Buiten is het 15 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.319 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
12reacties

Als 1 van de eerste gemeenten in Nederland heeft Helmond lokale regels opgesteld voor PFAS-houdende grond. De nieuwe regels zorgen ervoor dat PFAS-houdende grond in veel gevallen binnen Helmond wél op een milieu hygiënische verantwoorde manier kan worden verwerkt. Daarmee worden de belemmeringen op het verplaatsen van PFAS-houdende grond grotendeels opgeheven en kunnen projecten doorgang vinden. Dat meldde de gemeente zojuist.
PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) is een groep van zo’n 6000 chemische stoffen die grootschalig gebruikt wordt bij de productie van verschillende producten, waaronder waterbestendige kleding en antiaanbakpannen. Op veel plekken zijn de stoffen door onder meer de uitstoot van fabrieken en incidenten in de bodem terechtgekomen, waar ze niet kunnen worden afgebroken. Momenteel is nog onduidelijk hoe schadelijk PFAS precies is.
Afgelopen zomer heeft het Rijk een zeer strenge norm vastgesteld voor PFAS-houdende grond: bij een concentratie van 0,1 microgram per kilo droge stof mag grond al niet meer toegepast worden. In de praktijk is dit onwerkbaar omdat vrijwel overal in Nederland méér PFAS in de grond zit. Dit heeft grote gevolgen voor bijvoorbeeld bouw- en baggerprojecten en voor hoveniers. Projecten vallen stil omdat overtollige grond niet afgevoerd kan worden.
Wethouder Antoinette Maas (Milieu): “De staatssecretaris van I&M roept gemeenten op om zo snel mogelijk met lokaal beleid te komen. Dat doen wij nu. Eenvoudig gezegd komt het erop neer dat grond uit Helmond overal in Helmond hergebruikt mag worden omdat de bodemkwaliteit op schaal van de gemeente daardoor niet wijzigt. Voor grond van buiten Helmond zijn we strenger: die mag alleen worden toegepast als die dezelfde of een lagere concentratie PFAS bevat dan gemiddeld in Helmond. Op die manier voorkomen we dat de bodem in Helmond viezer wordt.”
De gemeente heeft deze regels kunnen vaststellen omdat de achtergrondwaarden voor PFAS in onze stad reeds door eigen onderzoek bekend zijn. Daar zijn de nu vastgestelde normen op gebaseerd. Wethouder Maas: “Ik ben heel blij dat we nu op een verantwoorde wijze grondverzet bij projecten in onze gemeente mogelijk maken. De onduidelijkheid over de normen en het bodemonderzoek lagen als een molensteen om de nek van veel ondernemers en inwoners. Ik hoop dat veel gemeenten snel ons voorbeeld zullen volgen.”

12 reacties:

Wat een gezever toch allemaal,wat gaan ze dalijk weer verzinnen,vanuit deze hypocryte regering,in den Haag,

Beantwoorden

Zo grappig bij die tuinprogramma’s op tv. Maken verhoogde borders, want dat is makkelijk bij te houden. Jaja, het werkt ook het overtollige zand weg, wat niet afgevoerd kan worden.

Beantwoorden

Ik mag hopen dat ‘de nieuwe regels’ rondom PFAS niet net zo’n truc inhouden als het herinterpreteren van de RIVM-rekenmethode (getest, getoetst en wetenschappelijk onderbouwd), om na de boeren nu de bouw mee tegemoet te komen, om zodoende zonder inhoudelijke aanpak wederom het stikstofprobleem verder vooruit te schuiven en opnieuw voor het geld in plaats van de natuur te kiezen.

Beantwoorden

Moet je daar nou blij mee zijn???

Beantwoorden

Allemaal klets van gemeente!!!

Beantwoorden

Al die klimaatjankers en natuurzeveraars kunnen mn rug op. Dat dat volk niet inziet dat heel die CO2 onzin verzonnen is. Bijna alle onderzoeken en rapporten van subsidie afhankelijke klimaat professoren en onderzoekbureaus veeg ik mn reet mee af. Nu hebben de yasser klavers van Nederland wederom iets gevonden om te janken PFAS.
Het word eens tijd dat we de bezem is door Nederland gaan halen, zo nu en dan is dat nodig leert de geschiedenis.
De zogenaamd stijgende zeespiegel, ik ben vorig jaar op de Malediven geweest en heb daar is gevraagd of ze last hebben van een stijgende zeespiegel. Nee daar hebben ze geen last van een stijgende zeespiegel terwijl het hoogste punt 3 meter hoog is. Allemaal links- westers gezever. Dat volk heeft het te goed daarom gaan ze onzin dingen zoeken om te kunnen mauwen. Ik ben helemaal klaar met die jankertjes. P.s zwarte piet is zwart. Gr de boze blanke man.

Beantwoorden

Vandaag bij Goedemorgen Nederland op NPO1:

Beantwoorden

Lezenswaardig artikel in de Volkskrant dat gisteravond online kwam:

???? Pfas? Helmond heeft het spook bedwongen en bouwt rustig door

“Het verplaatsen van grond of zand is bij ons geen enkel probleem” aldus wethouder Antoinette Maas. “Het incident bij de poederfabriek 2 jaar geleden heeft ons een voorsprong gegeven.” Andere gemeenten hebben al bij Helmond geïnformeerd over de aanpak van het pfas-spook zo vertelt zij aan die krant over het ‘wonder’ van Helmond.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op dinsdag 12 november 2019 om 07:00:

Het z.g incident speelt al jaren en wat heeft de gemeente er aan gedaan? NIKS. De mensen die er hebben gewerkt en zijn vergiftigd door die zooi met een kluitje het riet in gestuurd omdat er volgens hun geen gevaar voor de volks gezondheid was.

Beantwoorden

Kijk zo doen ze dat in helmond hahaha zijn ze nu slimmer als in de.rest van nederland

Beantwoorden

Wat een lachertje. Ze weten nog niet eens een norm van pfas is en bij hoeveel het schadelijk zou zijn dat wordt nu pas uitgezocht volgens ons kabinet
dus bij minimale aantreffen wordt het stil gelegd. Nu hoor je het valt in Helmond wel nee. Ja van de slager die zijn eigen vlees keurt
Eigen grond eigen project. Eigen bodem onderzoek. ?
We worden belazert. Met open ogen.

Beantwoorden

eerst regels invoeren voor nederland en als er geen geld verdient kan worden dan de regels weer omzeilen hoe corupt ben je dan. geld en geloof en politiek maakt deze mooie planeet tot een kerkhof. schaam je geldwolven

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *