Buiten is het 7 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 93.254 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
1reactie

gravure van Gesner in 1569Er is een eeuwenoud botje van een kalkoen gevonden in het Helmonds kasteel. Die vondst trekt de aandacht. Het blijkt namelijk 1 van de vroegste bewijzen dat er in de 16e eeuw al kalkoenen in Nederland waren. Dat nieuws meldde Museum Helmond zojuist.
Het botfragment werd afgelopen najaar gevonden in de puinfundering onder de kasteelmuur, gebouwd kort na de kasteelbrand van 1549. Deze muur in de westelijke vleugel is doorgebroken voor de aanleg van een nieuwe invalidenlift. Voor de ongelovigen onder ons: het unieke botje is te zien in Erfgoedhuis in Eindhoven.
In de 16e eeuw was ons kasteel de thuisbasis van de adellijke familie Van Cortenbach. Tijdens zijn verblijf aan onder andere het hertogelijk hof in Brussel, kwam kasteelheer (van 1534 tot 1560) en legeraanvoerder Joost van Cortenbach vast en zeker in aanraking met allerlei exotische diersoorten waaronder de kalkoen. Deze vreemde vogel die oorspronkelijk uit Amerika komt, viel op door zijn uiterlijk en formaat, en smaakte ook nog eens erg goed. Mogelijk bracht Joost de kalkoen mee naar het kasteel in Helmond.
Tijdens het archeologisch onderzoek in het kasteel werden ook diverse scherven van aardewerk en steengoed (gedateerd 1500-1550) en botresten van slacht- en pluimvee (runderen, varkens, schapen en kippen) aangetroffen.

1 reactie:

Van kattemeppers naar kalkoenvreeters, het kan verkeren….

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *