3reacties

Goederen voor hennepteelt aangetroffen

Woensdag werd in een aantal garageboxen een grote hoeveelheid goederen aangetroffen om een hennepplantage mee in te richten. De goederen zijn direct door de politie in beslag genomen vanwege een overtreding van de Opiumwet. Ook werden er lachgasflessen aangetroffen. Dat meldde de gemeente vanmiddag.

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) en toezichthouders bouw en wonen van gemeente voerden in samenwerking met het Peelland Interventie Team (PIT), de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant en de politie controles uit op 3 locaties in Helmond. Daar bleek dat er sprake was van verschillende overtredingen bij het opslaan van goederen in garageboxen.
Bij de garageboxen werden grote hoeveelheden goederen aangetroffen om een hennepplantage mee op te bouwen. Dit betrof onder andere tientallen transformatoren en lampen, tientallen lamparmaturen, een tiental koolstoffilters en meerdere slakkenhuizen en ventilatoren. Het in het bezit hebben van dergelijke voorwerpen en met name in die combinatie, wordt gezien als voorbereidingshandelingen voor het opzetten van een hennepkwekerij. Dit is strafbaar volgens de Opiumwet. De aangetroffen goederen zijn door de politie in beslag genomen. Daarnaast zijn in een van deze boxen meerdere lachgasflessen gevonden.

Ook is er op een aantal locaties bij opslagboxen van fietshandelaren gecontroleerd. De eigenaren zijn bij een eerdere controle aangesproken op het feit dat deze moeten voldoen aan het Digitaal Opkopers Register (DOR). Het DOR is een digitale variant van het wettelijk verplicht gestelde inkoopregister. Dit is ter voorkoming van het verkopen van gestolen goederen.

De gemeente laat weten dat garageboxen een risico vormen als ze niet gebruikt worden in overeenstemming met het bestemmingsplan. Bijvoorbeeld voor de opslag van (illegaal) vuurwerk of gevaarlijke chemische stoffen. Verhuurders van garageboxen weten vaak niet door wie en waarvoor de garage gebruikt wordt. Het huren van een opslaglocatie is daarnaast relatief goedkoop en kan redelijk anoniem.