Buiten is het 16 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.013 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
1reactie

Vanmorgen is een 29-jarige man uit Helmond aangehouden, die wordt verdacht van betrokkenheid bij brandstichtingen in Oss en Valkenswaard. Hij zit vast voor verder onderzoek.
De Helmonder wordt verdacht van betrokkenheid bij de brandstichting in café Ditisit aan de Molenstraat in Valkenswaard, waar in de nacht van maandag 24 op dinsdag 25 maart dit jaar brand woedde. Uit onderzoek bleek dat deze brand was aangestoken. De man wordt verder verdacht van een poging tot brandstichting op 28 maart 2014 bij de zonnestudio San Soleil gevestigd aan de Berghemseweg te Oss.
Volgens omstanders werd op 25 maart rond half één ‘s-nachts iets naar binnen gegooid bij café Ditisit, waarna brand uitbrak. Direct daarna zouden twee mannen zijn weg gerend. De brandweer bluste niet alleen het vuur, maar haalde ook een man uit een woning boven het café. Hij was ongedeerd. De naaste buren van het café brachten op last van de brandweer de nacht elders door in verband met de aanwezigheid van koolstofdioxide in hun woning.
In de nachtelijke uren van vrijdag 28 maart 2014 werd getracht brand te stichten bij deze zonnestudio in Oss. Door de politie werd toen dezelfde 29-jarige verdachte op heterdaad aangehouden. Omdat er toen onvoldoende gronden waren om hem langer vast te houden, werd hij enkele dagen later vrijgelaten. De man bleef echter wel verdachte in deze zaak. Inmiddels zijn uit onderzoek nieuwe feiten bekend geworden.
De Helmonder werd dinsdagochtend in zijn woning aangehouden. De recherche doorzocht vervolgens zijn woning. De aanhouding van deze verdachte vloeit voort uit onderzoek naar de brandstichting in Valkenswaard en de poging daartoe in Oss, waaruit nieuwe feiten bekend werden. Hij werd derhalve in opdracht van de officier van justitie opnieuw opgepakt. Het onderzoek naar beide branden gaat onverminderd voort.
Het regionale opsporingsprogramma Bureau Brabant besteedde op 23 juni aandacht aan de brandstichtingen bij de Osse zonnestudio, waarbij ook bewakingsbeelden werden getoond. Een week later was er in hetzelfde programma aandacht voor de brandstichting bij Ditisit.

1 reactie:

30 Maanden cel voor voorbereiden brandstichting zonnestudio Oss
​De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 30-jarige man uit Helmond veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden voor het treffen van voorbereidingen om brand te stichten bij een zonnestudio in Oss.
De man had in de nacht van 28 maart vorig jaar een aantal jerrycans met benzine klaargezet bij de zonnestudio. Ook tilde hij stoeptegels naar het pand. Dit werd gezien door getuigen, die de politie belden. Nog voordat hij daadwerkelijk brand stichtte, hield de politie de verdachte vlak bij het pand aan.
De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 8 jaar, omdat de man ook nog verantwoordelijk zou zijn voor de brandstichting in een café in Valkenswaard en in auto’s in Helmond en Eindhoven. De rechtbank oordeelt dat er sterke aanwijzingen zijn dat de man betrokken was bij de brandstichting in het café, maar er is onvoldoende wettig en overtuigend bewijs dat hij de brand heeft gesticht. Daarom spreekt de rechtbank de verdachte hiervan vrij. Ook voor de brandstichtingen in de auto’s zijn onvoldoende bewijsmiddelen.
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte brand wilde stichten in een bewoond pand. Als hij daarin zou zijn geslaagd dan had er daardoor een zeer gevaarlijke situatie kunnen ontstaan voor de bewoners van de appartementen boven de zonnestudio. Vuur gedraagt zich immers onvoorspelbaar. De verdachte werd eerder al tot langdurige celstraffen veroordeeld voor ernstige geweldsdelicten. Kennelijk neemt de man het niet zo nauw met de lichamelijke integriteit van personen en houdt hij op geen enkele wijze rekening met de mogelijke gevolgen van zijn handelen voor de persoonlijke veiligheid of de eigendommen van anderen.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *