Buiten is het 28 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 96.258 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
2reacties

Helmond is 1 van de 6 nieuwe steden die gaat deelnemen aan het programma ‘Age FriendlyCulturalCities’ van het landelijke Fonds voor Cultuurparticipatie. Met dit programma moedigt dat fonds steden aan om het kunst- en cultuuraanbod voor ouderen te ontwikkelen en te verduurzamen. De vergrijzing is 1 van de grote maatschappelijke uitdagingen voor gemeenten. Meedoen aan kunst en cultuur heeft een belangrijk positief effect op de vitaliteit, de gezondheid en het welzijn van ouderen.
In Helmond hebben de culturele instellingen Kunstkwartier, Speelhuis, Museum Helmond, Bibliotheek Helmond-Peel en de Cacaofabriek (verenigd onder de noemer HART, Helmonds Hart voor de Kunsten) de handen ineen geslagen met zorg- en welzijnsorganisatie de LevGroep. Gedacht wordt aan activiteiten in groepsverband voor met name kwetsbare thuiswonende ouderen. Ook is het de bedoeling om bestaand cultureel aanbod beter toegankelijk te maken voor ouderen. De komende maanden wordt dat concreet uitgewerkt.
Vanuit het Programma Sociale Stad levert de gemeente een financiële bijdrage van 50.000 euro. Vanuit het Fonds voor Cultuurparticipatie wordt dit bedrag aangevuld met 40.000 euro. In deze brief (pdf) aan de gemeenteraadsleden staat meer informatie.
Wethouder Nathalie van der Zanden (Wmo): “Cultuur stelt je open voor nieuwe ervaringen. Dat heeft iedereen nodig, jong en oud. Daarom hebben we als gemeente besloten hierin te investeren. En het is ook écht een investering: cultuur kan er voor zorgen dat ouderen zich minder eenzaam voelen, meer structuur in hun leven krijgen en daardoor minder snel in het medische circuit belanden.”
Het Fonds voor Cultuurparticipatie werkt in dit programma samen met gemeenten en culturele instellingen aan het verduurzamen van cultuurparticipatie door ouderen. Samenwerking tussen cultuur, zorg en welzijn en bouwen aan een stevig lokaal netwerk staan hierbij centraal. In 2016 werd met het programma gestart. Inmiddels hebben 16 steden zich hierbij aangesloten. Deze editie doen, naast Helmond, ook Middelburg, Alkmaar, Haarlem, Amersfoort en ’s-Hertogenbosch mee.
Jan Jaap Knol, directeur Fonds voor Cultuurparticipatie: ”Het Fonds wil zoveel mogelijk mensen de kans bieden hun creativiteit te ontwikkelen. Voor ouderen is dit niet altijd vanzelfsprekend. Het is belangrijk dat ouderen meer mogelijkheden krijgen om zelf cultuur te maken. Het houdt hen vitaal en vergroot hun welzijn. Wij zijn verheugd dat Helmond een van de deelnemende steden is en zo het kunst en cultuuraanbod voor ouderen op peil houdt en verduurzaamt”.

2 reacties:

Hallo, we wonen in Helmond, Nederland.agefriendlyculturycity (krijg het haast niet getypt) spreekt toch niet aan.
“PRAAT NEDERLANDS MET MIJ” of Hellemonds

Beantwoorden

Age friendly cultural – gewoon flauwe kul van de bovenste plank naar mijn idee. Belangrijk proberen te doen! Als je op een bepaalde leeftijd je creativiiteit nog moet gaan ontwikkelen, zal dat niet (meer) lukken. Anders was je wel al creatief! Iets wat er niet is kun je er niet in stoppen.

En….begin er eerst maar eens mee om het in het Nederlands te zeggen/vernoemen.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *