Buiten is het 15 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.586 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
22reacties

– PRIMEUR –
In januari zijn lantaarnpalen verspreid over heel Helmond voorzien van Kroonringen. Aan die Kroonringen kunnen mensen hun zak(ken) met plastic afval hangen zodat die niet kunnen wegwaaien. Omdat die gevulde plastic zakken namelijk erg licht zijn, bleek daardoor het straatbeeld.te worden ontsierd met rondslingerende zakken en maakte dat het opruimen door afvalverwerker Blink weer lastiger. Daarbij kunnen de vuilnismannen op deze wijze de zakken, door ze ineens van de ring te halen, veel makkelijker inzamelen.
Vorig jaar startte de gemeente een proef in Helmond West en De Kroon (een buurt in Mierlo-Hout met een toepasselijke naam). Die geslaagde proef heeft er toe geleid dat onlangs in de Rijpelberg lantaarnpalen met zo’n ‘halsband’ zijn voorzien. Stap voor stap worden nu de andere wijken voorzien. In januari zou de hele stad voorzien moeten zijn, zo liet de woordvoerder van de gemeente weten.
Nadat de gemeente de Kroonringen overal heeft opgehangen, kunnen inwoners aangeven om welke lichtmast zij nog een ring geplaatst willen zien. Die verzoeken worden beoordeeld en zo mogelijk wordt de ring dan geplaatst. Veiligheid én loopafstand zijn daarbij bepalend.
Leuk detail is dat de Kroonringen ontworpen zijn door Rob Crins van het Helmondse designbureau GBO (in opdracht van de vuilnisverwerkingsbranche). Met de inmiddels gepatenteerde  Kroonring van gerecycled plastic behaalde GBO de 4e plaats bij de Milieu 2011 Innovatieprijs en de 25e plaats in de MKB Innovatie Top 100. Destijds waren ze nog oranje, nu inmiddels grijs.
Social media berichten afgelopen weekend met de meest vreemde verhalen  over deze Kroonringen in de Rijpelberg, zijn dus inderdaad broodjeaapverhalen.

Updates staan in de reacties hieronder.

22 reacties:

Wat eerder de zakken ophalen
Zou ook een oplossing zijn

Beantwoorden

Nog vroeger? Heb hier, waar ik woon, helemaal niet te klagen.

Beantwoorden

De aanhef van het stuk is niet juist. November dus. Een persbericht was natuurlijk wel aardig geweest.

Beantwoorden

Goede zaak! Zo’n simpele oplossing eigenlijk, geen baksteen meer nodig.

Beantwoorden

Zie het al voor me in mijn straatje de plastic zakken dansende door de wind over en tegen de geparkeerde auto`s. Dit wordt verder flink balen als je voordat je auto je parkeervak uit rijd eerst ruimte moet maken om veilig te kunnen weg rijden. Goed idee om de zakken vast te kunnen leggen, maar er moet dan wel ook de ruimte voor zijn.

Beantwoorden

Nooit last van gehad, wel dat ie te zwaar was en uitscheurde, maar ja ik prop alles in elkaar zo heb je minder zakken nodig en dat is ook goed voor milieu.

Beantwoorden

Bij mijn zus in Gouda hebben ze ook de Kroonring opgehangen en het schijnt daar echt perfect te werken. Ik hoor haar niet meer klagen over al die bergen met zakken op de stoep. Ben benieuwd wanneer ze ‘m hier in de straat ophangen, zou echt een uitkomst zijn.

Beantwoorden

Dit vindt ik nou slim!

Beantwoorden

Update 1:
Extra info over de kroonringen voor inzamelzakken plastic afval
Zoals vorige week hierboven al aangekondigd, krijgen alle wijken kroonringen aan lantaarnpalen voor de zakken met plastic afval. Wanneer welke wijk precies die kroonringen heeft, is onbekend.
Vandaag gaf de gemeente aanvullende informatie:

  • Bewoners kunnen de zakken aan de ringen hangen op de dag dat het plastic wordt opgehaald. Dit is dezelfde dag als het GFT-afval wordt opgehaald. De precieze dag is te vinden in DeAfvalApp of in de afvalkalender (pdf).
  • Een verzoek voor een extra kroonring kan ingediend worden vanaf 1 februari bij de afdeling Beheer Openbare Ruimte via [email protected] of telefoonnummer 14 0492. Vermeld bij die aanvraag je naam, adres, telefoonnummer en de locatie van de lichtmast. Dit laatste kan door het lichtmastnummer te vermelden of door aan te geven bij welk huisnummer de lantaarnpaal staat.

Pressvisuals maakte de onderstaande foto.

Beantwoorden

Speciaal ontworpen ??? Man die dingen waren al overal te koop maar dan als veiligheid zodat de jeugd niet in de palen konden klimmen

Beantwoorden

Update 2:
In alle wijken hangen nu kroonringen
Zoals de gemeente in november had aangegeven, hangen inmiddels in alle wijken op een aantal plekken kroonringen aan lantaarnpalen. De kroonringen hangen nog niet in alle straten, zo meldt de gemeente.
Zoals hierboven aangegeven kunnen bewoners zelf aan de gemeente laten weten graag een kroonring aan een lantaarnpaal in hun straat te willen. Alleen individuele aanvragen worden in behandeling genomen. Je kunt dus geen kroonringen aanvragen voor een hele straat of buurt. Sommige mensen willen namelijk liever geen kroonring voor hun huis.
Op een aantal plekken in de stad staan lantaarnpalen met een dikte van 6 cm. De normale kroonringen passen niet om deze dunnere lichtmasten. De gemeente laat weten dat daar een aangepaste ring voor wordt gemaakt. Aanvragen voor straten met deze lantaarnpalen moeten daarom even wachten tot deze aangepaste kroonringen klaar zijn.

Beantwoorden

Ben benieuwd hoelang ze blijven zitten met huidige prijzen voor metaal

Beantwoorden

Wil graag een kroonring in de uiverlaan woon op 89

Beantwoorden

Zie graag een kroonring op lichtmast 3 in de Roodborststraat wijk 12
M.vr.gr.

Beantwoorden

Update 3:
Er hangen nu 724 kroonringen. Wil jij er ook 1 bij je huis in je straat?
Er zijn in totaal 4250 kroonringen aan Helmond geleverd door producent GBO. Daarvan zijn er op dit moment 724 in Helmond aan lantaarnpalen gemonteerd. Dat lieten respectievelijk een woordvoerder van GBO en de gemeente aan de weblog weten. Hieronder een overzicht dat de gemeente verstrekte met daarop het aantal kroonringen dat momenteel in delen van de stad hangt.

Naar aanleiding van ons bovenstaande bericht vrijdag kregen we met name via onze Facebook en Twitter een flink aantal opmerkingen. Vaak in de geest van “in mijn wijk is er geen enkele kroonring opgehangen.” Als iedereen het daarover bij het rechte eind had (en wij het goed turfden), hing er mogelijk alleen in Stiphout 1 of meer kroonringen voor de inzamelzakken van plastic afval. Dat leek ons sterk. Daarom hebben we bij de gemeente en producent GBO navraag gedaan naar de stand van zaken en die lees je hierboven.
Gezien het verschil tussen het aantal geleverde en opgehangen kroonringen, zijn er in Helmond dus nog erg veel kroonringen ter beschikking. De gemeente hoort graag van de Helmonders wie waar een kroonring wil hebben. Zij kozen voor deze aanpak om zodoende zo goed mogelijk in te kunnen spelen op de wensen van de inwoners. “Wij geloven dat er dan ook het beste gebruik van wordt gemaakt” aldus de gemeente.
Een verzoek voor een kroonring kun je indienen bij de afdeling Beheer Openbare Ruimte via [email protected] Vermeld daarbij je naam, adres, telefoonnummer en de locatie van de lichtmast. Dit laatste door het vermelden van het lichtmastnummer of bij welk huisnummer de lantaarnpaal staat.

Beantwoorden

Als nu de mensen die hun plastic=afval aan de straat zetten gewoon steeds een viertal zakken aan elkaar knopen en netjes bij elkaar zetten, heb je al die ringen helemaal niet nodig, maar ja een beetje meer verantwoording nemen is voor menigeen nog steeds teveel gevraagd!

Beantwoorden

Mee eens Marion

Beantwoorden

@ I van Berlo en @ Wim van der Aa, stuur a.u.b. even een mailtje met je gegevens (naam, adres, telefoonnummer) en de locatie van de lantaarnpaal naar [email protected]. Dan kunnen we op de door jullie gewenste plek een kroonring laten hangen.

Beantwoorden

Ik zou graag ook zo.n ring willen aanvragen

Beantwoorden

Zou ook een kroonring willen op de uithoornseweg37 paal nummer7 dank u

Beantwoorden

Bladder, lees het berichtje hierboven even van de Gemeente Helmond. Daar staat wat je moet doen! Gewoon even een mailtje sturen.

Beantwoorden

Wie heeft de kroonring aangevraagd ?? Hij hangt bij onze poort waar wij met goed fatsoen niet in kunnen als die zakken er hangen. En aangezien er van die grapjassen zijn die al om 17.00 uur de container en zakken bij onze schutting zetten voor de volgende dag . Lijkt t of we op de RAZOB wonen. Die ring MOET WEG

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *