er mensen zijn die het wel sfeerverhogend vinden.

Beantwoorden

Ik heb niet gezegd dat ik dat orgel sfeer verhogend vind. Maar zonder dat orgel is het al helemaal een dooie boel. Overigens met ook! Als ik dat gejank al in de verte hoor, ga ik niet eens de Veestraat in, of als ik ergens écht moet zijn dan via één van de zijstraatjes. En dat beetje muziek – of gekrijs – wordt ook nog eens “geteisterd” door het gerammel van hun “centenbakje”.

Maar er zijn natuurlijk altijd wel mensen die het mooi vinden, héél mooi zelfs en voor hun plezier zouden dan een paar duizend euro niet misstaan. Laat die mensen het dan ook nog eens leuk hebben, als ze door de Veestraat wandelen! Misschien vinden zij het géén dooie boel…….

Beantwoorden

Komt de coffeeshop nog dichter bij mijn woning?

Beantwoorden

Een ton per jaar of meer geven aan een al jaren mislukte Stadsomroep Helmond, dat is pas gaaf!!. Deze draaiorgelman dient gehandhaafd, dan wel financieel gesteund te worden. Dit omdat het hier gaat om een waar stuk cultuur waar veel mensen al zo lang plezier aan beleven. Dat kun je van de stadsomroep al heel wat jaren niet meer zeggen. Maar zoals ik vaak schreef hier, belangenverstrengeling staat bij deze gemeente al dicennia lang hoog op de agenda. Schande!

Beantwoorden

Zou het eigenlijk geen goed idee zijn die orgelman wel te subsidiëren ipv dat geplande orgelmuseum. Dat scheelt een slok op een borrel.

Beantwoorden

Ach hou toch op, het Helmondse ‘big city centrum’ is 3x niks, met of zonder orgelman. Overigens vind ik een motor aanzetten en dan schudden met zo’n bakske niet echt sfeerverhogend, weet niet hoor…vind het nogal irritant eigenlijk.

Beantwoorden

Jacobs, Tielemans en nu de orgelman, jaja Helmond ruimt goed op

Beantwoorden

Ik zou blij zijn dat hij weg is. Het is maar een irritant herrieding dat er structureel staat en vervolgens wordt er wat geschooid om een bijdrage. Ondertussen zorg een motortje voor de muziek dus echt nostalgisch komt het ook niet over.
Het is gewoon een ondernemer en wanneer hij de broek nie op kan houden, moet hij stoppen; en niet kunstmatig in stand gehouden worden met subsidiegeld. Volgens mij kwam die orgelman toch ergens uit Limburg. Als hij daar herrie gaat maken, bespaart hij in ieder geval de brandstofkosten.

Beantwoorden

Ik vind het schandalig, dat de gemeente Helmond geen subsidie voor de orgelman over heeft. Hij zorgt al 25 jaar voor een goede en gezellige sfeer in de binnenstad. Ze geven zoals eerder gezegd bijna 70.000 euro aan omroep helmond en dat gaat al tijden niet goed daar. Nogmaals schandalig gemeente helmond!!!

Door de crisis hebben de mensen ook wat minder uit te geven. Daarom is steun wel gewenst om de leuke sfeer te behouden.
Ik zie vaak touristen filmen en foto’s maken en kinderen staan bij het orgel te dansen.

Het volgende wil ik ook nog even kwijt aan de mensen die denken, dat het makkelijk is, om met de hand dat draaiorgel te bedienen. Dat is echt onmogelijk. Veel te zwaar. Daarom word hij aangedreven door een motor.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *