Buiten is het 4 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 91.454 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Sinds 1974 telt het Algemeen Klinisch Laboratorium van het Elkerliek ziekenhuis de hoeveelheid pollen in de lucht. Bij deze mijlpaal wordt dinsdag 17 maart tijdens een feestelijke informatieavond stil gestaan.
Niesbuien, loopneuzen, tranende ogen: het hooikoortsseizoen staat weer op het punt los te barsten. In deze periode telt het pollenteam van het Elkerliek wekelijks het aantal pollen in de lucht. Een bijzondere aangelegenheid, want in Nederland zijn slechts 2 pollentelstations. Alleen door het laboratorium van het Leids Universitair Medisch Centrum worden er ook pollentellingen gedaan.
Mieke Koenders, laboratoriumspecialist Klinische Chemie van het Elkerliek: “De pollentellingen zijn van essentieel belang. Zo geven de tellingen inzicht in de invloed van klimaatveranderingen op de bloei en stuifmeelontwikkeling van pollenverstuivers. Volgens onderzoekers uit Leiden neemt het aantal boompollen in de lucht deze lente toe, door de warme winters van vorig jaren”.
Op het dak van het Elkerliek ziekenhuis is een Burkard pollenvanger geplaatst. Dit is een soort stofzuiger die lucht aanzuigt en deze lucht langs een plakkerige tape leidt. De tape waaraan de pollen zijn blijven plakken, wordt vervolgens in het laboratorium geanalyseerd. Zie het onderstaande filmpje.

De pollentellingen zijn vooral bedoeld voor mensen met hooikoorts. Zij kunnen de tellingen gebruiken om meer grip te krijgen op hun hooikoortsklachten. Zo heeft het Elkerliek een dagelijks hooikoortsweerbericht dat in samenwerking met www.pollennieuws.nl wordt gemaakt. Met behulp van dit weerbericht kunnen hooikoortspatiënten rekening houden met activiteiten buitenshuis. Een onmisbare hulpmiddel, zeker in het hooikoortsseizoen.
Vanwege het 40-jarige jubileum is er op dinsdagavond 17 maart een feestelijke informatieavond. Die avond in de kapel van het ziekenhuis begint om 19.00 uur en duurt tot plusminus 21.00 uur. Iedereen is gratis welkom als je je aanmeldt. Je ziet dan hoe de pollentelling zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld. Ook wordt er aandacht besteed aan klimaatveranderingen en aan de diagnostiek en behandeling van hooikoorts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *