Buiten is het 20 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 94.819 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
9reacties

Vanaf 1 januari is het winkels wettelijk verboden gratis plastic tasje mee te geven. Minder zwerfvuil op straat en in zee én om grondstofverspilling te voorkomen.
Met ‘lapjestassen’ van gereycled stof haakt de Helmondse Stichting Beeld daar handig op in.
Deze stoffen boodschappentassen worden gemaakt van de lapjes van een kunstwerk: de Helmondse Lapjeskat. Die enorme kat ken je misschien nog van zijn bezoek aan de Stadswinkel, Keyserinnedael of Groen4Life. Maar dat kunstwerk heeft dus niet het eeuwige leven, maar (via het hergebruik van de lapjes) krijgt nu wel een tweede leven. Van lapjeskat tot lapjestas.
Kattenmeppers mogen die lapjestassen tijdens gratis workshops gaan maken. De handgenaaide tassen zullen dan in de lente gratis worden uitgedeeld aan het winkelend publiek van textielstad Helmond. De workshops vinden plaats op diverse locaties in de stad, veelal tijdens kantoortijden. Je kunt ook je eigen workshop organiseren met een eigen groep op je eigen locatie en eigen tijdstip. De Stichting Beeld zorgt dan voor de materialen en eventueel een vrijwilliger.
Heb je interesse, neem dan contact op via [email protected] o.v.v. ‘Project Plastic Tasje’.

9 reacties:

Het is de idiootste beslissing die er in dit land gemaakt is Nu betaal je in de supermarkten 5 of 10 cent voor plastic zakken die ook nog kleiner zijn geworden, je hebt er dus niks meer aan. Voorbeeld is Albert Heijn die de grootte van zijn plastic zakken bijna heeft gehalveerd. Je kan er dus alleen nog maar een paar lichte boodschappen in doen. En dacht je nou werkelijk dat het nu minder gaat worden met het zwerfvuil? De mafketels die al jaren rotzooi van zich af gooien op b.v. parkeerplaatsen van supermarkten, die veranderen hun zieke gedrag echt niet hoor. Elke dag weer zie je de berg rommel groeien die overal ligt. Wat moet gebeuren is dat het gedrag en mentaliteit van de vervuiler veranderd. Ik moet u helaas vermelden dat ik daar niet zo in geloof…………………

Beantwoorden

@Twan Peters op vrijdag 29 januari 2016 om 12:54:

En wat vind je van de Helmondse lapjestassen? Want daar gaat dit artikel eigenlijk over.

Beantwoorden

Tja, Twan moet toch wat te meuten hebben. Ik zou zeggen, schaf zo’n lapjestas aan en laat zien dat jij wel uit het goed hout gesneden bent! Nog een kleurig gezicht ook zo’n lapjestas……

Beantwoorden

Heel gaaf!!

Beantwoorden

Ja dit gaat zeker werken. Als jij nu boodschappen gaat doen neem je een tas mee ipv dat je alweer een nieuw tasje krijgt terwijl er al 50 in een grote tas gepropt in je kelder liggen. Ze moeten dit nog uit breiden met blikjes en kleine pet flessen en hopelijk worden wel dan allemaal eens wat milieubewuster en verbruiken wel wat minder fossiele brandstoffen

Beantwoorden

Die lapjes tasjes? Niks mis mee Redactie! Prima alternatief hoor, maar of dat zoals ik aangaf het gedrag van de vervuiler veranderd? Punt één, ik heb een doodnormale boodschappentas die dus al jaren mee naar huis gaat en Punt Twee: Als ik wat te meuten heb, probeer ik te laten zien in mijn berichtgeving dat het wel degelijk hout snijdt. Kijk, als er langs de berm, op wegen en in greppels en op parkeerplaatsen nou plastic zakken lagen van supermarkten, dan had je een punt! Maar het is veelal blikwerk, bakjes met of zonder snacks, zelfs pampers en vuilniszakken zie ik er liggen. Dus plastic zakken, dat valt best mee Punt-Uit!

Beantwoorden

Wij snappen natuurlijk dat ons project niet gelijk alle vervuilers hun gedrag verandert, maar iets doen is beter dan niets toch? Het is bij een groep mensen toch een klein stukje bewustwording. Bovenal is het een project wat mensen op een creatieve manier met elkaar verbindt.
Deze verbinding hebben we hoog in het vaandel staan, en als het project naast dit doel ook nog zorgt voor meer lappentassen in het straatbeeld ipv plastic, is dat alleen maar mooi!

Ondertussen hebben we al een aantal instellingen en organisaties die mee willen doen, maar het is ook mogelijk om als ‘losse deelnemer’ aan de sluiten bij een van de bestaande workshops! Meer info via bovenstaand e-mailadres.

Beantwoorden

Via de Agenda van onze website zijn de eerste workshops toegevoegd!
Via deze sectie kun je ook komende workshops en activiteiten volgen.
http://www.stichtingbeeld.nl/agenda/

Meedoen? Stuur even een mailtje met de voorkeur van jouw workshop en de dag/tijd naar [email protected]

Meedoen is geheel gratis en je draagt bij aan duurzaamheid én de verbinding van stadsbewoners!

Volg ons op Facebook: https://www.facebook.com/StichtingBeeld/

Beantwoorden

Dit lijkt me wel iets voor Twan Peters. Die heeft volgens mij tijd zat.
Leuk initiatief.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *