Buiten is het 10 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.100 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
3reacties

Foto: Pressvisuals.comJaarlijks komen er bij de Helmondse politie zo’n 1.000 aangiftes van gestolen (brom)fietsen binnen. Dat zijn er gemiddeld bijna 3 per dag. Reden genoeg voor de gemeente, politie en Stichting Stadswacht Helmond om samen een vuist te maken tegen fietsdiefstal. Dat gebeurt onder het motto ‘Fietsdiefstal? We leggen hem vast!’.
Bij het tegengaan van fietsdiefstal is ook een belangrijke rol weggelegd voor de inwoners. Want alleen samen kunnen we fietsdiefstal tegengaan aldus de gemeente. Het gehanteerde motto ‘We leggen hem vast’ heeft dan ook meerdere betekenissen:

  1. Het is belangrijk dat fietsers hun fiets goed vastleggen met een ketting of kabelslot. Hierdoor maak je het voor de fietsendief een stuk moeilijker. En stal je fiets in de gratis fietsenstallingen.
  2. De fietsendief wordt vastgelegd, met camera’s (zoals recent bijvoorbeeld hier) en als dat niet genoeg is in de politiecel.
  3. Als je fiets toch gestolen is, is het belangrijk om de aangifte vast te leggen. Dit helpt bij het opsporen van de fiets én de dief.
  4. Gestolen fietsen worden vastgelegd in een register. Aan de hand daarvan controleert Stichting Stadswacht Helmond op de verkoop van gestolen fietsen (heling). Hierdoor wordt het minder aantrekkelijk om fietsen te stelen.

Op de zaterdagen 26 september en 3 en 17 oktober kunnen fietsers gratis hun fiets laten graveren. De locaties zijn nog niet bekend. Op vertoon van een identiteitsbewijs wordt de fiets gratis gegraveerd. Zo ligt ook dat vast. Afgelopen zaterdag was er al zo’n graveeractie bij het Speelhuisplein waar zo’n honderd mensen gebruik van maakten.
De gezamenlijke aanpak en de hulp van de inwoners en bezoekers van Helmond moet ervoor zorgen dat er veel minder fietsen gestolen worden. De aanpak richt zich met name op zogenaamde ‘hotspots’, plekken waar veel fietsen gestolen worden. Fietsers worden daar gewaarschuwd voor fietsdiefstal. Ook op andere plekken wordt aandacht besteed aan fietsdiefstal, bijvoorbeeld met posters langs de weg, op social media en via advertenties in weekbladen.
De aanpak is in juli gestart en lijkt op het eerste oog al effect te hebben. Ten opzichte van 2014 is het aantal fietsdiefstallen gedaald. In augustus van 90 vorig jaar naar 70 dit jaar en in september van 115 in de hele maand vorig jaar naar 28 in de eerste 10 dagen van de maand dit jaar.

3 reacties:

Wat graveren ze er dan exact in , waarvoor hebben ze je ID-bewijs nodig?

Als dit aanpakken is van diefstal, je moet zelf op zoek naar graveerlocaties en wat doet stadswacht nu extra eraan?
Oh ja postertjes plakken, is dat niet illegaal?

Beantwoorden

@slimpie op woensdag 16 september 2015 om 13:35:

Morgen tussen 10.00 en 16.00 uur kun je gratis je fiets laten graveren op het Speelhuisplein. Dit in het kader van de bovenstaande actie tegen fietsendiefstallen.

Beantwoorden

Minder fietsdiefstallen de laatste maanden
Het aantal aangiftes van gestolen fietsendiefstallen in Helmond is de afgelopen maanden gedaald. In augustus daalde dat aantal van 90 (in 2014) naar 77. In september van 115 (vorig jaar) naar 81 dit jaar en in oktober bleef de teller steken op 93, in vergelijking met 100 vorig jaar. Dat liet de gemeente vanochtend weten.
Deze zomer startte de campagne ‘Fietsdiefstal? We leggen hem vast!’ Zoals hierboven aangekondigd werden daarom diverse acties gehouden om Helmonders te wijzen op fietsdiefstal en dan vooral hoe dat te voorkomen. Zo liepen er verklede ‘fietsendieven’ door de stad die flyers uitdeelden met daarop tips om diefstal van je fiets te voorkomen. Ook werd er aandacht aan de campagne besteed op posters langs de doorgaande wegen, artikelen in kranten en social media.
In totaal zijn er 5 graveeracties geweest, waarbij je gratis je fiets kon laten graveren. Bij deze acties zijn ruim honderd fietsen gegraveerd. Ook had het graveerteam scanners om gestolen fietsen op de sporen. Fietsen die in de buurt van de graveeractie stonden, werden gescand. Er zijn 12 gestolen fietsen aangetroffen. Deze zijn door de politie en stadswacht opgehaald, zodat ze terug kunnen naar de rechtmatige eigenaar. Daarnaast wordt er een onderzoek naar de helers ingesteld.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *