Buiten is het 9 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 109.549 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

De rechtbank in Den Bosch (zie de foto) veroordeelde vandaag een 23-jarige man uit Helmond en 3 mannen uit Veldhoven (24, 48 en 58 jaar) tot celstraffen van 3 jaar. Zij zijn verantwoordelijk voor een wilde schietpartij op straat, waarbij 1 slachtoffer in het been werd geraakt en 3 anderen ternauwernood aan de kogels wisten te ontkomen.
De 4 kwamen zondagavond 27 oktober 2019 in Veldhoven een auto tegen met daarin 4 familieleden van een woonwagenkamp met wie zij een langlopend conflict hebben. Op enig moment kwamen de auto’s in botsing en schoten de verdachten op de inzittenden van de andere auto.
1 Van de inzittenden werd door een kogel in zijn been geraakt. Hij sprong samen met de andere slachtoffers uit de auto en zette het op een rennen. Uiteindelijk klommen 3 mannen bij het politiebureau in Veldhoven over het hek de binnenplaats op en de vierde man werd in een tuin in de omgeving aangetroffen. Meer over deze schietpartij lees je in en via dit artikel van de NOS.
De slachtoffers wezen direct en onafhankelijk van elkaar de verdachten aan als hun belagers. “Die verklaringen worden ondersteund door onder meer DNA-matches, een geluidsfragment van een beveiligingscamera, aangetroffen hulzen en patronen en de locatie daarvan, de in-schotbeschadigingen in de auto van de slachtoffers en de daarbij behorende vermoedelijke schotbaan, de schotwond van 1 van de slachtoffers en de aangetroffen wapens en munitie op de plaats delict.” Dat meldde de woordvoering van de rechtbank in een toelichting.
De rechtbank vindt dat er sprake is van een nauwe en bewuste samenwerking tussen de 4. Dat betekent dat zij allemaal evenzeer aansprakelijk zijn voor de gebeurtenissen. Het is daarbij niet van belang wie precies wat heeft gedaan. Het viertal krijgt dan ook allemaal dezelfde straf.
Zij veroorzaakten niet alleen een levensgevaarlijke situatie voor de slachtoffers, maar ook voor de omwonenden en toevallige voorbijgangers. Het was bijzonder beangstigend voor de mensen die op een rustige zondagavond hun hond uitlieten of onderweg naar huis van het sporten waren. Dit blijkt ook uit de verklaringen van enkele getuigen. Het voorval laat bovendien zien dat de verdachten een absoluut gebrek aan respect hebben voor het leven van een ander. Dat zij een conflict in de familiesfeer zo hebben laten escaleren rekent deze meervoudige kamer van de rechtbank het kwartet zeer aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *