Buiten is het 17 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 103.708 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
4reacties

De gemeente Helmond werkt samen met Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren bij de aanpak van overlast en ondermijnende criminaliteit. De 6 gemeenten beginnen morgen een samenwerking met Meld Misdaad Anoniem (M.). Vanaf dan ontvangen de gemeenten rechtstreeks de meldingen die bij M. binnenkomen en voor de gemeente zijn bestemd. Melden kan op telefoonnummer 0800-7000 of op www.meldmisdaadanoniem.nl.
De 6 gemeenten gebruiken de meldingen voor toezicht en handhaving of om samen met partners op te trekken tegen ondermijnende criminaliteit, bijvoorbeeld binnen het Peelland Interventie Team (PIT). Het kan gaan om meldingen over bijvoorbeeld overlastpanden, illegale bewoning, adresfraude, prostitutie of afvaldumping. Het gaat voorlopig om een pilot van een jaar.
Bij Meld Misdaad Anoniem (kortweg M.) is de melder volledig anoniem. M. geeft meldingen door aan onder andere de politie. Vanaf morgen ontvangen de gemeenten Helmond, Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Laarbeek en Someren rechtstreeks de meldingen van M. Ook dan blijft de melder volledig anoniem, de gemeente weet dus niet van wie de melding komt. Hiervoor tekenden de burgemeesters van die gemeenten vandaag een convenant met stichting Meld Misdaad Anoniem, zie de foto rechtsboven.
Als de gemeente een melding via M. binnen krijgt, wordt er eerst nader onderzoek gedaan. De gemeente bekijkt wat er over de persoon, het pand of de locatie bekend is. Zijn er meer meldingen over binnen gekomen? Of is er al vaker een controle geweest? De gemeente kan ook aan partners vragen wat zij weten over de locatie, bijvoorbeeld bij de politie, omgevingsdienst of Senzer. Als er voldoende informatie bekend is en er zijn sterke vermoedens dat er sprake is van misstanden of overtredingen, vindt er onderzoek en mogelijk een controle plaats. Dit kan een controle zijn door de gemeente of door het Peelland Interventie Team (PIT).
De burgemeesters van de 6 gemeenten roepen hun inwoners op: “Meld zaken, ook als u twijfelt. We gaan zorgvuldig met uw melding om. U hoeft dus niet bang te zijn dat u iemand onterecht beschuldigt. Een melding is belangrijk. Het kan ons op het juiste spoor zetten of het ontbrekende puzzelstukje vormen in een onderzoek. Melden kan bij de gemeente of de politie en dus ook volledig anoniem bij M. Zo werken we samen aan een veilige woon- en leefomgeving in de Brabantse Peel.”
In 2019 vond er een onderzoek plaats onder bijna 1800 inwoners van de 6 gemeenten over ondermijnende criminaliteit. Uit dit onderzoek blijkt dat ondermijnende criminaliteit bij de meeste mensen boosheid oproept. Driekwart van de inwoners vindt het ook hun zaak dat ondermijnende criminaliteit niet in hun buurt voorkomt. Anderzijds geven inwoners aan dat zij niet altijd weten waar zij zaken kunnen melden en afzien van melden vanwege onvoldoende bewijs of uit angst voor represailles. De mogelijkheid om anoniem te melden bij M. biedt daarvoor een uitkomst.

In de reacties hieronder staat een update.

4 reacties:

Begint steeds meer te lijken op de periode 40 – 45 toen werden deze praktijken ook gebezigd om onderduikers of mensen van het verzet te lokaliseren maw. het zijn NAZI praktijken.

Beantwoorden

Vorig jaar hebben we een ”Buurtcafé Helder Helmond” gehouden in de fonkel om met inwoners te spreken over de veiligheid in hun wijk. Het viel ons inderdaad op dat sommige Helmonders problemen ervaren maar te bang zijn om het te melden. Deze manier van melden kan hier inderdaad een uitkomst voor bieden. Als Helder Helmond kunnen we dit alleen maar toejuichen!

Beantwoorden

Wat heb je aan melden, anoniem of niet, als er vervolgens niets mee gebeurd?. Het lachgashandeltje bij ons in de straat is al meerdere malen door diverse personen gemeld, in het afgelopen half jaar. Dit compleet met waar en door wie het plats vind, maar zie je uiteindelijk handhaving door de gemente? NEE. Uiteindelijk geef je het maar op om te melden, er gebeurd toch niets.

Beantwoorden

.
Update:
Helmond gaat door met Meld Misdaad Anoniem
De gemeenten Helmond, Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Laarbeek en Someren zetten de samenwerking met Meld Misdaad Anoniem (kortweg M.) wegens succes voort. De pilot liep voor een jaar (zie het bericht van vorig jaar bovenaan). In totaal werden sinds de start in september 2020 ruim 250 meldingen ontvangen.
Sinds september ontvangen de gemeenten rechtstreeks de meldingen die bij M. binnenkomen. De melders blijven hierbij anoniem. De meldingen in de Peelgemeenten waren veelal drugs gerelateerd maar ook kwamen er meldingen over corona, prostitutie, illegaal vuurwerk en uitkeringsfraude. Alle meldingen voor de gemeente zijn in onderzoek genomen.
De burgemeesters van de 6 gemeenten roepen hun inwoners op om zaken te blijven melden: “Meld zaken, ook als u twijfelt. We gaan zorgvuldig met alle meldingen om. U hoeft dus niet bang te zijn dat u iemand onterecht beschuldigt. U ziet daarom vaak niet meteen actie na uw melding omdat er vaak nader onderzoeknodig is voor we tot actie kunnen overgaan. Een melding is belangrijk. Het kan ons op het juiste spoor zetten of het ontbrekende puzzelstukje vormen in een onderzoek. Melden kan bij de gemeente of de politie en dus ook volledig anoniem bij M. Zo werken we samen aan een veilige woon- en leefomgeving.”
Bij Meld Misdaad Anoniem is de melder volledig anoniem. Melden kan op telefoonnummer 0800-7000 of op http://www.meldmisdaadanoniem.nl. M. geeft meldingen door aan onder andere de politie en gemeente. Ook dan blijft de melder volledig anoniem. De gemeente en politie weten dus niet van wie de melding komt.
Als een melding via M. binnen komt, wordt deze eerst nader onderzocht. De gemeente bekijkt wat er over de persoon, het pand of de locatie bekend is. Zijn er meer meldingen over binnen gekomen? Of is er al vaker een controle geweest? De gemeente kan ook aan partners vragen wat zij weten over de locatie, bijvoorbeeld bij de politie, omgevingsdienst of Senzer. Als er voldoende informatie bekend is en er zijn sterke vermoedens dat er sprake is van misstanden of overtredingen, volgt er onderzoek en mogelijk een controle. Dit kan een controle zijn door de gemeente of door het Peelland Interventie Team (PIT).

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *