Buiten is het 13 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.230 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
4reacties

De gemeente Helmond wil een dementievriendelijke gemeente zijn. Uitgangspunt van een dementievriendelijke gemeente is dat inwoners met dementie, samen met hun mantelzorgers, zo lang mogelijk een volwaardig bestaan leiden in hun vertrouwde omgeving.
Om dit te bereiken, is de Programmaraad Zorgvernieuwing Psychogeriatrie een 4-jarig project gestart. De gemeente en de partners in de stad op het gebied van dementie, zetten samen de schouders onder dit project. Samen gaan zij aan de slag om behoeften van dementerenden in kaart te brengen en nieuwe initiatieven op te zetten. Ook willen de partners het taboe dat nog vaak op dementie rust doorbreken, het onderwerp gemakkelijker bespreekbaar maken en mensen met dementie meer betrekken bij de samenleving.
Vrijdag is de aftrap van het project en zetten de gemeente en de Programmaraad hun handtekening onder een intentieverklaring.

4 reacties:

‘Volgend jaar zijn er ruim 1000 dementerende Helmonders’
Vanochtend tekende wethouder Zorg en Welzijn Margreet de Leeuw-Jongejans en de Programmaraad Zorgvernieuwing Psychogeriatrie de bovengenoemde intentieverklaring.
‘Brabant vergrijst en dat betekent dat ook het aantal mensen met dementie toeneemt. Ook in Helmond. We verwachten dat we volgend jaar ruim 1000 dementerende inwoners hebben. In 2020 zijn dat er naar verwachting meer dan 1150. We moeten ons hierop goed voorbereiden’, zegt wethouder De Leeuw-Jongejans.
De gemeente Helmond en de partners in de stad op het gebied van dementie, zetten daarom samen de schouders onder dit project. De partners zijn de LEVgroep, Savant Zorg, de Zorgboog, de Seniorenraad, stichting De Reikende hand, de Programmaraad en Quartz.
Vertegenwoordigers van deze partners en de gemeente willen de kwaliteit van leven van Helmonders met dementie verhogen. De Leeuw: ‘Er zijn al verschillende prachtige initiatieven in Helmond, zoals De stichting De Reikende Hand. Deze stichting, die helemaal draait op vrijwilligers, organiseert dagbesteding voor dementerenden. Zo hebben mantelzorgers even tijd voor zichzelf. Iedereen die ideeën heeft om het leven van mensen met dementie en hun mantelzorgers aangenamer te maken, is van harte welkom om bij te dragen aan dit project.’

Beantwoorden

Valt de heer Tielemans daar ook onder? Die vergeet namelijk nogal eens wat bonnetjes… 😉

Beantwoorden

@Hein,
Ook veel weblog bezoekers vallen er onder, nl diegenen die vergeten wat voor goeds iemand voor een stad als Helmond heeft gedaan.
Dementie heeft zijn slechte en goede kant. Voor de patient is het verschrikkelijk als hij beseft dat hij dement is. Als dit besef er niet is, leeft hij vaak in een wereld zonder zorgen. Wie zou dat nu niet willen. Voor de familie is het vaak heel moeilijk te accepteren.
Zelf heb ik goed om leren gaan met dementie in mijn directe omgeving, en ik begrijp heel goed dat goede zorg onvermijdelijk is. Echter voor naasten moet er slechts een loket zijn waar alle informatie en hulp beschikbaar is.
Dus graag deze opmerkingen achterwegen laten Hein. Iedereen kent wel iemand binnen bestuurlijk Nederland waar youw opmerking op slaat.

Beantwoorden

Neem mijn opmerking vooral niet te serieus, staat niet voor niets een knipoog bij. Het is inderdaad een goed initiatief, dat had ik er bij moeten zeggen. Maar kom op, een grapje moet kunnen…

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *