Buiten is het 2 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 92.517 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
1reactie

Helmond is een tweede zwaluwtil rijker waar de huiszwaluwen kunnen nestelen. Nadat er vorig jaar al een onderkomen voor de huiszwaluw is geplaatst in het Warandepark, staat er nu ook 1 in het Goorlooppark Noord.
Wethouder Paul Smeulders van duurzaamheid plaatste vanmiddag die zwaluwtil bovenop een paal van 5 meter hoogte. Aan de til hangen een aantal nesten en een aantal half afgebouwde nesten. De zwaluwen kunnen daar zelf een volwaardig nest van maken.
Onderstaande foto van de wethouder en de vrijwilligers van Vogelwerkgroep De Zwaluw werd gemaakt door Mario Coolen van Cofoto. Op de achtergrond de nieuwe zwaluwtil. Aan de til zit nog een houten stellage om deze op de paal te kunnen plaatsen. De stellage is inmiddels van de til verwijderd.

Ook deze tweede zwaluwtil is te danken aan Vogelwerkgroep De Zwaluw van IVN Helmond. Die hadden er bij de gemeente op aangedrongen om de huiszwaluw aan te wijzen als ambassadeurssoort van Helmond. De gemeente honoreerde dit verzoek en heeft daarmee de verplichting op zich genomen om de huiszwaluw te ondersteunen. Dat gebeurt nu dus door de plaatsing van de tweede zwaluwtil. Huiszwaluwen kunnen goed gedijen in het stedelijk gebied, mits er wordt voldaan aan een aantal randvoorwaarden zoals voldoende nestgelegenheid. Met deze tweede til kunnen de zwaluwen volop vooruit. “Laat de zwaluwen maar komen en de zomer ook”, verzocht wethouder Smeulders tijdens de regenachtige middag bij de plaatsing van de zwaluwtil.
Niet alleen de huiszwaluw krijgt aandacht in het nieuwe Goorlooppark. Er zijn ook, verspreid door het park, op diverse plekken nestkasten opgehangen. Er hangt er 1 vlakbij de zwaluwtil en er hangen er ook een aantal in speeltuin Helmond West, verderop in het Goorloopgebied. De nestkasten zijn onder andere bedoeld voor spreeuwen en pimpelmezen. Later komen er ook nog nestkasten voor spechten en vleermuizen. Diverse diersoorten kunnen dus terecht in dit nieuwe park.
Bij de beek de Goorloop wordt het Goorlooppark aangelegd. Dit wordt een uitgestrekt stadspark, dwars door de stad. Het park bestaat uit 2 delen: het Goorlooppark Noord tussen Europaweg en President Rooseveltlaan en het Goorlooppark Midden tussen Europaweg en het spoor. Het Goorlooppark Noord wordt op dit moment aangelegd, dat moet voor de zomer klaar zijn. Daarna start de aanleg van het Goorlooppark Midden.

1 reactie:

dit is een mooi gebaar van de gemeente Helmond en zeer goed voor de biodiversiteit

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *