Buiten is het 16 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 98.997 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) heeft samen met de gemeenten en de woningcorporaties in de regio een onderzoek uitgezet naar de vraag of er voldoende woningen zijn die geschikt zijn voor bewoning door mensen die nu of in de nabije toekomst zorg nodig hebben. In 21 gemeenten gebeurt het onderzoek op basis van cijfermateriaal, maar in de gemeenten: Helmond, Veldhoven en Heeze-Leende worden ook in totaal 1200 woningen onderzocht.
Ouderen blijven steeds langer thuis wonen, ook als ze minder goed ter been worden of andere gezondheidsklachten krijgen. En door het rijksbeleid zullen mensen met geestelijke of lichamelijke beperkingen ook meer thuis moeten blijven wonen, zij kunnen niet meer naar een verzorgingstehuis. Het aanbod van geschikte woningen moet groot genoeg zijn om aan de (toekomstige) vraag te kunnen voldoen. Als blijkt dat dat niet zo is, zullen de gemeente en de woningcorporaties in actie moeten komen.
Gemeenten en woningcorporaties willen daarom weten hoeveel geschikte woningen er zijn. Hoeveel woningen kun je met een rollator in? Of met een rolstoel? En zijn de bestaande woningen geschikt te maken? Of is dat te duur of technisch niet mogelijk? De informatie die hierover nu beschikbaar is vanuit bestanden bij bijvoorbeeld gemeenten of corporaties is beperkt. Daarom is het nodig deze extra informatie te verzamelen, vooral over koopwoningen en particuliere huurwoningen.
Het onderzoek in Helmond, Veldhoven en Heeze-Leende bestaat uit het opmeten van een aantal zaken in woningen. Denk hierbij aan de breedte van de toegangsdeur, de hoogte van drempels en de afmetingen van de kamers. Het opmeten gebeurt met een digitale afstandsmeter en een meetlint. Het onderzoek duurt ongeveer 10 à 15 minuten. Door de noodzakelijke kenmerken bij een selectie van de woningen op te meten, wordt meer inzicht verkregen in de toegankelijkheid van de hele woningvoorraad.
Het SRE schakelde hiervoor onderzoeksbureau ABF Research uit Delft in. De door hen getrainde inspecteurs zullen in de periode van 26 juni tot 18 juli een aantal huizen in Helmond, Veldhoven en Heeze-Leende bezoeken. Zij hebben een legitimatie en een kopie van de aankondigingsbrief bij zich. Bureau ABF verwerkt de resultaten van de metingen tot een rapport met algemene gegevens over woningen, er staan geen gegevens in van individuele woningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *