Buiten is het 11 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.688 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
3reacties

Vorig jaar ontstonden er bij het uitvoeren van de gemeentelijke taken in totaal 9 datalekken. Dat blijkt uit de 16 onderzochte incidenten waarvan er 7 geen persoonsgegevens betroffen. In het Jaarverslag Datalekken 2016 (pdf) staat alle informatie die de gemeente Helmond meldt over hun datalekken vorig jaar. Naar aanleiding daarvan heeft zij maatregelen getroffen.
B&W: “Onze burgers moeten er op kunnen vertrouwen dat wij zorgvuldig omgaan met hun gegevens. Zeker als het gaat om gevoelige gegevens. Wanneer deze gegevens in verkeerde handen vallen of kwijt raken kunnen burgers hier nadelige gevolgen van ondervinden.” Daarom is ook onze gemeente sinds 1 januari 2016 wettelijk verplicht datalekken te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens en in sommige gevallen ook aan de betrokkenen zelf.
Een datalek kan ontstaan bij de uitvoering van de gemeentelijke taken waarbij persoonlijke gegevens van burgers worden verwerkt. Er zijn wettelijke kaders waarbinnen die gegevens mogen worden verwerkt. Zodra er een fout optreedt in de beveiliging waarbij mogelijk persoonsgegevens verloren zijn gegaan of onrechtmatig ingezien, is er sprake van een incident. Blijkt dat er daadwerkelijk persoonsgegevens verloren gingen of onbevoegd werden verwerkt, is er sprake van een datalek. Datalekken ontstaan bijvoorbeeld door een verloren USB-stick met persoonsgegevens, een inbraak van een hacker of ambtenaren die onbevoegd persoonsgegevens raadplegen.

3 reacties:

Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. De overheid moet dat terecht melden, het bedrijfsleven niet.
Maar ik vind het opvallend dat het college de feitelijke gevolgen van die datalekken niet meldt. Ze melden zelf dat informatie bij een andere is aangekomen, er geslaagde aanvallen waren en er persoonsgegevens werden opgezocht door onbevoegde personen. Er moeten daardoor toch Helmonders benadeeld zijn, zou je zeggen?

Beantwoorden

Mijn gegeven zijn in 2016 gelekt naar deden toe en visa versa, door ongeoorloofde sessies en aanpassingen binnen het BRP systeem. Maar aangezien de Heren en Dames denken dat deze persoon toch in het buitenland zit en daardoor niks meer meekrijgt hebben ze het mis.

Beantwoorden

@Ronald U op dinsdag 16 mei 2017 om 08:54:

Aannemende dat je dat in Helmond overkwam, is dat opmerkelijk. De woordvoering van de gemeente liet namelijk weten dat alleen via verkeerd geadresseerde poststukken schade voor Helmonders is ontstaan.
Wellicht wil je in een reactie hieronder wat uitgebreider vertellen over jouw gelekte gegevens en de nazorg van onze gemeente.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *