Buiten is het 14 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.798 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
3reacties

Revolvers en geweren met een grote hoeveelheid munitie. Messen, stiletto’s en werpsterren. Schedels van tijgers, luipaarden en leeuwen. Bedreigde dieren. Dit verhandelde de verdachte, een man uit Helmond en had het in bezit. Volgens de officier van justitie een heel kwalijke zaak. Het Openbaar Ministerie eist 6 maanden gevangenisstraf, waarvan 3 maanden voorwaardelijk en een geldboete van 25.000 euro.
In 2018 is er een strafrechtelijk onderzoek gestart na signalen uit verschillende landen over de mogelijke betrokkenheid van de verdachte bij de handel in beschermde dieren.
Ruim 70 opgezette bedreigde dieren en delen daarvan zijn thuis aangetroffen bij de verdachte, zie de foto links met een deel van de opgezette dieren. Waaronder zeer bedreigde dieren zoals de Siberische tijger (450 nog levend in het wild) en de kop van een schedel van een luipaard. Mogelijk verkocht de Helmonder 9 tijgerschedels en een leeuwenschedel. Dat is strafbaar. Op overtredingen als deze staat gevangenisstraf als sanctie gesteld. Het huis van de verdachte was van de kelder tot de slaapkamer gevuld met opgezette dieren, skeletten en schedels en andere onderdelen van dieren. Ook van uiterst zeldzame dieren. Daarnaast is er een arsenaal van wapens en munitie gevonden in het woonhuis van de verdachte.
Het bezitten, kopen of verkopen van beschermde diersoorten is uitsluitend toegestaan met een door de nationale Cites – toezichthouders afgegeven certificaat (voor dieren die op bijlage A staan bij de EU Basisverordening Cites) of aan de nationale Cites-autoriteit kan worden aangetoond dat is verkregen overeenkomstig de geldende wetgeving (voor dieren die op bijlage B staan van de de EU Basisverordening Cites). De verdachte was niet in het bezit van een certificaat die nodig is voor de meest bedreigde diersoorten en voor de andere soorten kon hij niet aantonen dat hij die legaal had verkregen Het Cites-certificaat is belangrijk om de wereldwijde handel in wilde dier- en plantensoorten te reguleren en om soorten te beschermen tegen overexploitatie.
Met wildlife crime wordt veel geld verdient en gaat gepaard met dezelfde negatieve neveneffecten als andere georganiseerde criminaliteit. Vooral in de landen van oorsprong. Van corruptie, afpersing, fraude en witwassen tot bedreiging, mishandeling en moord. Denk aan omkoping van ambtenaren in de landen van oorsprong en het uit de weg ruimen van parkwachters.
De impact op de natuur is breder dan het verdwijnen dan dat ene dier. Of die ene diersoort. Het verdwijnen van een diersoort heeft gevolgen voor zijn prooidieren, pedatoren, parasieten en planten die hij eet. Kortom om het betreffende ecosysteem dat door het verdwijnen van een diersoort verstoort raakt.

In de reacties hieronder staat een update.

3 reacties:

Nou nou, lijkt erop dat de wapens en munutie niet meetellen. En met deze aantallen en zo’n huishouden zou ik meteen minimaal 10 jaar cel verwachten. En uitkeringen kwijt.

Beantwoorden

.
Update:
Helmonders veroordeeld voor illegale handel in tijger- en leeuwenschedels
De rechtbank Oost-Brabant heeft een 59-jarige man uit Helmond veroordeeld tot een taakstraf van 190 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden. Hij maakte zich schuldig aan het illegale bezit en de verkoop van opgezette bedreigde diersoorten. Ook had hij verboden oude geweren, revolvers en munitie in bezit. Een 31-jarige Helmonder die opgezette dieren en delen van bedreigde dieren voor zichzelf en zijn stadsgenoot verkocht, krijgt een taakstraf van 130 uur, waarvan 30 uur voorwaardelijk.
De 59-jarige verdachte schafte sinds 2015 met enige regelmaat illegale opgezette dieren en delen van uitheemse diersoorten aan. Dit ging onder meer om een roodstaartpapegaai, de schedels van een luipaard, leeuw, orang-oetan en baviaan, de tanden van een hertzwijn en nijlpaard en de kop van een ijsbeer en leeuw. De schedel van het luipaard kocht hij via de medeverdachte. In 2017 vroeg hij deze 31-jarige verdachte om tijgerschedels en een leeuwenschedel weer voor hem te verkopen, omdat hij zijn collectie vanwege persoonlijke omstandigheden wilde uitdunnen.
Ook had de verdachte oude geweren en revolvers met munitie in bezit. Hij had voor de dieren en wapens niet de benodigde papieren.
De 31-jarige man maakte zich naast de verboden verkoop van de luipaard-, tijger- en leeuwenschedels schuldig aan het vervalsen van verzendetiketten. Hij verstuurde via UPS een opgezette rob, koala en tenrek naar het buitenland. Op de verzendbewijzen vermeldde hij dat het om ‘educatieve modellen’ ging.
Dit soort illegale handel in beschermde diersoorten brengt onomkeerbare schade toe aan de natuur en het behoud van diverse diersoorten. De 59-jarige verdachte heeft verklaard dat hij wist dat dit niet mocht, maar dat hij geld nodig had. Daarbij verklaarde hij dat hij kocht wat hij mooi vond en dat hij zich niet bekommerde om de herkomst en beschermingsstatus van de dieren die hij aanschafte. De rechtbank neemt hem die onverschilligheid kwalijk. De rechtbank weegt ook mee dat beide verdachten goed wisten dat zij echte tijgerschedels aan het verhandelen waren en dat ze ook heel bewust nadachten hoe ze de autoriteiten daarbij buiten beeld konden houden. De 31-jarige verdachte gaf aan dat hij is opgegroeid met dit soort goederen om zich heen. Volgens de rechtbank moet hij zich hebben gerealiseerd dat hij een grens overging.
Verder houdt de rechtbank er rekening mee dat de wapens en munitie die de 59-jarige verdachte in bezit had, deel uitmaakten van een verzameling oude vuurwapens. Die vuurwapens waren grotendeels onklaar gemaakt, dat was niet geheel volgens de geldende wet- en regelgeving gedaan.
Al met al vindt de rechtbank het passend om de verdachten taakstraffen op te leggen van 200 uur en van 140 uur, waarvan 30 uur voorwaardelijk. En een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden voor de oudste verdachte. Omdat de redelijke termijn waarbinnen de officier van justitie deze strafzaken voor de rechter had moeten brengen, met bijna een half jaar is overschreden, past de rechtbank in beide gevallen een strafkorting toe van 10 uur taakstraf.

De volledige uitspraken van de rechtbanken:
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBOBR:2021:6342
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBOBR:2021:6343

Gisteravond besteedde het radioprogramma Met het Oog op Morgen aandacht aan deze zaak: https://www.nporadio1.nl/fragmenten/nos-met-het-oog-op-morgen/be94628f-9fac-4d59-9a89-df99c9f5fdb7/2021-12-06-man-zette-70-bedreigde-dieren-op

Beantwoorden

Article:
Handel in opgezette tijgers, schedels en wapens: 190 uur taakstraf is missing some background information

Suspect is 41

Is linked to: S. de Vries
https://www.animalstoday.nl/taxidermist-bedreigde-dieren-selfies/

S. de Vries is owner of:
https://www.instagram.com/bijzondere_waren/

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *